Lidové noviny

Chtěla jsem se schoulit ke knížce a nevycházet

- WASHINGTON

Neúspěšná demokratic­ká prezidents­ká kandidátka Hillary Clintonová ve středu poprvé promluvila na veřejnosti od projevu z minulého týdne, v němž uznala porážku ve volbách.

Svou řeč na dobročinné­m shromážděn­í ve Washington­u ale bývalá první dáma a někdejší ministryně zahraničí věnovala budoucnost­i Spojených států, k neúspěš- né kampani završené vítězstvím jejího republikán­ského soka Donalda Trumpa se příliš nevracela a jeho jméno nevyslovil­a.

„Vím, že to není jednoduché. Vím, že minulý týden si spousta lidí kladla otázku, zda Amerika je taková, jak jsme si mysleli. Slyšte ale, co vám řeknu: Amerika za to stojí,“řekla Clintonová. „Je na každém z nás, aby Amerika byla lepší, silnější a spravedliv­ější,“ dodala. „V minulém týdnu bylo několik chvil, kdy jsem se chtěla schoulit k dobré knize nebo být se svými psy a nikdy dům neopustit,“přiznala bývalá první dáma.

Clintonová promluvila na výroční schůzi americké Nadace na ochranu dětí, dobročinné společnost­i, kde v 70. letech začínala svou právnickou kariéru. Oproti minulosti podle agentury AP Clintonovo­u doprovázel­a jen hrstka poradců a bezpečnost­ní zajištění bylo slabé. V sále bylo několik volných míst.

Prohra navzdory převaze

Demokratic­ká kandidátka na prezidentk­u Spojených států má rozhodně proč smutnit. Podle posledních statistik americké televize CNN totiž porazila svého soka Donalda Trumpa, který se 20. ledna stane 45. šéfem Bílého domu, už o více než milion hlasů voličů. Kvůli volebnímu systému, v němž dávají lidé hlasy volitelům v jednotlivý­ch státech, ale přesto první žena v čele USA nestane. Na tento systém se tak snáší kritika. Volitelé sice nemusí hlasy občanů respektova­t a mohou hlasovat podle sebe, tradičně ale kopírují vůli občanů. Šance Clintonové na změnu výsledku voleb je tak minimální. čtk, sim

 ?? Hillary Clintonová FOTO REUTERS ??
Hillary Clintonová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia