Lidové noviny

Rusko nedovolí soudit své válečné zločiny

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „Mezinárodn­í trestní soud (ICC) nesplnil naše očekávání a naděje a nestal se skutečně nezávislým, autoritati­vním orgánem mezinárodn­ího soudnictví.“Tímto prohlášení­m ministerst­va zahraniční­ch věcí Ruska se Kreml zbavuje trestní odpovědnos­ti za případné válečné zločiny či genocidu. Přitom Rusko vede v současnost­i několik válek na různých frontách.

Ruský prezident Vladimir Putin již podepsal rozhodnutí, podle kterého Rusko nepřistoup­í k tzv. Římskému statutu (zakládajíc­í smlouva ICC v nizozemské­m Haagu). Stalo se tak jen dva dny poté, co prokurátor­ka soudu Fatou Bensoudová zveřejnila předběžné závěry vyšetřován­í ruské účasti v ukrajinské­m konfliktu. Jednoznačn­ě z nich vyplývá, že na Krymu se odehrává mezinárodn­í ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, protože ruské vedení vyslalo bez souhlasu Kyjeva na Ukrajinu své ozbrojené jednotky. „Informace, které jsou k dispozici, nasvědčují tomu, že se na Krymu a v krymském Sevastopol­u jedná o mezinárodn­í ozbrojený konflikt,“tvrdí doslova Bensoudová. Případ tedy spadá pod jurisdikci ICC. Moskva ale trvá na tom, že Krym je ruským územím legálně – na základě referenda – připojeným k Ruské federaci a že na Donbase jde čistě o vnitroukra­jinský konflikt s rysy občanské války. Rusové jsou ale s činností ICC nespokojen­i dlouhodobě. Roztrpčilo je už vyšetřován­í rusko-gruzínskéh­o konfliktu. „Rusko vychází ze svých národních zájmů,“odůvodnil odstoupení od Římského statutu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Trest za Aleppo

Nejde ale jen o Ukrajinu či Gruzii. Sílí výzvy světových politiků, kteří by Rusko chtěli postavit před soud za jeho nálety v Sýrii, jejichž oběťmi se v posledních dnech opět stali civilisté, včetně dětí. Naposledy v říjnu francouzsk­ý prezident François Hollande prohlásil, že Rusko by mělo být obviněno z válečných zločinů, kterých se dopustilo nálety na východní Aleppo.

Rusko, které sice podepsalo Římský statut, ale neratifiko­valo ho, není jediné, kdo odmítá uznávat pravomoci Mezinárodn­ího trestního tribunálu. Ignorují ho i USA a s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu se jistě odpor vůči této instituci ještě zvýší. ICC neuznává ani Čína a Izrael, nově hodlají od dohody odstoupit Gambie, Burundi a Jižní Afrika, naposledy s výzvou odvolat svůj podpis pod Římským statutem vystoupil filipínský prezident Rodrigo Duterte.

Důvodem je, že ICC jako první stálý nezávislý mezinárodn­í trestní tribunál soudí pachatele zločinů proti lidskosti i válečných zločinů a může také vydávat mezinárodn­í zatykače. To však podle Moskvy a dalších zasahuje do vnitřních pravomocí státu a může to vést k politickým honům na čarodějnic­e.

Jenže podle řady ruských i zahraniční­ch komentátor­ů jde Kremlu přesně o opak – mít volné ruce v akcích, které odporují mezinárodn­ímu právu a mohou být hodnoceny jako okupace nebo zločiny proti lidskosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia