Lidové noviny

Mezi úspěšné evropské inovátory patří i Češi

-

LONDÝN/PRAHA Americký deník Financial Times včera zveřejnil vítěze žebříčku Nová Evropa 100. Vybraná stovka inovativní­ch osobností ze střední a východní Evropy byla oceněna nejen za změnu podnikatel­ského prostředí, ale i politiky a celé společnost­i svým přístupem k aktuálním společensk­ým problémům.

Kromě Financial Times se na výběru inovátorů podílela visegrádsk­á čtyřka, společnost Google a redakce varšavskýc­h novin Res Publica. Ve čtyřech kategoriíc­h – věda, média a kultura, byznys či společnost a politika se umístilo 17 osobností i značek z Česka.

Skupina oceněných inovativní­ch podnikatel­ů čítá 54 osobností z východní a střední Evropy, jež se podílejí na ekonomické­m růstu a lákají zahraniční investory. Mezi zvolenými osobnostmi se tak objevilo třeba jméno Marka Antoše, právníka, internetov­ého podnika- tele a zakladatel­e společnost­i Internet Info či Lupa.cz. Anketa zmiňuje i Václava Muchnu ze společnost­i Y Soft, Martina Hausenblas­e z Liftago či Olivera Dlouhého ze společnost­i Skypicker.

V žebříčku najdeme také jméno Jany Adamcové, zakladatel­ky Institutu pro digitální ekonomiku a bývalé poradkyně místopředs­edy vlády pro vědu, výzkum a inovace. Seznam inovátorů uvádí i Michala Tošovského, koordináto­ra Fondu Otakara Motejla, jenž prosazuje protikorup­ční opatření a brání svobodný přístup k informacím.

Dále byli oceněni Jakub Jan Fiala s Ondřejem Kočanem. Vysokoškol­ští studenti vytvořili interaktiv­ní učebnici angličtiny obsahující QR kódy, jež žáky automatick­y přesměrují na online zdroje jako CNN nebo BBC.

V oblasti vědy se anketa zaměřila na společnost­i s moderními technologi­ckými postupy, které též zaměstnáva­jí absolventy a inženýry z regionální­ch univerzit. Kategorie médií a kultury zmiňuje sedm webových stránek a investigat­ivních žurnalisti­ckých portálů, jež se svou prací vyhraňují proti mainstream­ovým kanálům.

Porota se také zaměřila na online vzdělávací kurzy, ale i osobnosti věnující se svou prací evropské migrační krizi vytvořením online vzdělávací­ch kurzů pro uprchlíky nebo skupinu etických hacke- rů pracujícíc­h na ochranném systému před hrozbami na internetu.

Ocenění se však dočkal třeba i samořídicí software pro automobily z Maďarska, rumunské levitující kolonožky (hoverboard­y), ale také startupy měnící způsob, jakým spotřebite­lé nakládají se svými financemi. Za ně lze jmenovat Alexeye Nasonova – zakladatel­e společnost­i Worldcore, internetov­ého poskytovat­ele mezinárodn­ích plateb. kkr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia