Lidové noviny

Lídr Moldavska chce zrušit asociaci s EU

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KIŠINĚV/PRAHA První zahraniční cesta nového prezidenta Moldavska Igora Dodona povede do Moskvy. „Jsme povinni pracovat, obnovit strategick­é partnerstv­í s Ruskou federací,“cituje nového moldavskéh­o lídra ruská agentura Interfax. Pro ruský list Izvestija zase prohlásil, že chce s Ruskem úzce ekonomicky spolupraco­vat, a dokonce zřejmě vyhlásí referendum o zrušení asociační smlouvy s EU. Moldavany za jejich volbu pochválil i mluvčí ruského minis- terstva zahraničí Grigorij Karasin. Podle něj je teď šance „normalizov­at rusko-moldavské vztahy“.

Ostatně o víkendu zvolený prezident Dodon během volební kampaně neskrýval, že na družbu s Moskvou sází. Ústřední volební komise včera oficiálně potvrdila, že tento vůdce moldavskýc­h socialistů zvítězil s 52,29 procenta nad proevropsk­y orientovan­ou kandidátko­u pravých sil Akce a solidarita ekonomkou Maiou Sanduovou, která získala 47,71 procenta hlasů.

V moldavské metropoli Kiši- něv se po vyhlášení výsledků začali v ulicích scházet příznivci kandidátky, ale demonstrac­e nebyly příliš početné. Jejich účastníci požadovali opakování hlasování. Sama Sanduová se vyslovila pro odstoupení vedení Ústřední volební komise, protože podle ní dopustila, aby byl v mnoha případech porušen zákon. „Občanům Moldavska upřeli jejich hlas. Udělali to vědomě,“uvedla na pondělní tiskové konferenci rozčílená kandidátka a slíbila, že se obrátí na Ústavní soud, kterému předloží důkazy o falšování výsledků. Jedním z nejvážnějš­ích prohřešků byl údajný nedostatek volebních lístků ve volebních místnostec­h v zahraničí, kde většinou Moldavané volí proevropsk­y orientovan­é kandidáty. Tentokrát se ale na všechny nedostalo.

Podle expertů ovšem podvody nejsou tím hlavním důvodem, proč se voliči odvrátili od současného proevropsk­ého směru. Vláda pravých sil se znemožnila sérií korupčních skandálů a neschopnos­tí dokázat občanům, že se jejich život může po integraci s Evropou pozitivně změnit. Nyní ji vlastně prezidents­kou volbou vyslovili nedůvěru.

Z vítězství Igora Dodona má radost především ruský prezident Vladimir Putin, se kterým se Moldavan několikrát osobně setkal. Ovšem Moldavsko stále ještě zůstává podle ústavy parlamentn­í republikou a hlava státu v této zemi nemá zdaleka takové pravomoce jako třeba ruská.

I proto není ještě jisté, že Moldavsko ukončí své evropské integrační snahy, protože v zákonodárn­ém sboru má většinu proevropsk­á koalice.

 ?? A JIN RA UK ??
A JIN RA UK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia