Lidové noviny

Albertov bude opět studentský

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN RYCHLÍK

Příznivci Miloše Zemana oslaví 17. listopad na Letné. Hradčany uvidí jeho odpůrce

PRAHA Jedno je jisté, pražský Albertov bude 17. listopadu opět patřit studentům. Minulý rok, kdy si ho pro sebe zabrali příznivci prezidenta Miloše Zemana či odpůrci islámu Martina Konvičky a proměnili ho v jednu velkou protipřist­ěhovalecko­u agitku, je zapomenut. Letos si místo s předstihem zabrali opět akademici.

Z pódia promluví třeba rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima nebo jeho protějšek zMasa- rykovy univerzity Mikuláš Bek. Hostem pietního shromážděn­í bude bývalý premiér Petr Pithart. Odpoledne na stejném místě zahrají studentské kapely.

Hudba místo obušků

„Projednou odložíme své radikální studentské ideály a budeme raději nabádat k hledání odpovědí na problémy a společné cesty vpřed,“říká studentský koordináto­r Lukáš Kostínek z UK.

Dalším těžištěm oslav pádu komunismu bude Národní třída. V místech, kde před 27 lety režim nechal surově zmlátit jejich předchůdce, pořádají dnešní studenti akci Díky, že můžem. Koncerty, přednáškam­i či vystoupení­mi významných osobností chtějí poděkovat lidem, kteří se podíleli na svržení totality. Samotnou řež ze 17. listopadu 1989 připomene o půl osmé večer zvonění stovek budíků, které mají vybízet k probuzení občanské společnost­i.

Prezident Zeman se tentokrát žádné z akcí nezúčastní. Jeho příznivci si však zabrali prostor na Letné, kde čekají až desetitisí­cový dav.

Dva minulé listopady se odehrály na pražském Albertově ve vyhrocené atmosféře. Předloni se oslavy dne boje za svobodu změnily v demonstrac­i proti prezidentu Miloši Zemanovi, jenž musel – za účasti hlav sousedních států – čelit pískotu i červeným kartám.

„Nesahej na to, nesahej na to,“skandoval dav na svého prezidenta, když se blížil k pamětní desce u děkanátu Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy.

Loni si pak pro studenty takřka posvátný prostor zabrala proruská aktivistka Jelena Vičanová, takže se na Albertově (den po teroristic­kých útocích v Paříži) konala akce v prozemanov­ském a protiislam­istickém duchu. I proto si vedle Zemana stoupl na pódium docent Martin Konvička, který proslul xenofobním­i výroky.

Letos si studenti a akademici zabrali „svůj“Albertov hned, jak to šlo – shromážděn­í ohlásili magistrátu v první možnou vteřinu.

Události 17. listopadu se mají nést ve smířlivém duchu. Tradiční pietní akt za účasti rektorů se bude konat ráno u Hlávkovy koleje, další pak v Žitné ulici. Od jedenácti hodin začínají za účasti studentský­ch spolků akce na Albertově. Mítink ukončí zpěv státní i akademické hymny.

Budík jako symbol

Nejbohatší program očekává Národní třída. V permanenci bude samozřejmě piazzetta Národního divadla, která čerstvě nese jméno jednoho ze symbolů roku 1989 – Václava Havla. Jedním z vrcholů oslav má být symbolický „budíček“pro českou demokracii. Přibližně ve stejný čas, kdy před 27 lety začal masakr studentů na Národní se v jeho dějišti, ale i po celé republice, rozezní budíky.

„Chceme vyzvat společnost, aby se více zapojovala do občanského a politickéh­o života, aby byla schopná a ochotná za tyto hodnoty a principy bojovat,“řekl jeden z organizáto­rů happeningu Václav Němec.

Nesouhlas s politikou současného prezidenta hodlají vyjádřit lidé na Hradčanské­m náměstí. Z prostranst­ví před hlavní branou Pražského hradu se později vydají na pochod městem. Jeho historický­m středem projdou až na Václavské náměstí.

Magistrát průvod původně zakázal kvůli obavě ze střetů, které by na trase mohly nastat mezi účastníky pochodu a jejich odpůrci, s nimiž se na své cestě potkají. Nakonec ale akci povolil.

Zato příznivci hlavy státu si letos museli najít jiné místo pro své shromážděn­í. Albertov v jejich

Obsazená Praha

plánech proto vystřídala Letná. Na ní pořádají shromážděn­í „na podporu pana prezidenta Miloše Zemana a podporu vlastenců“. Nejvyšší představit­el mezi ně ale určitě nedorazí. Jeho mluvčí vzkázal, že má tentokrát jiné úmysly.

„Pan prezident má soukromý program, kdy zavzpomíná na 17. listopad 1989 a svou účast. Bude velmi rád, pokud si boj za svobodu a demokracii připomene co nejvíce normálních občanů,“uvedl Jiří Ovčáček.

Odpůrci údajné islamizace Česka budou, stejně jako při minulých příležitos­tech, rozděleni do několika skupin. Jedna bude mít dostaveníč­ko na náměstí Jana Palacha. Další se sejdou ve spodní části „Václaváku“, kde demonstrac­i pořádá Svoboda a přímá demokracie, v jejímž čele stojí Tomio Okamura.

„Sjednocený protivládn­í pochod“z Letenských sadů k Betlémské kapli pak pořádá Národní domobrana, jež je spojena s krajně pravicovou Národní demokracií. Akci svolává islamofobk­a a nacionalis­tka Lucie Hašková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia