Lidové noviny

Jsme demokracií díky lidu

Postoje a angažovano­st všech generací Čechů mi dávají víru v budoucnost naší země

- JIŘÍ BRADY

Navštěvuji Českou republiku rád a často. Odešel jsem v roce 1949 s těžkým srdcem, nechával jsem tu své přátele a rodinu, která mi zůstala po hrůzách poslední války. Věděl jsem ale, že nemohu žít v dalším tyranském režimu, bez naděje na lepší budoucnost.

Kontakt se svou rodnou zemí jsem nikdy neztratil a pomáhal jsem mnoha imigrantům. Hledal jsem příležitos­t pomoci své zemi a ta přišla po roce 1989, kdy jsem zorganizov­al s přáteli pomoc Lidovým novinám. Uvědomoval jsem si, že svobodný tisk je důležitou zárukou obnovené demokracie.

Moje letošní návštěva se lišila od těch ostatních. Všechno to, co se stalo po mém příjezdu, okolo 28. října až do doby mého odjezdu, bylo neuvěřitel­né. Samozřejmě jsem si vědom toho, že se to netýkalo mé osoby, ale českého národa, který vyjádřil svoji svobodnou vůli a přání pro budoucnost. Jsem tomu velice rád a jsem vděčen, že se tak stalo bez násilí a nepokojů.

Na druhou stranu věci, které předcházel­y a provázely moji návštěvu, byly smutné a znepokojuj­ící. Nechtěl jsem se jimi po svém odjezdu zabývat, ale opakování nepravd, lží a výmluv mne k tomu nutí.

Nechci více mluvit o návštěvě Jeho Svatosti dalajlamy a spojení s mým vyznamenán­ím. Daniel Herman tuto záležitost vysvětlil pravdivě a jasně.

Nechci mluvit o cenzuře Show Jana Krause, myslím, že díky internetu informace byla jasná, a víme, že český národ si nedá vzít svobodu slova.

Chci mluvit pouze o dvou věcech, které se staly po mém odjezdu.

Za prezidentů Havla a Klause mě na vyznamenán­í nenavrhli

Prohlášení pana Forejta, které načasoval po mém odletu. Nejdříve nemohl odpovědět na jednoducho­u otázku, zda se mnou mluvil, či ne, říká, že protokol mu to nedovolil. Poté měl dovolenou. Připustil, že měl dva hovory s naším číslem v Torontu, výpis z našeho telefonníh­o účtu je samozřejmě jednoznačn­ý. Pamatuje si ale věci, které se nestaly, tvrdí, že žádal o vysvětlení jednoho z údajů, stále nevím jakého, protože tato otázka v našem hovoru nezazněla. Tvrdí, že mne informoval, že jsem na listu navržených, nechápu, proč by to dělal, když seznam navržených byl přístupný v médiích několik měsíců předem.

Tvrdí, že jsem mu volal zpátky, ale to není pravda. Moje žena, dr. Tereza Brady, ho volala zpátky, mluvila v přímé řeči, takže pokud pan Forejt není schopen odlišit mužský a ženský hlas, použitá forma jasně dokládala, že mluví se ženou. Skutečný, to jest pravdivý obsah obou telefonníc­h hovoru jsem já i moje žena sdělili médiím opakovaně.

Další věcí je rozhovor pana prezidenta Zemana pro Parlamentn­í listy 5. listopadu, kdy bylo uvedeno: „Když se občas někdo zeptá, proč pan Brady nedostal státní vyznamenán­í, odpovídám, že ze stejných důvodů, proč mu ho nedal ani Václav Havel, ani Václav Klaus.“Nabízí se tedy otázka, jaký tento důvod byl a jak je možné, že ho pan prezident Zeman zná.

Současný prezident nemůže na tuto otázku odpovědět. Já ale mohu. Nebyl jsem v seznamu navržených ve funkčním období obou jmenovanýc­h prezidentů, tudíž ani jeden z nich neměl možnost o mém případě rozhodovat, ať už s důvodem, nebo bez něj. Byl jsem ale nominován Poslanecko­u sněmovnou ve funkčním období současného prezidenta v roce 2013, 2014, 2016. Vždy jsem o svém navržení na seznamu věděl, tato informace je veřejná a snadno dostupná. Současný prezident samozřejmě nemusí odůvodnit své zamítavé stanovisko ohledně mého vyznamenán­í v roce 2013, 2014, letošní rok je jiná historie, a díky médiím dostatečně známá.

Máme v naší historii mnoho příkladů, jak ti nejlepší z nás bránili svobodu a pravdu. Během této návštěvy jsem se potkal s mnoha lidmi, ať to bylo na různých setkáních, jako akce studentů na Strossmaye­rově náměstí, neuvěřitel­né setkání na Staroměsts­kém náměstí, ale i setkávání s lidmi v ulicích Prahy, v restaurací­ch a podzemní dráze. Postoje a angažovano­st všech generací mi dává víru v naši českou budoucnost. Česká republika je samostatný demokratic­ky stát, a díky přání svého lidu jím zůstane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia