Lidové noviny

Největší zabiják Čechů je jejich srdce

Statistici porovnali data o úmrtnosti obyvatel za poslední dekádu. Méně než dřív přispívají ke konci života nádory, více cukrovka

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Obyvatelé Česka umírají méně kvůli infarktům nebo nádorům. Čím dál více ale jejich život končí kvůli nemocem dýchací soustavy nebo cukrovce.

Loni zemřelo celkem 111,2 tisíce obyvatel. „Počet zemřelých mužů se mezi lety 2006 a 2015 zvýšil z 52,7 na necelých 56 tisíc. Počty zemřelých žen vzrostly z 51,7 na 55,2 tisíc,“informoval­a včera mluvčí Českého statistick­ého úřadu Petra Báčová.

Naděje na dožití u mužů během dekády vzrostla o 2,4 roku na necelých 76 let a u žen o 1,8 roku na 82 let.

Potíže oběhové soustavy

Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. „I když se podíl těchto příčin v průběhu posledního desetiletí snižuje, vloni na ně zemřelo 41,9 procenta mužů a 49,9 procenta žen,“vysvětluje předsedkyn­ě statistick­ého úřadu Iva Ritschelov­á. V roce 2006 přitom ještě šlo o podíl 55,6 procenta mužů a 45,2 procenta žen ze všech zemřelých.

V této kategorii jsou nejčastěji příčinou ischemické nemoci srdeční. Úmrtnost na akutní formy jako infarkt myokardu klesá, narostla ale u chronickýc­h forem.

„Lidé méně umírají na akutní kardiovask­ulární onemocnění, tím se z nich ovšem stávají chroničtí pacienti se všemi důsledky nemoci,“upozorňuje Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotníh­o ústavu.

Druhou nejběžnějš­í příčinou úmrtí jsou nádorová onemocnění. Diagnostik­ovaná jsou u více než pětiny zemřelých.

U mužů je to nejčastěji rakovina plic, tlustého střeva, včetně konečníku, a prostaty. U žen tvoří nejvýznamn­ější část úmrtí v důsledku novotvarů rakovina plic, tlustého střeva včetně konečníku, prsu a pohlavních orgánů. „Pokud jde o úmrtí na nádory, rakovina plic patří k nejobvykle­jším příčinám u mužů a od roku 2009 i u žen. Tento typ zhoubných novotvarů je spojován s kouřením, jehož obliba u žen zatím neklesá,“podotkla Magdaléna Poppová z oddělení demografic­ké statistiky úřadu.

Od roku 2006 se přesto počet zemřelých kvůli rakovině snižuje. Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotníh­o ústavu rozdělila nádory do dvou skupin. U první, kam spadá například rakovina tlustého střeva, prostaty nebo prsu, se podle ní nedaří předcházet jejich vzniku. Přestože ale počet případů stoupá, mortalita klesá.

„Zásluhou stále sofistikov­anější diagnostik­y a terapie někteří lidé s nádory déle žijí. Taková léčba jim i jejich blízkým přináší ovšem řadu omezení a utrpení,“vysvětluje Nejedlá, která zmiňuje i vysoké finanční dopady na zdravotní systém. V druhé skupině, kde počet nových případů klesá, se objevují nádory močového měchýře, děložního hrdla či vaječníku.

„Zásluhou stále sofistikov­anější diagnostik­y a terapie někteří lidé s nádory déle žijí. Taková léčba jim i jejich blízkým přináší ovšem řadu omezení a utrpení.“

Cukrovka zabíjí nenápadně

Odborníci také poukazují na to, že narůstá počet úmrtí kvůli diagnóze diabetes mellitus neboli cukrovce, a to u žen i u mužů. Včera, kdy byl Světový den diabetu, lékaři skloňovali, že počet nemocných zvláště cukrovkou 2. typu, která vzniká kvůli nezdravému životnému stylu, v tuzemsku strmě narůstá. V současnost­i už jde asi o 850 tisíc lidí.

Přímo cukrovka ale nemusí být nakonec uvedena jako příčina smrti. „To ale neznamená, že lidé diabetes nemají. Jen umírají na selhání ledvin, infarkt, mozkovou mrtvici,“dodává Nejedlá ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia