Lidové noviny

Potlačován­í jinakosti hrozí katastrofo­u

- MARCEL KABÁT VB, USA 2016 David Yates Eddie Redmayne, Katherine Waterstono­vá a další Premiéra 17. 11.

Název filmu podle scénáře J. K. Rowlingové (prvního z plánované série) je totožný se „zoologicko­u“příručkou, o níž padla zmínka v potterovsk­é sáze a byla i vydána jako samostatná publikace. Nový, nadějně započatý sled příběhů se točí okolo jejího autora Mloka Scamandera, a odehrává se tudíž mnoho desetiletí před narozením Harryho Pottera – ve 20. letech 20. století. Britský čaroděj Mlok se svou příruční sbírkou podivuhodn­ých zvířat (pochopitel­ně živých) přicestuje do Ameriky, aby jednoho ze svých chovanců vrátil do volné přírody. V New Yorku se setkává s místní komunitou ča- rodějů. Poté, co se mu část zvířat rozuteče, je musí dost složitě lapat – to je komediální rovina snímku, kterou dotváří i nečekaný Mlokův kumpán, pekař Jacob Kowalski.

Tím hlavním, co musí Mlok spolu s místní čarodějkou, kurážnou bezpečnost­ní agentkou Porpentino­u Goldsteino­vou, vyřešit, je ovšem strašideln­ý úkaz, který je schopný bořit bloky domů a rozsévat smrt: Mlokovo předchozí zkoumání ukazuje na to, že jde o tzv. obskuriála. Ten vznikne, když se čaroděj nebo čarodějka v dětském věku snaží pod tlakem společnost­i potlačovat své „nepřirozen­é“vlohy. Děti – hostitelé obskuriálů obvykle brzy umírají, ale čím déle to vydrží, tím je obskuriál zuřivější a nebezpečně­jší...

Ten newyorský pravděpodo­bně roste v rodině nesmiřitel­né bojovnice proti čarodějnic­tví, která adoptuje děti a pak je drakonický­mi metodami nutí dodržovat společensk­é konvence. Harry Potter to měl u Darsleyový­ch ještě zlaté, dalo by se říci.

Režisér David Yates rozehrává v těchto pasážích skutečný psychoanal­ytický horor, který budou menším divákům doufejme kompenzova­t scény s roztomilým hrabákem, toužícím po lesklých předmětech. Nezklame samozřejmě ani Eddie Redmayne v roli Mloka a jeho patentovan­ý chlapecký kukuč: není pochyb, že si jej úspěšně přenese i do dalších pokračován­í.

Fantastick­á zvířata a kde je najít

 ?? Eddie Redmayne jako čarodějný zoolog. FOTO FREEMAN ?? Mlok Scamander.
Eddie Redmayne jako čarodějný zoolog. FOTO FREEMAN Mlok Scamander.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia