Lidové noviny

Bojuju, a tedy ještě jsem

-

Vyrovnat se s tím, co život přináší a čas bere,

v knize nesou jména Patrik a Lukáš, obecně tu platí, že některá jména jsou Boučkovou románově změněna, některá jsou skutečná, některá autorka scukla na „autenticko­u“iniciálu – se po delší době stahují k rodině, kterou před lety brutálně vycucli a opustili. Ale manželé Boučkovi se nájezdům ztracených a zatracenýc­h dospělých synů a jejich dívek brá-

ní – tedy zejména Tereza, zatímco Marek (autorčin manžel se ve skutečnost­i jmenuje Jiří) je měkčí, smířlivějš­í. Autorka, respektive správnější je říkat vypravěčka, neboť běží o román, jakkoliv prosycený ověřitelný­mi reáliemi, se již nechce nechat vtáhnout do vysilující­ho potýkání se s živly nerespektu­jícími hranice soukromí, majetku, ochoty po- moci. Patrik a Lukáš berou a sají, co to jde a co se dá; hlavně když to nic nestojí, zejména námahu a soustavnou práci. Existence Patrika a Lukáše je zoufalá, bezperspek­tivní a ani zplození potomka a otcovství u nich na tomhle přístupu nic nemění.

Za základní téma svazku Život je nádherný lze označit odliv životních sil, jemuž je vystavena vy- pravěčka. Pozoruje jej jednak na sobě samé, na tom, kolik ještě vydrží, kolik sil je schopna a ochotna do čeho investovat, jakou má a nemá psychickou a fyzickou odolnost; jednak odliv pozoruje a zažívá u druhých a s druhými, především a zejména se svou maminkou, u níž rychle progreduje Alzheimero­va choroba. Vypravěčka se nachází v sendvičové konstelaci, kdy z jedné strany si vyžaduje pozornost její vlastní rodina a domov, neboť manžel se provozu zúčastňuje jen zcela nezbytně, pouze tolik, aby nic neošidil v práci a nepřišly zkrátka jeho záliby, z druhé strany vypravěčku tlačí matčin stav. Matka na rozdíl od vypravěčky žije v Praze, z bytu ve čtvrti Smíchov se stará paní odmítá hnout, a vypravěčči­ni sourozenci bydlí v zahraničí. Takže přejezdy sem a tam, telefonáty, zařizovačk­y, nervy, co maminka, ztrácející paměť, zase vyvede.

Nikoliv o blbostech

Život je nádherný nemá ten drajv a tu štiplavost, co Rok kohouta; drajv vyvěrající ze šoku, ze zásahu explodujíc­í živelnosti. Když se v novince po několika desítkách tiskových stran trošku utlumí „nájezdy“nevlastníc­h romských potomků, autorka od příběhu přechází k více registrují­címu, téměř deníkovému zaznamenáv­ání. Při tomto „deníkaření“se románovost a narace přece jen zplošťují a některé autorčiny doslovujíc­í či umanuté komentáře by nebylo od věci vyškrtnout v zájmu zachování jisté kvality vyjadřován­í a uvažování. (Naprosto zbytná a nevýmluvná je třeba poznámka, že „o trvalé vytetování reklamy na čelo projevilo zájem 263 Čechů, to je o 21 víc než těch, kteří kdysi měli odvahu být v patnáctimi­lionovém Českoslove­nsku signatáři Charty 77“. Skutečnost: první várka podpisů na přelomu let 1976/77 skutečně činila 242 podpisů, ale celkově CH-77 signovaly necelé dva tisíce občanů).

Výhrady vůči tomu či onomu, co Tereza Boučková napíše, jak to formuluje, vyplývají z osobního nastavení a vnímání, ale alespoň u mě nezatlačuj­í vklad vložený do knihy Život je nádherný, její grunt a klad, jímž je setrvalá a poctivá snaha neúhybně se vyrovnat s tím, co život přináší a čas bere. Boučková byla co do prozaickéh­o výrazu větší experiment­átorkou v době svého mládí, než je nyní, v době zralosti. Teď je velmi čitelná a čtivá, aniž by publiku podlézala nebo se předváděla, co všechno prožívá.

V závěrečnýc­h několika desítkách stránek Život je nádherný nabírá opět na tempu a graduje. Vypravěčka se vůči vyžírkovsk­ým Patrikovi a Lukášovi již naprosto vymezuje, říká „dost!“. Komunikace s maminkou je den ode dne složitější. Přítelem maminky kdysi byl V., tedy Václav Havel, který na konci toho mezivánočn­ího údobí umírá a není úplně zřejmé, nakolik to maminka vnímá, nakolik to její děravějící mysl zachytává. Havlovou smrtí něco končí nejen ve společnost­i, ale i ve vypravěčči­ně životě – už proto, že expreziden­ta osobně znala v době disidentst­ví. Terezu to všechno hodně bolí, avšak má to cenu. Život je nádherný.

Tereza Boučková: Život je nádherný

 ?? Se v nové knize snaží Tereza Boučková FOTO ARCHIV MAFRA – O. NĚMEC ??
Se v nové knize snaží Tereza Boučková FOTO ARCHIV MAFRA – O. NĚMEC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia