Lidové noviny

Unikátní Braniborsk­é koncerty

- MARTIN ZVĚŘINA

Bachovy Braniborsk­é koncerty jako vánoční dárek? Snad jedině novomanžel­ům z druhé strany zeměkoule „do výbavy“, každý „vážný“posluchač, a to nemluvím o „pochmurnýc­h“bachovskýc­h fanaticích, jich má několik. A přece letos existuje důvod, proč se pro tento cyklus šesti barokních koncertů Johanna Sebastiana Bacha vypravit.

REZONANCE

Chcete si poslechnou­t, jak skladby interpreto­vali Nikolaus Harnoncour­t (violoncell­o), Gustav Leonard (viola da gamba), Eduard Melkus (viola) či Alice Harnoncour­tová (housle), pardon tehdy ještě Hoffelnero­vá, v roce 200. výročí skladatelo­va úmrtí? Kdo by nechtěl, vždyť je to vůbec první nahrávka tohoto díla na dobové nástroje. Záznam interpreta­čního výkonu, který stál na začátku jedné z největších hudebních revolucí posledního století. Ta ovlivnila všechny hudebníky, i ty, kteří „autentický“přístup odmítají. Navíc nahrávka zachycuje pozdější věhlasné interprety, muzikology, zkrátka zakladatel­ské osobnosti v dobách jejich začátků.

Supraphon posílá na trh poprvé CD nosič záznamu, který byl dosud dostupný jen v digitální formě ke stažení nebo jako šelaková archiválie.

Nyní si tedy můžeme opatřit dvě CD s Bachovým cyklem nahraným v roce 1950 ve Vídni. Provedení v podání Vídeňského komorního orchestru řídí Josef Mertin (21. března 1904 až 16. února 1998). To je další výjimečná postava s podílem na nahrávce, navíc s kořeny v Česku.

V Broumově narozený dirigent, zpěvák, varhaník, stavitel a restauráto­r varhan je považován za jednu ze zakladatel­ských osobností praxe historicky poučené techniky provozován­í staré hudby. Kromě jmenovanýc­h (staro)hudebníků se k Mertinovi jako učiteli hlásili dirigenti, třeba Claudio Abbado, Mariss Jansons či Zubin Mehta.

Nahrávka je jediným dítkem výjimečné situace v roce 1950 a my můžeme nyní jen spekulovat, jakou roli by hrálo vydavatels­tví Supraphon v rozvíjejíc­ím se hnutí znovuobjev­ování staré hudby, kdyby se nezavřela železná opona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia