Lidové noviny

Osoba blízká: dvojsečná zbraň

-

Osoba blízká je právní pojem, který najdeme vmnoha právních odvětvích. Označuje okruh osob, jež jsou si navzájem blízké tak, že by újmu způsobenou jedné druhá považovala za újmu vlastní. Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém (tedy potomek, vnuk, rodič, prarodič apod.), osvojitel, osvojenec, sourozenec, manžel nebo registrova­ný partner, popř. jiné osoby splňující výše uvedenou podmínku újmy.

Vedle pokrevních příbuzných jde také o neurčitou množinu osob, které mají vůči člověku, jenž je vystaven právnímu řízení, nějaké pozitivní vztahy. Může jít například o druha a družku (dva nesezdané partnery), nejlepší přátele, pěstouny a pěstounčat­a apod. Podle občanského zákoníku se za blízkou osobu považují i osoby sešvagřené a osoby spolu trvale žijící, pokud není prokázán opak. Zmínku o osobě blízké najdeme i v Listině základních práv a svobod (čl. 37).

Trestněprá­vní pohled na osobu blízkou

Institut osoby blízké má největší význam v trestním právu. Podle § 100 odst. 1 má každý právo odepřít svědeckou výpověď ve věci vedené proti osobě blízké jakožto obviněnému. Podobnou formulaci a oprávnění obsahují i přestupkov­é předpisy. V případě, kdy vyslýchaná osoba odmítne usvědčit sobě blízkého člověka, působí tento institut jako štít či ochrana.

Toto ustanovení bývá velmi často využíváno právě v případě, kdy mají být v trestním řízení vyslýcháni rodinní příslušníc­i, u nichž se předpoklád­á, že by při pravdivé svědecké výpovědi mohli ublížit obviněnému nebo obžalované­mu. Existence blízké osoby může ovšem také působit negativně, a to jako přitěžujíc­í okolnost, pokud se pachatel dopustí trestného činu právě vůči osobě blízké.

Trestné činy jen u osob blízkých

Trestní zákon určuje jednání, jež se společnost rozhodla trestat. Některých trestných činů se ale může dopustit jen osoba blízká, např. vraždy novorozené­ho dítěte matkou, svěření dítěte do moci jiného, soulože mezi příbuznými, dvojího manželství, opuštění dítěte nebo svěřené osoby, zanedbání povinné výživy, týrání svěřené osoby nebo ohrožování výchovy dítěte.

Jindy smí ale policie zahájit trestní stíhání jen se souhlasem poškozenéh­o – tedy osoby blízké. Jde však o dvojsečnou zbraň a pachatelé by na to měli pamatovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia