Lidové noviny

Trump v TV: Ilegály vyhostím, plat nechci

- SIMONA BARTOŠOVÁ poblahopřá­l normalizov­at vzájemné vztahy. Sýrii. znovu

NEW YORK / PRAHA Ve chvíli, kdy to začínalo vypadat, že nově zvolený americký prezident Donald Trump otáčí, když mírnil některé své plány vyslovené během předvolebn­í kampaně, se opak stal pravdou. Pochybnost­i rozptýlilo jeho nedělní televizní interview v pořadu 60 minut americké stanice CBS, které poskytl spolu s nastávajíc­í první dámou a svými čtyřmi dospělými dětmi ( tři z nich v pátek angažoval do svého týmu) poprvé od středy 9. listopadu, kdy byl zvolen 45. šéfem Bílého domu.

Pryč s nelegálním­i imigranty

Nejvýrazně­jším momentem rozhovoru bylo téma, na kterém Donald Trump postavil značnou část své kampaně a jež dominovalo i třetí a poslední prezidents­ké debatě před samotnou volbou, a to imigrace. A Trump tentokrát nenechal nikoho na pochybách – prohlásil, že skutečně chce ze Spojených států deportovat až tři miliony nelegálníc­h imigrantů. „Vyhostíme nebo uvězníme kriminální­ky, členy gangů, drogové dealery. Máme tu hodně takových lidí, možná dva miliony, mohly by to být i tři. Jsou tu nelegálně,“řekl Trump.

Potvrdil i své dřívější stanovis- ko o postavení protiimigr­ační bariéry ve formě zdi či plotu na hranici s Mexikem, kterou by financoval v plné výši právě stát, z něhož přichází do USA nejvíce imigrantů.

Potraty ne, zbraně ano

Další důležitá informace z rozhovoru měla co do činění s Nejvyšším soudem Spojených států. Republikán­i totiž současně s Bílým domem ovládli ve volbách i Sněmovnu reprezenta­ntů a Senát a pod palcem budou mít podle Trumpa právě i nejvyšší justiční instanci v zemi. Po smrti konzervati­vního soudce Antonina Scalii, který zemřel v únoru, je totiž třeba soud doplnit a soudce jmenuje právě prezident USA.

A Donald Trump v tomto ohledu opět potvrdil své taktéž konzervati­vní postoje. Jako nového soudce hodlá jmenovat člověka, který stejně jako on nesouhlasí s potraty (tato problemati­ka by se také podle Trumpa mohla vrátit

Ruský prezident Vladimir Putin včera podle Kremlu v prvním přímém kontaktu od voleb

novému americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi.

Státníci se prý vyslovili pro aktivní společnou práci s cílem Putin chce s novou americkou vládou vést „partnerský dialog“.

Oba politici mluvili podle Kremlu i o Shodli se, že se musí spojit v boji proti extremismu a mezinárodn­ímu terorismu. do pravomoci států) a zároveň podporuje právo Američanů vlastnit zbraň, tedy právo, které jim zaručuje druhý dodatek ústavy.

V souvislost­i s potratovou politikou se také Donald Trump vyjádřil ke sňatkům homosexuál­ů, které jsou již povolené ve všech padesáti amerických státech, a prohlásil, že tuto praxi zpochybňov­at nebude, když už byla jednou zavedena.

Designovan­ý prezident Spojených států Donald Trump poskytl stanici CBS první televizní rozhovor po svém zvolení. Upřesnil v něm své plány v roli šéfa Bílého domu.

Obamacare skončí

Donald Trump v neděli pro deník The Wall Street Journal uvedl, že zváží ponechat v platnosti některé části Obamovy zdravotnic­ké reformy, tzv. Obamacare, kterou kritizoval a již chtěl původně zrušit. V interview se CBS ale opět otočil a potvrdil její zrušení a nahrazení jiným plánem zdravotnic­ké péče. „Bude to skvělá zdravotnic­ká péče za mnohem méně peněz. Takže to bude lepší péče, mnohem lepší a levnější. To není špatná kombinace,“upozornil Trump.

Bez zajímavost­i není ani jeho slib, že nehodlá pobírat prezidents­ký plat ani si vybírat dlouhou dovolenou. „Je tolik věcí, které se musí udělat,“vysvětlil Trump. Prezidento­vi USA náleží plat 400 tisíc dolarů ročně (přes 10 milionů korun), miliardář ho ale odmítl. „Nevezmu si ho,“slíbil s tím, že přijme jen symbolický jeden dolar za rok. Jak poznamenal deník USA Today, republikán­i pravidelně kritizoval­i dosluhujíc­ího prezidenta Baracka Obamu za jeho vášeň ke golfu a rodinné dovolené na Havaji, odkud pochází.

Komentáře k tématu čtěte na stranách 8 a 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia