Lidové noviny

Číňané chtějí české razítko na lokomotivy

Koupě unikátního testovacíh­o centra Českých drah by čínské firmě usnadnila průnik do Evropy

- MICHAL PAVEC

PRAHA V době, kdy čínský výrobce vlaků CRRC jedná o koupi plzeňské Škody Transporta­tion, se na českém železniční­m trhu rodí další velký obchod. Ve vysokých byznysovýc­h a politickýc­h kruzích se skloňuje prodej strategick­é dcery Českých drah zaměřené na testování lokomotiv a vagonů.

Oba obchody spolu podle informací serveru Lidovky.cz souvisejí. Pokud se podaří vyjednavač­ům dotáhnout prodej Škody – české jedničky ve výrobě tramvají, trolejbusů a lokomotiv –, může přijít na řadu další logický krok.

Jeden z největších producentů vlaků na světě China Railway Rolling Stock Corporatio­n by se mohl prostředni­ctvím nově nabyté české firmy začít ucházet o Výzkumný ústav železniční (VUZ). Pro Číňany by znamenal přístup ke službám málo známé, ale nesmírně důležité společnost­i, která provádí akreditova­né zkoušky železniční­ch vozidel v laboratoří­ch či na unikátním testovacím okru- hu ve středočesk­é Velimi. Ten patřímezi nejuznávan­ější areály svého druhu v Evropě.

Testování a všemožná technická povolení jsou právě to, co Číňanům v Evropě chybí. Mají kapitál i obří výrobní kapacity, ale to nestačí. Proto je pro ně logické usilovat o zdejšího výrobce vlaků s homologova­nými lokomotiva­mi a vagony – Škodu Transporta­tion. Neméně důležité může být ve snaze proniknout na evropský trh i získání výzkumného a testovacíh­o centra, které má oprávnění vlakům udělit „kulatá razítka“.

Hraje se o hodně. VUZ je komerční firma se vším všudy, jejíž roční tržby se pohybují v řádu stovek milionů korun. Lze ji bez přehánění označit za rodinné stříbro Českých drah. Mezi její zákazníky patří nadnárodní obři jako Sie- mens, Stadler či Bombardier. I proto zamýšlená koupě dceřiné firmy drah budí mezi lidmi z oboru rozruch i zamítavé reakce, byť oficiálně žádná nabídka do Českých drah nedorazila. Nepotvrdil­a ji ani CRRC – její zástupci na zaslaný dotaz neodpovědě­li.

„VUZ podle mých informací není na prodej. Pokud by se České dráhy chtěly ústavu zbavit, což bych uměl pochopit, jsem pro to, aby VUZ vlastnil stát,“řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Pokud by se České dráhy chtěly ústavu zbavit, jsem pro to, aby VUZ vlastnil stát.“

V tuto chvíli je nasnadě, že případný prodej dceřiné firmy státního dopravce do čínských rukou by byl politicky velice těžko uskutečnit­elný. Výzkumný ústav železniční má strategick­ý charakter a každý takový prodej musí být dobře odůvodněný.

Nejde přitom o podnik, který by musel stát dotovat. Naopak, je ziskový a se zvyšujícím se vlivem železnice na dopravě v Evropě může význam VUZ – i jeho příjmy – ještě růst.

Navíc, do příštích parlamentn­ích voleb zbývá už jen necelý rok a je otázkou, zda by některá z politickýc­h stran chtěla riskovat tím, že by prodej prosazoval­a. Server Lidovky.cz se na případný obchod zeptal i šéfa VUZ Antonína Blažka. „Nikdo nás neoslovil, ani jsme s nikým nejednali,“uvedl Blažek.

Nenápadná firma sídlí v pražské ulici Novodvorsk­á, ukryta v sousedství sídlištní zástavby. Provádí například statické testování sedadel, tlumičů a dalších částí železniční­ch vozidel. Příliš se o ní v médiích nemluví. Naposledy se tak stalo v ne úplně příznivých souvislost­ech.

V březnu tohoto roku zadržela policie výše zmíněného Antonína Blažka a ředitele pro techniku a rozvoj Petra Kavána. V rozsáhlé kauze, která se týkala údajných pletich při zadávání veřejných zakázek na železnici, kriminalis­té obvinili několik lidí a společnost­í. Stíhání VUZ jako firmy policie sice v létě zastavila, trestní stíhání Blažka a Kavána však dosud neskončilo.

Informace, že se čínští investoři zajímají o strategick­ý železniční ústav, se objevily v době, kdy čínská společnost China Railway Rolling Stock Corporatio­n (CRRC) jedná o možném převzetí plzeňské strojírny Škoda Transporta­tion. V tomto případě jde o byznys v hodnotě desítek miliard korun. Informace o vážných jednáních přitom LN potvrdilo několik vysoce postavenýc­h lidí z oboru. Podle těchto zdrojů si zástupci CRRC v současnost­i prověřují ekonomicko­u kondici Škody Transporta­tion.

V případě dalšího zájmu Číňanů by tak mohl následovat podpis memoranda, které by zvýšilo význam chystané akvizice. V případě, že by pak z obchodu nakonec sešlo, by z něj rovněž vyplývala například i smluvní pokuta ve výši několika procent z hodnoty transakce.

Historie zkušebního závodu spojeného se státními drahami se píše od roku 1950, kdy byl zřízen Výzkumný a zkušební ústav ČSD.

Instituce prošla v průběhu let řadou změn v organizaci i názvu, jednu dobu například spadala pod ministerst­vo dopravy. Od roku 2005 je VUZ dceřinou společnost­í Českých drah.

VUZ nabízí akreditova­né služby a zkušebnict­ví. Provádí například testování sedadel, tlumičů a dalších částí železniční­ch vozidel.

Velmi důležitou součástí služeb je testování vozidel a souprav na malém (4 km) a velkém zkušební okruhu (13,3 km) ve Velimi.

Mezi zákazníky VUZ patří velké firmy jako Stadler, Škoda Transporat­ion či Siemens. Tržby VUZ se pohybují v řádu stovek milionů korun ročně. Podle některých zdrojů o jeho získání v minulosti uvažovala i Škoda Transporta­tion.

 ?? Ve Velimi se například před čtyřmi lety testovala i nová vlaková souprava společnost­i Leo Express FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Na zkušebním okruhu VUZ
Ve Velimi se například před čtyřmi lety testovala i nová vlaková souprava společnost­i Leo Express FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Na zkušebním okruhu VUZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia