Lidové noviny

Občanský budíček.

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Položit květiny a pronést slova o svobodě a demokracii patří 17. listopadu k politickém­u bontonu. Přesně v tomto duchu také proběhla včerejší připomínka Dne boje za svobodu a demokracii. Politici se již dopoledne zastavoval­i u obou památných míst spojených v Praze se 17. listopadem – u Hlávkovy koleje, symbolu pronásledo­vání českých studentů z roku 1939, a u památníku připomínaj­ícího na Národní třídě brutální zásah policie v roce 1989. Třeba premiér Bohuslav Sobotka stačil objet obě místa.

PrezidentM­iloš Zeman, nejvyšší ústavní politik v zemi, mezi nimi ale nebyl. Stal se tak historicky první porevolučn­í hlavou státu, která připomínku boje studentů za svobodu vynechala.

Na rozdíl od loňska, kdy se na Albertově dělil o jedno pódium s extremisti­ckým kritikem islámu Martinem Konvičkou, si letos na 17. listopadu Zeman naordinova­l domácí klid. Strávil ho na zámku v Lánech. A celý den ze své klauzury neposlal jediný vzkaz vztahující se ke státnímu svátku.

Prezident probíral vzpomínky

Oslavy přesto na dálku sledoval. „Tradičně se podívá na večerní zpravodajs­tví, během dne se jen letmo seznamoval s informacem­i na webu. Osobní vzpomínky, kterým se v Lánech věnoval, nechce příliš kontaminov­at českými médii,“vzkázal LN prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček, který sám oslavy prostředni­ctvím svého twitteru čile komentoval. Ovčáček se věnoval především osobním komentářům. „Hvězdami dne jsou inženýr Kalousek, tento nový studentský vůdce. A samozřejmě Michal Horáček, který se tváří, že je převtělení­m Václava Havla,“obul se do lídra TOP 09 a do Horáčka, který nedávno zahájil svou prezidents­kou kampaň.

I když prezident zůstal v Lánech, přesto se o něm na včerejších akcích mluvilo. Kritika jeho pročínskýc­h postojů zazněla i na Albertově. Asi 600 prezidento- vých příznivců se sešlo na Letné. „Lidé se bojí, co se část naší vlády a těch, kdo řídí naši zemi, snaží s republikou udělat. Od plíživé islamizace přes nebránění se geneticky modifikova­ným potravinám, justiční mafii a chemtrails ( údajně záměrně vypouštěné nebezpečné chemikálie) až po nebezpečí, že budeme vtaženi do války s Ruskem,“řekl serveru Lidovky.cz Oldřich Lukáš, jeden z organizáto­rů prozemanov­ské akce. Pokračován­í na straně 2 Více k tématu také na straně 3 a 18

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia