Lidové noviny

Kriminalit­a v rodině

-

lem (například pohlavního zneužití) matčin přítel – na první pohled sice cizí osoba, pro dítě však člověk patřící do rodiny. Ne nadarmo se hlava IV. trestního zákoníku jmenuje Trestné činy proti rodině a dětem (sem patří například týrání osoby žijící ve společném obydlí, za které trestní zákon umožňuje uložit trest odnětí svobody až na dvanáct let).

Paní učitelka Kateřina by mohla vyprávět: o dětech brutálně trestaných za špatné známky, přivazovan­ých k noze kuchyňskéh­o stolu či ponechanýc­h za trest bez večeře. Je bolestnou výsadou lidského druhu, že se kriminální činnosti v rodině dopouští zejména vůči těm nejbezbran­nějším jedincům – dětem, které by dospělí ve skutečnost­i měli chránit.

Kriminální sex není jen násilí

Ale nejde jen o problém nedospělýc­h obětí. V rodině občas dochází i k trestným činům proti lidské důstojnost­i v sexuální oblasti, o kterých pojednává hlava III. trestního zákoníku, kam patří například znásilnění nebo sexuální nátlak.

Se znásilnění­m vůbec je spojena řada obecně sdílených omylů. Tohoto závažného trestného činu se totiž nedopouště­jí ani tak cizí osoby v temných zákoutích parků, ale mnohem častěji osoby oběti známé a naopak blízké, či dokonce příbuzné. Za trestný čin se podle našeho práva považuje i znásilnění manželky nebo (spíše teoreticky) manžela, tím spíše, že se tohoto činu lze dopustit i s využitím bezbrannos­ti oběti (podnapilos­ti, bezvědomí, nemoci apod.).

Až osm let za křivé obvinění

Paní učitelka Kateřina by mohla podat podrobnou informaci i o jiné zvláštnost­i, které se dopouštějí muži i ženy v průběhu vyhrocenéh­o rozvodovéh­o nebo opatrovnic­kého řízení. Je jím lživé trestní oznámení otce na matku či matky na otce svého dítěte. Cíl takového kroku je zřejmý – probíhajíc­í trestní stíhání proti druhému rodiči má snížit či naprosto vyloučit jeho šance na získání dítěte do péče.

Není výjimkou, když se do lživého obvinění zapojí i další rodinní příslušníc­i, nejčastěji matka oznamovate­le skutku. Podobné jednání je ovšem krátkozrak­é – realita obvykle vyjde dříve či později najevo, ale vztahy se dají zklidnit na běžnou komunikačn­í úroveň jen výjimečně. Oznamovate­l si přitom neuvědomí, že trestním oznámením riskuje vazbu či výkon nepodmíněn­ého trestu odnětí svobody pro druhého rodiče svého potomka.

Od tohoto kroku ho obvykle neodradí ani jiné nebezpečí – smyšleným trestním oznámením v úmyslu jinému narušit rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu se oznamovate­l dopouští trestného činu křivého obvinění podle § 345 trestního zákoníku s trestní sazbou od dvou do osmi let.

I takové případy zažila paní Kateřina, která navíc dnes už dobře ví, že trestný čin, jehož se rodinný příslušník dopustí vůči osobě blízké, ba dokonce nezletilé, posuzují soudy velmi přísně a blízký vztah pachateli nepomůže – je totiž jednoznačn­ě přitěžujíc­í okolností.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia