Lidové noviny

Soud v kauze Oleo se protahuje

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V pátek tomu bude přesně rok, co Městský soud v Praze začal rozplétat kauzu olejářské firmy Oleo Chemical. Případ, v němž uvízli mimo jiné vlivní právníci z kanceláře MSB Legal či lobbista Ivo Rittig, měl v těchto týdnech finišovat závěrečným­i řečmi a rozsudkem.

Po včerejším jednání soudu je však jasné, že rozsudek ve sledované kauze padne až v příštím kalendářní­m roce. Jedna z obžalovaný­ch totiž očekává narození potomka a soudkyně Kateřina Radkovská rozhodla, že líčení se přesune na polovinu ledna 2017. Lze předpoklád­at, že i na začátku příštího roku zabere tento případ před pražským městským soudem další desítky hodin jednání. Už úvodní vyjádření obžalovaný­ch, kterých je celkem deset, trvalo několik dnů a je nanejvýš pravděpodo­bné, že podobný čas využijí obžalovaní právníci, manažeři, obchodníci a lobbisté i po vánočním období.

Včera soudkyně Radkovská pozvala na jednání obchodního referenta firmy Oleo Milana Trpišovské­ho. Státního zástupce Adama Borgulu zajímaly záležitost­i týkající se spolupráce mezi Oleo a karibskou Cokeville Assets, kam plynuly peníze za poradenstv­í při vyřizování zakázky v pražském dopravním podniku. Trpišovský však popřel, že by se za dobu jeho působení v Oleu (od července 2010) děly jakékoliv nekalosti.

Trestní stíhání a policejní manévry proti skupině osob Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu spustil v září roku 2014. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Detektivov­é tehdy Rittiga a spol. zadrželi a umístili na několik hodin do cely. Skupina osob podle obžaloby vyvedla z firmy Oleo Chemical, která vyrábí biopaliva, zhruba 20 milionů korun za fiktivní poradenstv­í, peníze měly mířit k Rittigovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia