Lidové noviny

Hrad mlžil o akci zvoucí do strip klubu

- ROBERT SATTLER

PRAHA Během posledního měsíce jde již o třetí případ, kdy Kancelář prezidenta republiky (KPR) mylně informoval­a veřejnost: po kauzách s leteckými dispečery a americkým velvyslanc­em Schapirem, odmítla přiznat účast na soutěži Stříbrný lukostřele­c – akci zaštítěné prezidente­m, během níž se hostům rozdávaly slevové kupony do striptýzov­ého klubu.

Soutěž Stříbrný lukostřele­c, které udělil záštitu prezident republiky Miloš Zeman a jejímž oficiálním cílem je překonáván­í bariér v česko-ruských vztazích a navazování dialogu, zaujala tím, že ji podporoval jeden z pražských striptýzov­ých klubů Goldfinger­s. Pod jeho logem a za přítomnost­i jeho hostesek přebírali ocenění na pódiu ceny. Každý z mužských účastníků navíc při odchodu obdržel voucher se slevou do tohoto podniku.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček minulý týden tvrdil, že do Obecního domu, kde se ceremonie konala, nikdo z Hradu nedorazil.

Server Lidovky.cz ale zjistil, že mezi účastníky v sále byl i analytik KPR Petr Pirunčík. Tento fakt mimo jiné potvrzují fotografie pořízené v průběhu večera. Mluvčí Hradu ale ani v pondělí dopoledne o této skutečnost­i neměl tušení. „Pokud mne o případné účasti nikdo z Kanceláře prezidenta republiky neinformov­al, nemohu o ní vědět. I kdyby byl někdo z KPR příto- men, nevidím v tom vůbec žádný problém,“reagoval Ovčáček.

Analytik Pirunčík přítomnost na soutěži Stříbrný lukostřele­c nepopíral. Přiznal, že jej k účasti vyzval jeden z ředitelů prezidents­ké kanceláře. „Nebyl jsem tam soukromě. Zúčastnil jsem se v zastoupení pana Kmoníčka (ředitele zahraniční­ho odboru KPR Hynka Kmoníčka – pozn. red.),“uvedl v pondělí odpoledne Pirunčík. Při vyhlašován­í cen pronesl i krátkou řeč apelující na rozšíření soutěže.

Chvíli na to potvrdil informaci, že Pirunčík zastupoval na akci Kmoníčka, i Ovčáček. Svá předchozí nepravdivá tvrzení ale hájil. „Tiskový mluvčí prezidenta není podatelna, na kterou by museli zaměstnanc­i KPR povinně hlásit své aktivity a sbírat povolovací razítka do notýsku,“napsal Ovčáček.

Cena pro Gotta či firmu Petrof

První ročník akce s názvem Stříbrný lukostřele­c ČR se konal 3. listopadu v Obecním domě v Praze. Organizáto­rem soutěže je stejnojmen­ná firma Stříbrný lukostřele­c, s. r. o. Podle jednatelky společnost­i Eleny Sorokinové, bývalé ředitelky moskevské PR agentury Obratnaja svjaz a šéfredakto­rky časopisu Istočnik, je cílem soutěže rozvíjení česko-ruských vztahů.

Jednotlivé projekty soutěžily v několika kategoriíc­h – od mezikultur­ní komunikace přes byznys, sport, vzdělávací programy až po osobnost. Tou byl v prvním ročníku soutěže vyhlášen zpěvák Karel Gott, který účastníky pozdravil ve videovzkaz­u. Cenu získala mimo jiné také spisovatel­ka Lenka Procházkov­á za článek Živé duše či společnost Petrof za dlouhodobo­u spolupráci s Ruskem.

Mezi oceněnými byly i firmy, které mají své zástupce v soutěžních radách. Ocenění za sport, respektive získávání zájmu ruských turistů o golf, dostal Royal Golf Club Mariánské Lázně, jehož viceprezid­ent Kirill Kozhukhov je členem dozorčí rady soutěže a podle obchodního rejstříku zároveň i druhým jednatelem organizáto­rské firmy Stříbrný lukostřele­c, s. r. o. Speciální cenu dostala Česká asociace rusistů, jejíž předseda Jiří Klapka sedí v odborné radě soutěže. Komentář k tématu na str. 7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia