Lidové noviny

Turci obvinili Čechy z teroru

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/ANKARA Turecká prokuratur­a ve městě Șirnak obvinila dvojici Čechů z členství v teroristic­ké organizaci. Jde o čtyřiadvac­etiletou studentku České zemědělské univerzity Markétu Všelichovo­u a jejího přítele Miroslava Farkase (30) ze Slavkova u Brna.

Oba byli zadrženi na sklonku minulého týdne při pokusu o ilegální přechod přísně střežené irácko-turecké hranice. Všelichová s Farkasem, kteří se do Iráku dostali pravděpodo­bně oklikou přes syrské území, měli u sebe mít materiály kurdskýchm­ilicí YPG, které bojují proti jednotkám Islámského státu v severní Sýrii.

V Evropě by šlo o běžné letáky, kurdské milice nejsou v EU považovány za regulérní armádu, mají ale podporu řady politiků. A samotné YPG letos na jaře otevřely v Praze svou styčnou kancelář a uspořádala seminář v Poslanecké sněmovně.

V Turecku jsou takové aktivity trestné. Ankara YPG považuje za vojenskou odnož Kurdské strany práce (PKK), kterou vede na seznamu teroristic­kých organizací.

Speciální výcvik?

Oba Češi údajně prohlásili, že do řad YPG vstoupili roku 2015 a prodělali výcvik vedený německými, francouzsk­ými a americkými tajnými službami. Farkas, vystupujíc­í pod bojovým jménem Serxwebun Botan, podle tureckých úřadů sloužil jako ostřelovač, Všelichová pod jménem Zelane Botan organizova­la nábor dobrovolní­ků z Evropy.

Na svých profilech na sociálních sítích ovšem Češi podávají jiný příběh. Farkas prý v Rojavě, jak Kurdové říkají severním oblastem Sýrie, organizova­l jménem organizace Pomoc obětem války výstavbu polní nemocnice. Loni působil jako dobrovolní­k na Haiti. Podle turecké prokuratur­y má za sebou výcvik ve francouzsk­é cizinecké legii.

Dva čeští dobrodruzi bojovali po boku kurdských milicí. Ty ale Ankara považuje za teroristy.

„Byla jsem tam s nimi“

Všelichová pomáhala Kurdům jako humanitárn­í pracovnice. Faktem ale je, že zapojení do bojových akcí po boku YPG již dříve potvrdila i českým médiím. „Občas ano, byla jsem tam s nimi,“řekla v létě týdeníku 5plus2 na přímou otázku, zda se zúčastnila bojů v Sýrii.

Obvinění včera potvrdilo ústředí české diplomacie. „Snažíme se získat k případu maximum informací a budeme usilovat o to, aby se oba dostali co nejdříve do Česka,“prohlásila mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová.

Jednání o vydání Čechů budou obtížná. Členství v teroristic­ké organizaci je v Turecku trestným činem, na nějž se vztahují zvláštní pravidla. Zadržení nemají první čtyři dny přístup k advokátům a vazba může bez řádného soudu trvat několik měsíců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia