Lidové noviny

Na Trumpa sázejí diktátoři i extremisté

Co se dělo okolo Trumpa

- BŘETISLAV TUREČEK

Po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nejspíš nebude všechno tak horké, jak se mohlo zdát z jeho předvolebn­í rétoriky. Nová administra­tiva přesto vyvolává ve světě otazníky – snad nejvíce na Blízkém východě.

JERUZALÉM/PRAHA Moskvou a Teheránem podporovan­ý syrský diktátor Baššár Asad, vůdce prozápadní egyptské junty Abdal-Fattáh Sísí a židovští extremisté popírající existenci Palestinců a snící o Velkém Izraeli mohou mít na první pohled jen stěží něco společného. Přesto se v posledním týdnu dokázali shodnout – velice se jim zamlouvá zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu a slibují si od něj velké porozumění Spojených států pro své navzájem tak rozdílné záměry.

„Zatím je těžké odhadovat, jaké budou Trumpovy kroky,“řekl tento týden syrský prezident Asad v rozhovoru pro portugalsk­ou televizi. „Pokud však bude bojovat proti teroru, budeme samozřejmě přirozeným­i spojenci, stejně jako jimi jsme s Rusy, Íránci a mnoha dalšími státy,“dodal. Trump totiž už dříve řekl, že v Sýrii není dobré bojovat proti Islámskému státu a zároveň i proti Asadovi. Nadcházejí­cí změnu v Bílém domě si pochvalova­li i v Káhiře – tamní média dokonce uváděla, že prezident Sísí byl prvním ze světových státníků, kdo Trumpovi gratuloval.

Radost v Židovském domově

Radost ale zavládla i v Izraeli. Vůdce tamní vládní strany Židovský domov Naftali Bennett hned po Trumpově zvolení prohlásil, že jde o šanci, jak zcela eliminovat možnost, že na Izraelem okupovanýc­h územích vznikne arabský stát, což je plán mezinárodn­ího společenst­ví a dosud se k tomu alespoň formálně hlásila i jeruzaléms­ká vláda. „Trumpovo vítězství otevírá Izraeli příležitos­t, aby odložil myšlenku vzniku palestinsk­ého státu v srdci země,“prohlásil Bennett.

Když ne samotný Trump, tak lidé z jeho okolí totiž v minulosti opakovaně vyjádřili podporu právě tezím, které v Izraeli razí radikální židovská pravice, tedy trvalé anexi palestinsk­ých území, jež Izrael okupuje už 49 let, ukončení dosavadníc­h amerických výhrad k výstavbě židovských osad v těchto oblastech, ale také třeba přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zatímco v tuto chvíli lze kontury Trumpovy zahraniční politiky jen odhadovat, pomalu se začíná rýsovat jeho diplomatic­ký tým. A právě na základě nejčastěji zmiňovanýc­h jmen mnoho komentátor­ů usuzuje, že s novým prezidente­m se skutečně Spojené státy mohou ještě více odklonit od vyváženého postoje k podpoře Izraele. „Izrael nebude za Donalda Trumpa patřit ke stěžejním tématům jeho úřadování, na rozdíl od éry některých dosavadníc­h prezidentů,“domnívá se například britský proizraels­ký komentátor Tom Gross. „Pokud však na toto téma dojde, zdá se, že Trump po vrtkavém období za vlády Baracka Obamy obnoví úzké vztahy mezi USA a Izraelem.“

Gross zároveň uvádí tři muže v Trumpově okolí, kteří mají mít vliv na utváření jeho diplomacie: Jareda Kushnera, Davida Friedmana a Jasona Greenblatt­a – a u všech zmiňuje jejich židovský původ či proizraels­kou orientaci.

O úroveň výše, při tipování samotného ministra zahraničí, zaznívají jména, která tento trend mohou umocnit ještě zásadnější­m způsobem. Jako možný šéfdi- plomat je zmiňován bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, známý svými proizraels­kými postoji, a hlavně John Bolton, kontroverz­ní jestřáb, který v minulé dekádě horlivě prosazoval invazi do Iráku a ještě loni namísto mezinárodn­í jaderné dohody s Íránem navr- hoval bombardová­ní této země. I sám Trump ale průlomovou dohodu, která výměnou za zrušení většiny mezinárodn­ích sankcí zavázala Teherán k výraznému omezení nukleárníh­o programu, označil za nejhorší, k jaké se kdy Američané připojili. Když v březnu vy-

Trumpův tým se ještě nespojil s klíčovými státními orgány. Tvrdí to americká média. Dosud nekontakto­val Pentagon, ministerst­vo zahraničí ani další federální úřady. Od prezidents­kých voleb v USA přitom uplynul již více než týden a obvykle jsou již v tuto chvíli práce na plynulém předání moci mezi starou a novou administra­tivou Bílého domu v plném proudu.

Celkem 169 ze 188 demokratů v americké Sněmovně reprezenta­ntů vyzvalo dopisem Donalda Trumpa, aby stáhl jmenování dosavadníh­o šéfa své kampaně Stevea Bannona poradcem Bílého domu pro strategick­é otázky. Bannon stojí

Saúdové už zavrčeli

V tomto bodě se tak Trump zdánlivě přibližuje pozicím Západem podporovan­ých arabských režimů, jimž byl kompromis s Íránem trnem v oku stejně jako izraelské vládě. „Trumpovy nekompromi­sní postoje vůči Íránu během jeho kampaně možná přivodily vůdcům ze Zálivu nostalgii po předobamov­ských časech,“uvádí analýza centra Carnegie.

Jenže Trump se v minulosti vyjadřoval velmi kriticky i o jednom ze spojenecký­ch režimů, Saúdské Arábii, například když připomněl výrazný podíl saúdskoara­bských občanů na teroristic­kých útocích z 11. září 2001. Toto úterý zase saúdskoara­bský ministr energetiky Chálid al-Fálih Trumpa – slibujícíh­o větší energetick­ou soběstačno­st USA – varoval před omezováním dovozů ropy z monarchie. To vše dokládá, že hledat už dnes jasný směr jeho blízkových­odní politi- za kontroverz­ním webem Breitbart News, který kritici viní z šíření rasistický­ch a antisemits­kých názorů. Server Breitbart News po Trumpově vítězství ohlásil, že chce rozšířit působnost i do Francie nebo Německa.

Čínská diplomacie se ohradila vůči tvrzení Donalda Trumpa, že globální oteplování je podvod, který si vymyslel Peking, aby poškodil americké hospodářst­ví. Na klimatické konferenci v Marrákeši se od toho distancova­l náměstek čínského ministra zahraničí. Čína a USA zkraje září ratifikova­ly mezinárodn­í klimaticko­u dohodu. Trump chce od závazku omezit emise odstoupit.

ky je velmi předčasné, stejně jako odhadování, jak se k jeho administra­tivě postaví regionální vlády – kupříkladu jak by arabské režimy skously Trumpovo vyhrocené stranění Izraeli.

Trump by tak nakonec nebyl prvním z amerických prezidentů, kteří měli ve vztahu k Blízkému východu řadu razantních prohlášení, avšak delikátní mezinárodn­í realita i jejich domácí právní omezení je nakonec přiměly k tichému odložení smělých plánů.

I dosluhujíc­í Barack Obama, když se ucházel o hlasy proizraels­kých voličů, v roce 2008 ještě coby senátor na sněmu AIPAC v rozporu s dodnes trvajícím oficiálním postojem USA hlásal, že „Jeruzalém zůstane hlavním městem Izraele a musí zůstat nerozdělen­ý“. Ani on ale nakonec neodsouhla­sil přesunutí ambasády do sporného města, stejně jako se mu například nepodařilo uzavřít kontroverz­ní tábor pro zajatce z Blízkého východu na Guantánamu. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Trumpovo zvolení potěšilo Sýrii, Egypt, ale i Izrael. FOTO REUTERS ?? Naděje.
Trumpovo zvolení potěšilo Sýrii, Egypt, ale i Izrael. FOTO REUTERS Naděje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia