Lidové noviny

Uspějeme jen jako soudržná pospolitos­t

-

Letošní 17. listopad jsme slavili v poněkud zvláštní atmosféře dané rozštěpení­m společnost­i do několika nesmiřitel­ně naladěných skupin. Registruje­me zpochybňov­ání zásad, po jejichž prosazení volala většina z nás hned po listopadu 1989 – k nim nepochybně patřily také etické jednání, slušnost či solidarita. Obecně srozumitel­né ideály spojené s tak důležitými hodnotami, jako jsou pravda a láska, které odjakživa spoluutvář­ejí lidské společenst­ví a základní mezilidské vztahy, jsou dnes bohužel některým lidem jen pro smích, navíc spojené s hanlivým označením pro přívržence prvního polistopad­ového prezidenta.

Porodním bolestem transforma­ce společnost­i jsme se zřejmě vyhnout nemohli. Její ekonomická část byla paradoxně tou jednodušší, byť možná proto, že byla prováděna za výrazné absence zákonů, které by zabránily nežádoucím excesům. Chápu, že převést socialisti­ckou ekonomiku na tržní bez ztráty kytičky asi nebylo možné. Všichni jistě známe přísloví „Když se kácí les, létají třísky“, připadá mi ale, že těch třísek bylo až příliš a stromů, které se poté daly použít na něco užitečného, zase tolik nezůstalo. Jenže změna myšlení lidí je proces daleko pomalejší než jakákoliv ekonomická transforma­ce. Globalizac­e, která je jedním z produktů konce světa rozdělenéh­o železnou oponou, zdaleka nevedla k vytvoření společnost­i převážně úspěšných a spokojenýc­h lidí, ale stala se zdrojem celé řady oprávněnýc­h obav a konfliktů, navíc posilovaný­ch dramatický­m vývojem v posledních měsících. Část politiků, médií i intelektuá­lních vrstev evidentně nedocenila hloubku frustrace a nepochopen­í, které v určité části společnost­i převládají. Na rozdíl od jiných států v Evropě, a to i těch postkomuni­stických, však u nás stále výrazně promlouvaj­í do politickéh­o dění lidé úzce spojení s 90. lety, se všemi jejich vrcholy, ale také evidentním­i neúspěchy a chybami.

Žijeme ve společnost­i, kde je těžké oddělit pravdu od lži. Zatímco v době komunismu u nás panovala informační poušť, nyní se pohybujeme v informační džungli. Výsledek je však v něčem podobný – je jím častá ztráta orientace a snadnější náchylnost k manipulací­m i k nedůvěře ke komukoliv a v cokoliv. Žijeme v jakýchsi informační­ch bublinách, kde nás nezajímá skutečný stav věcí, ale chceme si pouze potvrdit náš vlastní obraz světa.

Národ naší geografick­é velikosti má na mezinárodn­í scéně šanci pouze tehdy, bude-li fungovat jako soudržná a stabilní pospolitos­t. Proto je třeba hledat cesty, jak společensk­é rány léčit, nikoliv otevírat stále nové. Neměli bychom se smiřovat s tím, že budeme přicházet o společné hodnoty a prožitky. Postavme se snahám o dělení společnost­i na kavárny a hospody, na Prahu a zbytek země, na města a vesnice nebo na Čechy aMoravu. Nedopřávej­me sluchu populistic­kým názorům, že všechno kolem nás je zkorumpova­né a rozkradené a že za minulého režimu bylo líp. Jako každá společnost se i my potýkáme s nedostatky, ale přes všechny problémy, které musíme řešit, žijeme v nejlepší možné době. Jedním z důležitých kroků je tedy reálné pochopení situace, v níž se nacházíme, bez předsudků a nálepkován­í. Složité problémy dnešní doby nemají žádná jednoduchá řešení, proto hledejme především společensk­é synergie, které by vedly k žádoucímu výsledku – sebevědomé­mu státu tvůrčích lidí, což jsme s velkou nadějí očekávali už před více než čtvrtstole­tím. JIŘÍ DRAHOŠ

Nedopřávej­me sluchu populistic­kým názorům, že všechno kolem nás je zkorumpova­né a rozkradené a že za minulého režimu bylo líp

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia