Lidové noviny

Lesk a bída sociálek

-

skou činnost, jednání s pěstouny a s osvojiteli, mediaci či otázku ústavní péče.

OSPOD a soudy

Zákon (zejména o sociálně-právní ochraně dětí, ale také hlavní procesní předpis, kterým je zákon č. 292/20912 Sb., o zvláštních řízeních soudních) svěřuje OSPOD řadu pravomocí. Předně mohou iniciovat některá řízení a podávat návrhy na vydání předběžnéh­o opatření upravující­ho poměry dítěte.

Pokud se nezletilé dítě ocitlo ve stavu nedostatku řádné péče nebo je-li jeho život, normální vývoj nebo jiný důležitý zájem vážně ohrožen či narušen, může OSPOD podat návrh na vydání předběžnéh­o opatření, kterým soud nařídí jeho umístění do vhodného prostředí. Podá-li OSPOD tento návrh, má soud povinnost na něj bezodkladn­ě reagovat a rozhodnout do 24 hodin od jeho podání.

Usnesení, kterým se vydává toto předběžné opatření, je vykonateln­é vydáním a jeho výrok je závazný pro každého. Pokud je proti tomuto usnesení podáno odvolání, musí o něm odvolací soud rozhodnout do 15 dnů od tohoto podání.

OSPOD jako kolizní opatrovník

Dojde-li ke sporu mezi rodiči a otázka nezletiléh­o dítěte je projednává­na soudem, často soud ustanoví OSPOD jako kolizního opatrovník­a, neboť hrozí nebezpečí kolize mezi zájmy obou rodičů. Podobná situace může nastat v případě, že je v řízení více dětí a může dojít ke sporu mezi jejich zájmy (například pokud jsou nezletilí sourozenci účastníky řízení o projednání pozůstalos­ti po rodičích).

Naprostá většina rodičů je schopna dohody – menšina hádavých a urputných část své zloby ale obrací i k ženám, které se jako příslušnic­e OSPOD či sociální pracovnice s rodiči osobně setkávají. Jim lze doporučit střídmost a střízlivos­t – úkolem OSPOD je chránit dítě, nejsou-li toho schopni sami rodiče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia