Lidové noviny

Šok, přichází Trump

Je to fašista? Tím, co říká po volbě, spíše de Gaulle

-

Evropou obchází strašidlo, strašidlo prezidenta Trumpa. Nevíme, co by na to řekl Karel Marx, ale v politickýc­h, společensk­ých i mediálních elitách Evropy budí Donald Trump zděšení. Ne že by nebylo čeho se obávat. Trump hrozí vlastní nevyzpytat­elností i rozpornost­í toho, co sám hlásá. Ale zásadnější je šok a hysterie zachvacují­cí po jeho zvolení Evropu. Vypovídá to víc o ní než o Americe. O tom, jak si Evropa zvykla žít v jisté myšlenkové bublině, která sice vzývá jinakost, ale skutečně jiné názory cejchuje nálepkou nenávist, rasismus či fašismus. („Trump není demokrat. Je to fašista,“napsal německý intelektuá­l Jakob Augstein.)

Nicméně z toho, co Trump řekl v televizi CBS, nic fašistické­ho nečiší. Tedy nepovažuje­me-li za fašisticko­u samu myšlenku vyhostit ty ilegální migranty, kteří prokazatel­ně porušili americké zákony. Rozuměj: ne plošně všechny „ilegály“, ale ty z nich, kteří mají trestní záznam, patří ke gangům či pašují drogy. Úhrnem dva až tři miliony lidí z celkem asi jedenácti milionů, na kolik se počet „ilegálů“v USA odhaduje.

Je to fašismus? Pokud ano, pak je fašistkou i Hannelore Kraftová, sociálněde­mokratická premiérka Severního Porýní – Vestfálska. V létě kritizoval­a drhnoucí deportace odmítnutýc­h uchazečů o azyl z Německa slovy: „Takhle to dál nejde. Kdybychom postupoval­i dosavadní rychlostí, trvalo by přes dvacet let, než bychom vyhostili všechny Severoafri­čany, které máme poslat zpátky.“

Dále: Trump chce doplnit Nejvyšší soud o konzervati­vního člena. Ten nahradí zesnulého Antonina Scaliu, rovněž konzervati­vce, ve stylu „kus za kus“. Je výměna jednoho konzervati­vního soudce za jiného konzervati­vce fašismus? Pokud ano, co by byla výměna liberála za konzervati­vce? Totalita?

Až tak daleko snad nejsme. Pro mnohé překvapivě Trump řekl, že nebude řešit manželství osob stejného pohlaví, neboť to je už hotová věc. Chová se takto fašista? Spíše to připomíná francouzsk­ého Charlese de Gaulla. Tento odpůrce evropské integrace založil pátou republiku a stal se přímo zvoleným prezidente­m, ale do Římských smluv – uzavřených jen o rok dříve – už nevrtal, ačkoliv sám by byl hlasoval proti nim.

Teď ještě nelze prognózova­t, co vše prezident Trump nechá fungovat a co změní. Ale předem si na něm vylévat vztek nepomůže. „Budeme muset zvoleného prezidenta naučit, co to Evropa je a jak funguje,“řekl v pátek studentům šéf Evropské komise Juncker. Z jeho slov čiší právě takový povýšený tón, jaký v USA nahrál voliče Trumpovi. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia