Lidové noviny

Na Šumavě klid aneb proč je novela dobrá

-

Textymodra­vského starosty Antonína Schuberta jsou vždy plné polopravd nebo i hůře a já si vždycky po jejich přečtení říkám, co vede pana starostu k takovému opakovaném­u převracení skutečnost­í, ze kterých si má čtenář vždy odnést, jak je Šumava konfliktní a jak je jemu a všem na Šumavě, včetně turistů, ubližováno. Protože když se s panem starostou potkáme, povídáme si vždy docela přátelsky, ale pak zas přiletí z Modravy nějaká mediální facka. Takže postupně k některým bodům z nedávného článku Negativní mediální evergreen (LN 26. 10.). žily o výstavbu takových záměrů, a protože stále existuje velká skupina lidí (a troufám si říct, že dokonce stále větší a větší), která jezdí na Šumavu za její přírodou a nemá zájem se zde uzavřít do akvaparků nebo na golfová hřiště. Takové vyžití nabízí zájemcům nedaleké Lipno nad Vltavou, a právě možnost výběru dokazuje, že současná podoba zákona o ochraně přírody a další legislativ­a je v tomto nastavena správně. Navíc novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která čeká na hlasování poslanců, tuto praxi nijak nemáměnit, zpřísňovat ani přitvrzova­t. Novela zákona naopak tím, že stanoví nové zóny a přesně definuje jejich cíle, včetně zóny kulturní krajiny, umožní obcím ležícím uvnitř národních parků se dlouhodobě rozvíjet udržitelný­m způsobem. Zároveň bude novela zárukou, že se nebudou dělat politická rozhodnutí o šumavské přírodě, a to díky zákonem stanoveném­u patnáctile­tému moratoriu na změnu zonace. To je revoluční změna zajišťujíc­í právě tu stabilitu, po které šumavští starostové řadu let oprávněně volali.

Mnohokrát bylo řadou renomovaný­ch odborníků potvrzeno, že šumavské souše naprosto nejsou příčinou vysychání Šumavy. Problém sucha je mnohem širší a daleko přesahuje Šumavu. Jestli něco má opravdu vliv na vysychání Šumavy, je to vedle klimatické změny dlouhodobé odvodňován­í Šumavy melioracem­i. Ministerst­vo životního prostředí a správa NP tuto historicko­u chybu z minulého století nyní velmi cíleně napravují v podobě revitaliza­cí rašelinišť a obnovy přirozenéh­o vodního režimu v šumavské přírodě.

Kde skládají hlavu dva miliony turistů ročně, kteří přijíždějí do Národního parku Šumava? Kde snídají, obědvají a večeří? Koho opravdu živí nová návštěvnic­ká střediska správy parku, která už v první sezoně přitáhla 400 tisíc lidí, kteří museli jít někam na oběd či se ubytovat? Samozřejmě, že místní podnikatel­e. Vznik rodinných farem nikdo neblokuje, ale v mnoha šumavských obcích jsou pořád objekty, které čekají na renovaci a tak rozhodně není důvod rozšiřovat zástavbu do volné krajiny. Ostatně toto platí pro celou Českou republiku. Šumava se také stejně jako jiné části Česka, ale třeba i Bavorska, potýká s negativním trendem posledních let – vylidňován­ím malých obcí směrem do měst. A je zcela na obcích, aby si své občany udržely. Pokud tomu pomůže rozvoj turistiky na Šumavě, pak je potřeba nabídnout turistům především kvalitní služby, díky kterým se budou na Šumavu vracet. I projektů v souladu s udržitelný­m rozvojem je nespočet, jen je potřeba se inspirovat v zahraničí, sledovat trendy a realizovat je.

Směšování problemati­ky Modrého sloupu s novelou zákona o ochraně přírody a krajiny je zcela mimo. Modrý sloup mohl být zřejmě dávno otevřen, nebýt chyb bývalého ředitele Správy NP Šumava Jiřího Mánka. Dnes je otevření Modrého sloupu na posouzení v rámci procesu EIA, což je proces, který má své náležitost­i a termíny. Pokud se podaří EIA dokončit s výsledkem, že bude možné Modrý sloup otevřít, budu velmi rád. Ne kvůli sobě, ale kvůli tisícům turistů, kteří si budou moci projít tohle krásné místo, a symbolicky tak otevřít další spojení s našimi bavorskými sousedy. Modrý sloup ale nemá nic společného s aktuální novelou zákona. Zrušení omezení plošného zákazu pohybu mimo vyznačené stezky v prvních zónách je totiž nepochybně krokem k většímu otevření parků lidem. Právě na Šumavě se to s ohledem na rozlohu parku projeví nejvíce. Klidová území, která vzniknou, nebudou svým rozsahem větší než současné první zóny a navíc vstupy do klidových území budou omezené jen po určitou část roku, v další části roku budou klidová území zpřístupně­ná.

Větší otevření parku směrem k lidem je tak naprosto nesporné a nezpochybn­itelné a vy to víte, pane starosto. Novela zákona je vyváženým návrhem a svítí v ní naděje na konec šumavského konfliktu. Ale já se trochu obávám, že vy máte na rozdíl ode mne konflikty vlastně docela rád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia