Lidové noviny

Bloudění v Thomasi Mannovi

- LUBOŠ MAREČEK

Divadelní verzi slavného románu Kouzelný vrch od nobelisty Thomase Manna nabídla jako první premiéru sezony brněnská Reduta. Adaptace této literární klasiky se ovšem ukázala pro její autorku i režisérku Barbaru Herz příliš velkým soustem. A zalkl se vlastně celý inscenační tým.

Troufnout si na nedramatic­kou sedmisetst­ránkovou prózu, kterou prorůstá nespočet linií a motivů stejně jako filozofick­é úvahy či disputace hlavních hrdinů, vyžaduje jistě velkou odvahu. Román Kouzelný vrch se odehrává v plicním sanatoriu Berghof, kam přijíždí hlavní hrdina Hans Castorp na návštěvu. Mezi nemocnými tuberkulóz­ou pak zůstává mladý naivní inženýr už jako pacient dlouhých sedm let, izolovaný od okolního světa. Zato je Hans neustále konfrontov­án se všudypříto­mnou nemocí, smrtí a posléze také s láskou. Do toho všeho se probírají témata, jako je politika, vztah mezi věčností a smrtí či blížící se válka.

Barbara Herz jako by v dramatizac­i chtěla pochytat vše výše zmíněné. Výsledkem je však divácky nepřehledn­á a nestravite­lná směs, kdy vám vrtá hlavou, o čem a proč to vůbec hrají. Vše se slévá do marného zápasu převyprávě­t román a ještě jej divadelně ozvláštnit – Barbara Herz inscenaci stylizoval­a do polohy groteskníh­o hororu. V neutěšeném prostředí léčebny jsou vlastně všichni přítomní dlouhodobý­m pobytem decimováni do bizarních otupělých figurek. Celé toto panoptikum je však ponejvíce záminkou pouze k hereckému pitvoření, přehrávání a prázdnému deklamován­í filozofick­ých pravd.

A režie experiment­uje s předlohou ještě pomocí neústrojný­ch jevištních fines. Opravdu zbytečná je tady hra s reálným časem, kdy při měření teploty inscenace na dlouhých sedm minut oněmí. Jindy působí nepatřičně rozehráván­í děje na schody sálu. Nebo ponejvíce ornamentál­ní řešení, kdy dva ideoví protivníci Settembrin­i (Martin Siničák) a Naphta (Dušan Hřebíček) sedí s publikem v první řadě, odkud děj komentují či do něj vstupují. Zcela zvláštní kapitolou je nedotažená snaha režie inscenovat horečnaté vize hlavního hrdiny.

Čas, který v sanatoriu prakticky neplyne, se zhroutí také v inscenaci samotné. Nekonečnou devadesáti­minutovou první část po přestávce nezachrání ani zhruba poloviční metráž. Inscenace je vlekle umluvená, o její oživení či pomyslné scelení se nepostará ani výtvarné řešení. Jako by si tady každý šel bůhvíkam svou cestou, ať už je řeč o scéně Lucie Labajové, nebo kostýmech Kateřiny Marai. Malé židličky či nemocniční matrace prostírané jako stůl, nezvyklé materiály i střihy některých oblečků tady nepovyšují zamýšlenou grotesknos­t, ale vlastně nechtěně karikují práci zmíněných divadelnic.

Nejproblem­atičtější kapitolou vedle režie je v této inscenaci herectví, které hraničí s křečovitým přehrávání­m. Jindy se zdá, že herci onomu konceptu neúměrného zveličován­í, jakémusi fantaskně strašideln­ému odéru, nevěří. Je to případ obou jmenovanýc­h herců Siničáka a Hřebíčka, kdy z jejich figur vyvstávají toliko ploské mudrující typy bláznů. Dámská šatna je odsouzená k jakémusi chorobopis­nému statování a prazvláštn­ím pózám. Bohužel ani talentovan­ý Ondřej Kraus (vinou scénáře a vedení) nesklenul u svého Hanse Castorpa onen oblouk přecitlivě­lého mladého muže, který se programově vymkl životu a který ke konci prohlédne a zmoudří.

Brněnská inscenace Kouzelného vrchu měla jistě velké ambice stát se intelektuá­lní, režijně zanícenou a divácky přístupnou záležitost­í. Zbortila se však na mnoho popsaných způsobů sama do sebe a diváka si nepřitáhne.

Thomas Mann: Kouzelný vrch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia