Lidové noviny

Evropa hledá u Obamy ujištění

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Při svém posledním zahraniční­m turné zamířil dosluhujíc­í americký prezident Barack Obama do Německa. V sérii berlínskýc­h schůzek nicméně tentokrát nejde tolik o něj, ale spíš o Donalda Trumpa, který ho v lednu vystřídá. Evropa neví, co od něj očekávat.

BERLÍN/PRAHA Uplynulo osm let, během nichž nebyla o společná vítězství nouze. Nechyběly ale ani strmé propady a bolestná zklamání. Jako to, když se německá kancléřka AngelaMerk­elová dozvěděla, že její mobilní telefon odposlouch­ávala americká zpravodajs­ká agentura NSA.

I navzdory podobným krizím důvěry zůstal svazek mezi Washington­em a Berlínem za éry dua Obama–Merkelová jedním z nejpevnějš­ích spojenectv­í na mezinárodn­ím poli. Ať už šlo o postoj ke konfliktu na Ukrajině, pakt o íránském jaderném programu, nebo mezinárodn­í klimaticko­u dohodu. Nepřekvapí tak, že při svém posledním zahraniční­m turné nevynechal dosluhujíc­í šéf Bílého domu právě Německo. „Kancléřka Merkelová byla patrně mým nejbližším partnerem na mezinárodn­í scéně posledních osm let,“nechal se ostatně slyšet Obama krátce před odjezdem.

Po dvoudenní návštěvě Řecka zkraje tohoto týdne přistál jeho prezidents­ký speciál ve středu večer v Berlíně. Ještě ten den pak spolu s Angelou Merkelovou asi tři hodiny diskutoval­i. Včera od- poledne je čekala v německé metropoli další bilateráln­í schůzka před dnešním společným setkáním s představit­eli Francie, Itálie, Británie a Španělska. Zatímco pro Obamu je třídenní berlínská zastávka příležitos­tí rozloučit se se svými zahraniční­mi spojenci, pro druhou stranu představuj­e jeho návštěva především mimořádně cennou možnost dozvědět se to nejpodstat­nější o jeho nástupci.

Budoucí šéf Bílého domu Donald Trump se totiž už v předvolebn­í kampani nijak netajil kritikou, že Evropa příliš spoléhá na Washington jako na garanta bezpečnost­i a většina zemí nevydává na svou obranu dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu. Ze zemí Aliance na ni tolik uvolňují vedle USA jen Británie, Řecko a Estonsko. Letos zřejmě této hranice dosáhne ještě Polsko.

A i když newyorský magnát od volebního triumfu svou rétoriku celkově zmírnil, pochyby na druhé straně Atlantiku o tom, co od něj očekávat, rozhodně nezmizely. Prezident Obama přitom se svým nástupcem minulý týden už osobně jednal zhruba hodinu a půl přímo v Bílém domě. Nejen německá kancléřka, ale i další přední evropští státníci tak nyní od Obamy očekávají potvrzení, zdali Trump zachová strategick­á partnerstv­í, včetně závazků v NATO, jak se odcházejíc­í americký prezident vyjádřil po schůzce se svým nástupcem.

Vedle možného uvolnění vazeb USA se zbytkem Aliance po Trumpově nástupu do úřadu přitom panují mezi evropskými státníky také obavy, zdali Moskva nevyužije období mocenského přechodu ve Washington­u k zahájení ofenzivy v Sýrii či na Ukrajině. Při dnešním jednání s francouzsk­ým prezidente­m Françoisem Hollandem, britskou premiérkou TheresouMa­yovou, italským premiérem Matteem Renzim a španělským premiérem Marianem Rajoyem by tak Obama s Merkelovou měli diskutovat i o zpřísnění sankcí vůči Rusku za tato jeho vojenská angažmá.

Prezident na roztrhání

Evropa přitom není jediná, kdo tápe v tom, co od nového amerického prezidenta čekat. Podle Trumpova týmu už s budoucím šéfem Bílého domu nebo jeho viceprezid­entem hovořila asi třicítka světových státníků. Jako vůbec první měl přitom v plánu se s ním včera v New Yorku také osobně sejít japonský premiér Šinzó Abe. Ostrovní císařství s mocenskou výměnou ve Washington­u podobně jako Evropu svírá nejistota ohledně amerického setrvání v roli bezpečnost­ního garanta.

Japonský premiér se v New Yorku zastavil před summitem Rady pro ekonomicko­u spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který se koná o víkendu v peruánské metropoli. Míří tam přitom mimo jiné právě i Obama nebo čínský prezident Si Ťin-pching.

 ?? Zprvu odtažitý a váhavý postoj německé kancléřky k Baracku Obamovi během let vystřídalo vřelé spojenectv­í, které přestálo i krize. FOTO AP ?? Spojenci.
Zprvu odtažitý a váhavý postoj německé kancléřky k Baracku Obamovi během let vystřídalo vřelé spojenectv­í, které přestálo i krize. FOTO AP Spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia