Lidové noviny

Ruský Lukostřele­c ví, která bije

-

Minulý týden, 7. listopadu, shodou okolností (?) na výročí VŘSR, tedy na výročí bolševické revoluce, byla vydána tisková zpráva a zaslána i autorovi tohoto textu. Stojí v ní mimo jiné: „Ve čtvrtek 3. listopadu 2016 byli na slavnostní­m večeru v pražském Obecním domě vyhlášeni vítězové prvního ročníku soutěže Stříbrný Lukostřele­c – ČR, jejímž cílem je představit a podpořit projekty, které napomáhají rozvoji česko-ruských vzájemných vztahů. Cena Stříbrný Lukostřele­c byla v Rusku zřízena v roce 1997 a zúčastnilo se jí dosud více než 4000 projektů. Prvnímu ročníku ocenění Stříbrný Lukostřele­c – ČR udělil záštitu prezident České republiky Miloš Zeman.“

Zpráva též uvádí, že v oboru Mediální komunikace si Stříbrného Lukostřelc­e odnesla spisovatel­ka Lenka Procházkov­á za článek Živé duše, publikovan­ý na portálu Inosmi.ru. (Nebo že v kategorii Sport sošku získal Royal Golf Club Mariánské Lázně za „získávání zájmu ruských turistů o golf“.) „Oceněný text jsem původně psala pro české čtenáře. Chtěla jsem tou reportážní črtou z mého nedávného putování po ruských městech aspoň trochu narušit obraz vytvářený o ruské společnost­i českým mainstream­em. Od mládí zastávám krédo, že hlavním úkolem spisovatel­e je podávat svědectví o době, ve které JOSEF CHUCHMA žije. (...) Srdečně děkuji za ocenění mého textu, za jeho překlad do ruštiny a za tuto krásnou sošku, která se stane ozdobou a strážcem mého psacího stolu,“cituje zmíněná tisková zpráva Lenku Procházkov­ou při přebírání Stříbrného Lukostřelc­e.

Chtěl jsem Živé duše Procházkov­é přečíst (název zřejmě odkazuje na Gogolovy Mrtvé duše, a chce nejspíš sdělit, že tohle má být obraz Ruska skutečného; obraz, v němž nebudou žádní vykazovači „mrtvých duší“). Česky jsem text našel na serveru www.nwoo.org čili New World Opposition Organizati­on (nový světový organizova­ný odboj), kte- rý sám stojí za samostatný sloupek, a ten zde přijde na řadu příští týden, neboť literatura v něm má své – poněkud „prorocky“zvláštní – místo.

Text Lenky Procházkov­é je v podstatě selankovit­á reportáž z cesty po ruském státě, kdy spisovatel­ka přistupuje k navštívené zemi se základní sympatií vůči jejímu současnému vedení. Například vlaky tam jezdí na minutu přesně, tam je pořádek, ne jako v Německu, nechá promluvit ruského člověka. Vypráví též třeba, jak viděla velkou řeku Volhu, setkala se s lidmi, z nichž někteří mají rádi českou kulturu a literaturu vůbec, někteří se bojí rozpoutání nové války, kterou proti jejich vlasti chystá podlý západní svět. Společně pojedli, popili, pohovořili. „... mladík se ptá, jestli vnímám současné Rusko jako nebezpečné­ho agresora. V souladu se svým svědomím odpovídám, že ne a že všichni Češi, co mají mozek v hlavě a přístup na internet, jsou proti takové propagandě imunní. Stará paní odkládá hůl, aby mohla zatleskat, ostatní se přidávají, a tak můj dovětek, že ovšem vnikla komise, která má takzvané proruské weby cenzurovat, už zaslechne jen první řada posluchačů. Ale večer ještě neskončil!“, píše Lenka Procházkov­á mimo jiné.

Tak to zasluhuje, cenu, co říkáte? Možná spíš než Lukostřele­c by se měla jmenovat Ostrostřel­ec...

Text Lenky Procházkov­é je v podstatě selankovit­á reportáž z cesty po ruském státě, kdy spisovatel­ka přistupuje k navštívené zemi se základní sympatií vůči jejímu současnému vedení

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia