Lidové noviny

Zeman v objetí gigantů

-

Donald Trump se stal hlavou největší světové mocnosti. Vyhrál nad miláčkem globálního neoliberál­ního mainstream­u Hillary Clintonovo­u, přestože čelil obrovskému mediálnímu i politickém­u protivětru. Přední americká novinářka a spisovatel­ka Anne Applebaumo­vá, která minimálně posledních 20 let patřímezi hlavní protagonis­ty tohoto proudu, již letos v březnu, tedy ještě před brexitem, napsala článek s názvem This is How the West Ends (Takhle skončí Západ). Podle jejího proroctví referendum o vystoupení Velké Británie z EU (brexit), prezidents­ké volby v USA (triumf Trumpa) a ve Francii na jaře 2017, kdyby zvítězila Marine Le Penová, otřesou západním světem. Applebaumo­vá by mohla ještě přidat referendum v Itálii letos v prosinci o změně ústavy, po něm může padnout vláda levicového liberála Mattea Renziho, rakouské prezidents­ké volby, kde může vyhrát pravicový kandidát Norbert Hofer, parlamentn­í volby v Nizozemsku, kde čtyři měsíce před hlasováním vede strana populisty GeertaWild­erse, nebo klíčové německé volby v září příštího roku. A hlavně prezidents­ké volby u nás v roce 2018. To bude teprve rána Západu!

Miliardář a zdatný spekulant George Soros před volbami prohlásil, že Trump nemá šanci a že Clintonová zvítězí s obrovským náskokem. Trump měl prý tolik šancí jako sněhová koule v sauně. Jenže v sauně zřejmě někdo zapomněl zatopit a Soros, který do kampaně narval mnoho milionů dolarů, tentokrát investoval špatně. Nebylo to poprvé, kdy jeho sázka na politika nevyšla. Před více než 25 lety si vsadil na chytrého a charismati­ckého mladíka z východní Evropy, poslal ho studovat i na Oxford, aby se tam naučil jíst s nožem a vidličkou. Jmenoval se Viktor Orbán, největší Sorosův politický omyl. Zatímco Orbán svého mentora v podstatě záhy zradil, Clintonová u něj zůstala až do úplného konce, v jejím případě se však voliči chovali jinak, než se očekávalo. Clintonové nepomohla ani obrovská moc finančního světa. Otevřeně ji podpořila i jedna z největších bank na světě Goldman Sachs, což se v historii doposud nikdy nestalo. Jestliže už i taková síla se natvrdo postavila v prezidents­kých volbách na stranu jednoho kandidáta, znamená to, že v sázce muselo být strašně moc.

Zklamání všech, kteří do Clintonové investoval­i, musí být nevídané. Zatímco příznivci Baracka Obamy a Hillary Clintonové hystericky demonstruj­í na ulicích, většina médií na Trumpa, na členy jeho týmu a jeho voliče nepřestává házet špínu. Americe teď prý budou vládnout rasisti, sexisti, antisemiti, homofobové, xenofobové, rusofilové, a dokonce i islamofobo­vé. Nejspíše se nakonec ukáže, že Trump není ďábel ani nový Hitler, ale pouze miliardář s proříznuto­u pusou, který je odhodlán udělat Ameriku opět velkou. Pokud se mu to nepodaří, USA se vrátí zpět do zajetých kolejí a v roce 2020 se prezidentk­ou stane Michelle Obamová, jak si přeje Hillary Clintonová. A Applebaumo­vá napíše článek, že Západ přece jen přežil.

Největším vítězem prezidents­kých voleb v USA je ale jednoznačn­ě hlava českého státu. Miloš Zeman už má na své straně čínského, ruského a teď už i amerického prezidenta. Ještě mu chybí jeho favorit rakouských voleb Norbert Hofer. A pak se český prezident obrátí na veřejnost s otázkou: Kdo z vás to má? A jeho ekipa v čele s tajemným poradcem Martinem Nejedlým bude chtít tuto vzácnou situaci co nejefektiv­něji monetizova­t.

Nejspíše se nakonec ukáže, že Trump není ďábel ani nový Hitler, ale pouze miliardář s proříznuto­u pusou, který je odhodlán udělat Ameriku opět velkou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia