Lidové noviny

V naší škole jsou asistenti skoro učiteli

Ředitel pražské základní školy Jan Korda vysvětluje necelé tři měsíce po změně zákona, jak je to s inkluzivní výukou

- RADKA KVAČKOVÁ

Od prvního září letošního roku mají všichni žáci nárok na společné neboli inkluzivní vzdělávání. To znamená, že někteří z těch, kdo by dřív skončili například ve speciální škole, obecněji známé jako „zvláštní“, se octli v běžných třídách. Ředitel Základní školy Lyčkovo náměstí v Pražském Karlíně Jan Korda zaskočen není.

LN Přišel k vám někdo z praktické školy?

Přišly dvě děti. Jeden žák přibyl do čtvrté třídy a druhý do šesté, protože v té praktické škole, kam chodil předtím, už vzhledem k nové legislativ­ní úpravě zrušili druhý stupeň. Nově by totiž pro druhý stupeň museli mít učitele odborníky, tedy například aprobované­ho fyzikáře, matematiká­ře a podobně. To dosud neplatilo. A speciální škola by je ani nevytížila.

LN Zvládáte jejich začlenění bez potíží?

Ano, i když u chlapce ze čtvrté třídy je to složitější. Má velký řečový problém a vypadalo to, že i intelektov­ý, i když teď poznáváme, že intelektov­ě na tom není tak zle. Ale potřebuje individuál­ní péči, abychom mu pomohli dotáhnout se na úroveň, kterou mají jeho spolužáci. Dostává se mu jí.

LN Máte ve škole děti, o kterých si myslíte, že by jim bylo líp jinde?

Myslím, že nemáme.

LN Nikdy jste neměli?

To neříkám. Třeba loni od nás odešlo dítě z páté třídy do školy pro děti s poruchou chování a po zkušebním pobytu tam i zůstalo.

LN Kolik takových škol v Praze je?

Bohužel jediná, na Zlíchově.

LN Takže si nemyslíte, že je možné integrovat sto procent dětí…

Záleží na typu integrace. Hodně si hlídáme, aby ve třídě nebylo víc než jedno dítě s poruchou chování.

LN Mluvíme o změnách v legislativ­ě, k nimž došlo letos. Ale už dávno před tím přece školy vykazovaly žáky se specifický­mi poruchami učení typu dyslexie nebo dyskalkuli­e. A pokud je známo, dostávaly na ně jakési příplatky. Co se tedy změnilo toho 1. září? LN Takže bude peněz víc?

Ano, předpoklád­ám, že dostanu víc. V případě dvaceti dětí, které budou vyžadovat péči speciálníh­o pedagoga, bude pokryt celý plat takového specialist­y.

LN Předtím jste speciálníh­o pedagoga nepotřebov­al?

Potřeboval, ale platil jsem ho z peněz určených pro všechny pracovníky školy. Kdybych ho neměl, tak by musel jeho práci neodborně suplovat běžný učitel.

LN Teď vezměme nějakou poruchu chování. Na těžko zvladateln­é autistické dítě škola dostávala stejný příplatek jako na dítě s dyslexií? úvazku asistenta je maximálně 0,75 procenta. Víc než třicet hodin týdně totiž děti nemají. Plný úvazek tedy znamená, že by se asistent musel dítěti věnovat i odpoledne. Tato strategie je nespravedl­ivá, neboť předpoklád­á, že asistent pedagoga pracuje bez přípravy dle pokynu učitelů. V naší škole jsou však asistenti plnohodnot­ní učitelé, kteří se na svou individuál­ní výuku potřebují připravova­t.

LN Takže to shrňme: Dřív jste dostali nějaký paušál – a poraďte si. Dneska se ví, co určité dítě potřebuje, a to vám stát zaplatí, i kdyby to stálo víc než ten dřívější příplatek.

Ano, to je ten rozdíl plynoucí z novely zákona.

LN Někteří ředitelé si stěžují, že ministerst­vo školství získává prostředky na nová integrační opatření ořezáváním těch starých…

Zatím se propojují dva systémy financován­í. Zda nový způsob financován­í bude na úkor starého, uvidíme, až přijde návrh rozpočtu na rok 2017. Pak můžeme srovnat výši normativu na dítě vyšetřené před 1. zářím. Každopádně na dítě vyšetřené po 1. září 2016 je nový způsob financován­í pro školy výhodnější. Ale já dodnes nevím, zda opravdu slibované peníze dostanu. Takže až přijdou, budu moci srovnávat. Zatím dva měsíce fungování nové inkluze přinesly hlavně nárůst administra­tivní práce, která se ale časem, doufám, zmenší.

LN Ozývá se taky, že školy, které byly v integraci hodně napřed, se stěží vejdou do nového systému.

To je i náš případ. My máme totiž ve škole aktivity, které jsou preventivn­í. Třeba pro prvňáky grafomotor­ika. Náš názor je, že když prevence bude včasná, dítěti to pomůže a možná nebude muset jít ani do poradny. Současný systém však preventivn­í aktivity ne-

Teď se platy asistentů pedagoga dost zvýšily, takže předpoklád­ám, že by se zájem o tuto pozici mohl zvýšit. Zatímco dřív bylo na celý jeden asistentsk­ý úvazek určeno kolem deseti tisíc – a jak řečeno, málokdo měl celý –, teď je asistent tabulkově zakotven v osmé platové třídě v nejvyšším stupni, což znamená přes 21 tisíc. Připomínám ale, že je to částka za celý úvazek, který by asistent mohl naplnit jen tak, že bude pracovat s dítětem osm hodin denně.

LN To pak ale asistent bude brát skoro tolik co začínající a plně kvalifikov­aný učitel.

Ano, tady je určitá disproporc­e. Začínající učitel je zařazen do dvanácté platové třídy, což představuj­e u začínající­ch učitelů v prvním platovém stupni 22 600 korun. O to větší důvod k tomu, aby asistent pedagoga byl využit jako plnohodnot­ný pedagog. Ta výše platu asistenta není vysoká, spíše plat pedagoga je nízký.

LN Nebudete vzhledem kmoderní diagnostic­e za chvíli potřebovat asistenta skoro ke každému žákovi? Nebývá v každé třídě nějaké dítě například s ADHD? rých odborníků například sedmdesát až osmdesát procent žáků s diagnostik­ovanou dyskalkuli­í nemá ve skutečnost­i žádnou vývojovou poruchu, ale jejich handicap vznikl špatným základem při výuce matematiky. LN Vaše škola leží v zajímavé lokalitě. Karlín býval známý poměrně silnou komunitou Romů, kterých tam teď ubývá, zatímco přibývá rodin bohatších, ba bohatých. Jak se to projevuje v místní škole?

S Romy jsme nemívali nikdy velké problémy, protože v Karlíně byli docela dobře integrovan­í do většinové společnost­i. Nikdy tu nebyly třeba čistě romské domy. Existovalo období, kdy jsme řešili romské děti, které se vracely z Anglie. Rodina odjela do Anglie, byla tam rok dva a pak se vrátila. Dítě nastoupilo do školy a my zjistili, že na svůj věk je ve většině předmětů fatálně pozadu. Měli jsme třeba kluka, který byl věkově šesťák sedmák, ale v matematice tak na úrovni třetí čtvrté třídy.

LN Jak jste to řešili?

Zařadili jsme ho do šestky, protože v nižší třídě už by se musel cítit nepatřičně, ale na matematiku měl individuál­ního učitele, který LN A dotáhli?

Dopadlo to nakonec tak, že po třech měsících odjel zpátky do Anglie.

LN Takže ty řeči, že anglické školy to umějí s našimi romskými dětmi lépe, nejsou moc věrohodné?

Nechci generalizo­vat z několika málo případů. Nevíte, jestli ty děti do té školy v Anglii opravdu chodily.

LN Nepřibývá vám cizinců?

Přibývá, a to silně. Daleko silněji než dětí ze speciálníc­h škol. Zatímco ze speciálek nám letos přišli dva žáci, cizinců přišla za rok víc než desítka.

LN Odkud?

Jsou mezi nimi Rumuni, Syřani, hodně Rusové, Ukrajinci. I jim musíme dát podporu. Ve škole mám několik odborníků na výuku českého jazyka pro cizince. Poskytujem­e celkem čtrnáct hodin týdně této výuky, kterou platím z rozvojovéh­o programu. I tady je administra­tivní problém, neboť musím vykazovat zvlášť děti přicházejí­cí ze zemí Evropské unie a zvlášť děti, které pocházejí z jiných zemí. Ale já mám v jedné výukové skupině třeba Rumuna a Rusa, protože oba jsou na stejném začátku. Zkrátka pořád něco vykazuji, někam sázím nejrůznějš­í kódy, někde něco žádám a hledám cesty, abych se vešel do systému. Úděl ředitele.

Rodina odjela do Anglie, za rok se vrátila do Karlína a my zjistili, že dítě je na svůj věk ve většině předmětů fatálně pozadu

 ?? Jan Korda připouští, že integrace není vhodná pro každé dítě. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Někdy to nejde.
Jan Korda připouští, že integrace není vhodná pro každé dítě. FOTO MAFRA – YAN RENELT Někdy to nejde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia