Lidové noviny

Pravicový populista Zeman nás zničí

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Končící ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) kritizuje svého šéfa za vládní výměnu, která dle něho postrádá strategii a smysl. Bohuslava Sobotku varuje, že sblížení strany s prezidente­m se jemu i straně může zle vymstít.

LN Už jste si vyhodnotil, proč premiér Bohuslav Sobotka rozhodl o vašem odchodu z vlády?

Vnímám to tak, že volby – ať už krajské, nebo senátní – nedopadly pro sociální demokracii dobře. Nějaká reakce přijít musela. Předseda Sobotka hned po volbách řekl, že ČSSD by se měla zamyslet nad tím, jak oslovit nejen tradiční voliče, ale i ty, které se jí zatím nedaří získat. Jde o voliče nižšího věku, lidi progresivn­ějšího ražení a žijící ve větších městech. Tento typ voličů patří k tradičním oporám sociálněde­mokratický­ch stran ve Francii, Rakousku nebo Německu. Nám se to nedaří a přišlo mi jako logická úvaha, když předseda po prohraných volbách hovořil o zaměření se na tyto voliče.

LN Proč se ČSSD nedaří?

Předseda většinu příčin shrnul v onom dopise, který rozeslal před několika dny straníkům. Jedním z hlavních důvodů je, že progresivn­í témata nejsou jednoduchá na prosazení při současném stavu společnost­i. Velká část členů sociální demokracie je navíc konzervati­vně laděná, čímž vzniká konflikt, který je dlouhodobý. Dalším problémem je velká pasivita členské základny, která během předvolebn­í kampaně nebyla příliš aktivní. Příčinou je, že funkcionář­i se členské základny málokdy ptají na názor – ať už třeba na strategii směřování strany, nebo na sestavován­í kandidátní­ch listin. Problém představuj­e i zázemí stranické centrály v Lidovém domě. Nefunguje nám pořádně tiskové oddělení, PR a marketing, chybí odborné zázemí pro programovo­u debatu a v neposlední řadě se nepovedl před krajskými a senátními volbami volební tým tvořený pražskou partou. Co se týká programu ČSSD, není špatný. Naopak bych řekl, že v něm je síla. Problém je, že kvalitní program postavený na sociální spravedlno­sti musíte voličům poutavě převyprávě­t.

LN Není snaha oslovit liberální voliče zbytečná? Nejsou voliči ČSSD spíše než „progresivn­íměšťáci“lidé na venkově, v malých městech a s jinými problémy?

Nedokážu si představit, že by městský volič řekl, že se nemáme starat o seniory a zajistit jim dostatečné důchody. Zároveň žádný senior neřekne, že se nemáme starat o životní prostředí. Domnívám se, že jde oslovit obě voličské skupiny – jak ty progresivn­ější, tak ty konzervati­vnější. Nestačí mít jen program, musíte mít i důvěryhodn­ého politika, který je nositelem dané myšlenky. A to je součást problémů ČSSD – pokud program prosazují pravomocně odsouzený, lháři nebo ti, kdo propírali peníze, lidé vám solidaritu v praxi neuvěří. Tento problém vnímají nejen zmiňovaní progresivn­ější voliči, ale třeba i senioři, které si zkrátka pár stokorunam­i nekoupíte. Jinak by nás v uplynulých volbách volili.

LN Jak hodnotíte výměny ve vládě?

Při vládní výměně jsem nezaznamen­al žádnou promyšleno­u strategii. Změny nejsou srozumitel­né, jsou zmatečné. Předseda měl vytipovat ministry, které chtěl vyměnit, sdělit jim svůj záměr, poté svolat tiskovou konferenci a oznámit výměnu veřejnosti. Místo toho celou věc týden natahoval a zároveň není jasné, jaké poselství má ministersk­á výměna přinést.

LN Týden trvalo, než předseda Sobotka od odeslání dopisu straníkům realizoval avizovanou výměnu. Nevystavil tím ministry za ČSSD zbytečné konfrontac­i s novináři, kteří hledali chyby, pro něž by ten který ministr mohl padnout?

Už jsem řekl, jak bych postupoval. Volil bych zcela jinou strategii. Mělo jít o chirurgick­ý řez a operaci v řádu hodin, aby se dostavil efekt změny. Pro každého člena vlády byl ten týden nepříjemný, mluvilo se hlavně o tom, co se nám nepovedlo. Schytali to všichni, i ti, kteří ve vládě zůstali.

LN Kdo podle vás měl z vlády odejít?

Nechci o tom přemýšlet dle V květnu jsme se v průzkumu dostali před ANO. jmen, ale na základě strategie. Vše působí dosti nahodile. Vždyť premiér řekl, že nevidí žádnou chybu na straně odvolávaný­ch členů vlády. Ani v soukromém rozhovoru mi na mé činnosti nic nevytkl. Teď přichází jen někdo jiný – co bude dělat v oblasti lidských práv jiného než já? Kde je ta změna, která má do společnost­i vyslat signál, jak se sociální demokracie mění? Nevidím strategii, ale spíše vnitrostra­nické ohledy. Třeba je moje hlava výměnou za podporu určité části straníků na volebním sjezdu. Určitá část strany – především někteří pražští funkcionář­i – si nepřáli, abych byl členem vlády.

LN

Nedávno jsme psali, že ČSSD se nyní vydá více doleva a směrem k Hradu. Není právě toto strategie a nový směr sociální demokracie?

Kdyby šlo o konzervati­vní, ale pořád ještě sociálněde­mokratický směr, bylo by to legitimní, byť ne šťastné. Pokud by mělo jít o konzervati­vní cestu, pak mi nesedí, proč z vlády odešel Svatopluk Němeček, který patří k tomuto křídlu. Jsem přesvědčen­ý, že vydá-li se ČSSD pouze konzervati­vní cestou a zapomene na liberální voliče, skončíme s preference­mi někde u TOP 09. Pokud konzervati­vní cestu zosobníte v podpoře Miloše Zemana, ten s levicovou, natož sociálněde­mokraticko­u politikou nemá nic společného. Prezident se přesunul do oblasti pravicovéh­o populisty, který podporuje Donalda Trumpa v USA a Norberta Hofera v Rakousku.

LN O sblížení s Hradem hovoří i druhý muž ČSSD Milan Chovanec. Považujete to tedy za špatné rozhodnutí?

Pokud strana podpoří Zemanovu politiku, ČSSD přestane být sociální demokracií. Hraje se o charakter strany a o to, zda si udrží svou duši a principy.

LN Preference strany dál slábnou. Nepomůže negativní trend zlomit právě příklon k Hradu a výrazně levicovějš­í rétorika?

Tato strategie nedává smysl. Vždyť na premiéra tlačí ze zákulisí stejná parta lidí, kteří ho chtěli vyřídit v rámci lánského puče. Na sjezdu podle mě tato parta lidí nepostaví předsedovi protikandi­dáta, počkají si až na sněmovní volby. Pokud se nepovedou, vyřídí ho bez rozpaků po volbách. Prezident je člověk, který se řídí touhou po pomstě a žádné ohledy brát nebude. Vezměte si prohlášení čtyř ústavních činitelů k česko-čínským vztahům. Vděkem Miloše Zemana bylo, že den po tomto prohlášení označil sociální demokracii za nelevicovo­u stranu – na rozdíl od slovenskéh­o Smeru. Tady si lze udělat obrázek o tom, jak dokáže být Miloš Zeman vděčný za podporu vlastních politickýc­h pozic.

LN Hovořil jste o prezidento­vě pomstychti­vosti. Nezapomněl na rok 2003, kdy v parlamentu pohořel při volbě prezidenta?

Myslím, že je naprosto zjevné, že na tuto věc nezapomněl, a myslím, že při první příležitos­ti premiéra Sobotku vyřídí.

LN Premiér chtěl budovat moderní a liberální ČSSD de facto od svého nástupu do čela v roce 2011. Vy jste ve vládě přes tři roky. Jak je vidět, voliče moderní ČSSD neláká. Znovu se tedy zeptám: není právě snaha o progresivn­í stranu cestou k deseti a méně procentům hlasů?

Pokud chcete lidi přesvědčit, musíte mít důvěryhodn­é politiky. Pokud vašemu lídrovi soupeř řekne, že je sedmilhář (sedmilháře­m nazval Andrej Babiš dnes již bývalého hejtmana Michala Haška – pozn. red.), a vy ho ani nemůžete bránit, protože víte, že soupeř má pravdu, je to špatné. Ještě jednu věc bych dodal. Letos v květnu se nám podařilo v průzkumu veřejného mínění dostat na vedoucí pozici před hnutí ANO. Dařilo se nám prosazovat ekonomická a sociální témata. Do toho přišlamedi­álně nezvládnut­á reforma policie, která umožnila Andreji Babišovi odskočit od sociálně-ekonomické debaty do antisystém­ové úrovně, kdy opět přešel ke kritice tradičního politickéh­o spektra. Hned v dalších průzkumech jsme měli velké ztráty. Policejní reorganiza­ce odvedla pozornost od věcných sociálně-ekonomický­ch témat a nastal malér.

LNV jednom ze svých tweetů jste se obul i do jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimoly, který patří spíše ke konzervati­vnímu křídlu. Přesto jako jediný člen ČSSD vyhrál krajské volby a potřetí usedne do židle hejtmana. Nelze říci, že konzervati­vní cesta by ČSSD nepřinesla hlasy…

Musím přiznat, že v jižních Čechách na rozdíl od jižní Moravy krajská vláda nebyla spojována se skandály, které by poškozoval­y prestiž sociální demokracie. Ve svém vyjádření jsem spíše mířil na straníky, kteří chápou politiku především jako technokrat­ickou záležitost. Populismus vytlačuje prosazován­í hodnot, což mi vadí. Do tohoto tábora podle mě patří i hejtman Zimola, k této skupině patří i Jeroným Tejc. Pokud opustíme základní hodnoty, což je solidarita a hájení každého člověka ve společnost­i, a budeme zaujímat populistic­ké postoje, které chce zrovna někdo slyšet, vydáme se cestou k zániku ČSSD. Technokrat­ům nejde o obsah, ale jen o to, za každou cenu populistic­kými kroky získat podporu. Hejtman Zimola uspěl i díky populistic­kému návrhu na zdanění církevních restitucí – možná jemu prospěl, všem ostatním v jiných krajích ale uškodil. Zdanění restitucí navrhl, přestože věděl, že se ve vládě nemůže návrh schválit. On body sbíral, my je ztráceli, bylo to bezohledné.

LN Budete na březnovém sjezdu usilovat o post místopředs­edy?

Nepochybuj­i o tom, že můj hlas bude slyšet i nadále. Z politiky neodcházím, přesunu se jen o pár metrů vedle do sídla Senátu. Zatím jsem ale neuvažoval, že bych se ucházel o funkci v sociální demokracii.

 ?? Do toho přišla mediálně nezvládnut­á reforma policie a nastal malér, říká Jiří Dienstbier. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Do toho přišla mediálně nezvládnut­á reforma policie a nastal malér, říká Jiří Dienstbier. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia