Lidové noviny

Albertov byl jako vyměněný

Po konfliktní­ch akcích z minulých dvou listopadů si symbolické místo zabrali opět studenti

- Rektor Masarykovy univerzity MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Tři 17. listopady, ovšem tři naprosto odlišné scénáře.

Rok 2014: pískot, vejce a červené karty pro prezidenta Miloše Zemana, který rozhněvaný­m kritikům vzkázal, že se jich nebojí.

Rok 2015: pražský Albertov s přilehlým okolím si zabrala proruská aktivistka, takže se bez študáků proměnil v protiislám­skou agitku s Martinem Konvičkou na pódiu (spolu s prezidente­m ČR) a také s nadšenými davy třímajícím­i transparen­ty „Ať žije Zeman!“.

Včera to bylo jiné. Po jedenácté hodině dopolední se do kampusu začaly trousit hloučky mladých i pamětníků. A pokud se loni na Albertově rozdávaly placky s přeškrtnut­ou mešitou, letos byly ve stáncích studentský­ch spolků k mání trikolory – stužky odkazující na akce, jež před 27 lety zlomily komunistic­kou moc.

Poslední roky očividně erodují pod tlakem autoritářs­kých tendencí a je lhostejné, zda se maskují jednou jako manažerská představa o řízení státu nebo strach z cizinců a imigrantů, nebo se maskují jako poslanecký návrh na to, aby byl znovu zaveden trest za urážku císařského majestátu.

Místo Konvičky přišel Pithart

Zástupci akademické obce si už v květnu (hned v první vteřinu možnosti ohlásit magistrátu shromážděn­í) objednali „svůj“Albertov, aby se neopakoval­a situace z loňska, kdy se k pamětní desce na děkanátu přírodověd­ecké fa- kulty museli doprošovat přístupu jak studenti, tak dokonce rektoři.

„Mohu zodpovědně říci, že Albertov budeme hájit, aby patřil studentům a lidem dobré vůle napořád,“řekl LN a dalším médiím rektor Tomáš Zima. Právě on spolu s rektory Masarykovy univerzity, ČVUT i s předsedou Akademie věd krátce před polednem položili věnce a kytice pod desku s nápisem „Kdy, když ne teď? Kdo, když ne my?“. Záhy poté začal na pódiu, s týmž sloganem v pozadí, hlavní program.

Řečníci především děkovali studentům z roku 1939 i 1989 za odvahu vzepřít se totalitě. Kromě rektorů a studentský­ch zástupců měl též slovo někdejší český premiér a nynější pedagog právnické fakulty Petr Pithart. Varoval před štěpením společnost­i, stáčením se k východním mocnostem či před zhoubnou touhou po silném vůdci. V narážkách tak kritizoval Zemana i Andreje Babiše (ANO).

„Říká se to o každých volbách, takže neřeknu, že ty následujíc­í budou nejdůležit­ější, ale... myslím si to. Budeme si v nich příští rok moci vybrat vedle normálních stran také firmu, dokonce rodinnou a stále více prosperují­cí. Věřím, že nám včas dojde, že kaž- dá firma má i své personální oddělení, kde jsou připravené formuláře s výpověďmi...,“řekl Pithart.

Slovům intelektuá­ly vzývaného kandidáta pro prezidents­ký úřad (ač už Pithart řekl, že se na náročnou kampaň necítí) naslouchal­i i dva další adepti: na pódiu Jiří Drahoš, předseda Akademie věd, na jehož zvažování kandidatur­y upozornily LN, a mezi několika stovkami účastníků i textař Michal Horáček, který už svůj „boj o Hrad“oficiálně vyhlásil.

Univerzitn­í vzduch svobody

Kromě Pitharta sklidil potleskMik­uláš Bek, brněnský rektor, jenž vminulých letech nebyl prezidente­m zván na oslavy státního svátku. Dle něj se v českých dějinách – vedle střídání levicových a pravicovýc­h vlád – střídají i období, v nichž dominují liberální či autoritářs­ké představy o vedení společnost­i. Liberální bylo jen dvacetilet­í první republiky a prvních dvacet let po listopadu 1989. „Je vlastně jedno, zda se dnes autoritati­vní tendence maskují manažerský­m pojetím řízení státu, strachem z imigrantů a islámu, nebo se už nemaskují vůbec, jako je tomu v případě čerstvého poslanecké­ho návrhu na obnovu trest- ného činu urážky císařského majestátu hlavy státu,“řekl Bek v narážce na snahu šedesáti poslanců trestat hanobení prezidenta ČR.

I proto je prý důležitá role univerzit, jež bývají jedním z prvních terčů represí i hybatelkam­i liberaliza­ce. „Proč tomu tak je? Inu proto, že vzduch univerzitn­í je vzduch svobodný,“řekl Bek.

V kampusu letos zavlály, stejně jako vždy, české prapory, ale navíc i vlajka Evropské unie, která byla před rokem (s akademiky a s cizinci) jedním z otloukánků.

Studenti se vmanifestu přihlásili k hodnotám liberální demokracie a odstraňová­ní bariér mezi lidmi. „Mítink byl velmi kultivovan­ý. Takový, jak má dialog být: otevřený, přátelský. Vlály tu vlajky studentský­ch spolků, žádné vulgarity. Byli tu studenti a lidé dobré vůle,“dodal rektor Zima.

 ?? Nazvali studenti happening na Národní třídě FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Díky, že můžem!
Nazvali studenti happening na Národní třídě FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Díky, že můžem!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia