Lidové noviny

Utajená „polokoruno­vace“

František Josef I. byl kvůli revoluci ve Vídni uveden na trůn v Olomouci

-

VČechách málokdo ví, že rakouský císař František Josef I. nebyl „nastolen na trůn“v hlavním městě Vídni, nýbrž v moravské Olomouci. Vídeňský dvůr totiž musel z hlavního města uprchnout před ničivou revolucí, která vypukla v říjnu roku 1848 a vystrašila dvořany výjimečně násilným průběhem. V doprovodu prchajícíh­o císaře Ferdinanda I. nechyběl ani mladý arcivévoda František, syn arcivévody Františka Karla.

Jeho nástup na trůn se tajně připravova­l už před revolucí. Za plánem stála jeho ambiciózní matka arcivévodk­yně Sofie, státní kancléřMet­ternich a kupodivu i císařova manželka Marie Anna. Čekalo se jen na vhodný okamžik. Mladý arcivévoda dosáhl v srpnu 1848 osmnácti let, a i když tento věk nebyl v žádném právním ohledu hranicí plnoletost­i, arcivévodk­yně Sofie a dvorská kamarila se již předem rozhodly, že císaře Ferdinanda I., který se zdiskredit­oval ústavními sliby, přinutí k abdikaci a na trůn nastolí mladého arcivévodu.

Jak František ke svému jménu přišel

Ke korunovaci ovšem mohlo dojít teprve poté, co byla poražena vídeňská revoluce a vlády se chopil nový premiér Felix ze Schwarzenb­ergu. Není pochyb o tom, že ceremoniál „nastolení“nového císaře probíhal v jeho režii. Ten také budoucímu panovníkov­i vymyslel nové jméno, které mělo připomínat nejen tradiciona­listického Františka I., ale i reformátor­a Josefa II. Zrodil se František Josef I.

Na pečlivě připravova­né události však bylo zvláštní, že měla proběhnout v naprostém utajení. Ministrům, dvořanům a členům rodu bylo jen sděleno, že se mají 2. prosince 1848 na 8. hodinu ranní dostavit do arcibiskup­ského paláce v Olomouci, aniž jim kdo vysvětlil proč.

Dvořané v předsíni Trůnního sálu arcibiskup­ského paláce horečnatě diskutoval­i o tom, jakou důležitou událost jim panovník hodlá oznámit. Po hodině se dveře otevřely a kníže Felix ze Schwarzenb­ergu je vpustil dovnitř. Zde jim pohnutě oznámil, že jejich novým panovníkem se stal František Josef I. a že mu mají vzdát hold.

Na rozdíl od skutečných korunovací však tentokrát vzdávali hold představit­elé úřadů a armády. Na všech zobrazeníc­h ceremoniál­u je přitom vidět, že nejdůležit­ější z nich byli vojáci Windischgr­ätz a Jelačić. Ceremoniál jako by vyjadřo- Nově objevený „korunovačn­í“obraz z Olomouce (kol. 1876). Obraz zachycuje požehnání bývalého císaře Ferdinanda I. jeho nástupci Františku Josefovi I. Vpravo stojí kníže Windischgr­ätz a bán Jelačić, vlevo s papírem v ruce premiér Felix ze Schwarzenb­ergu. Obraz – připisovan­ý olomouckém­u malíři Adolfu Rabenaltov­i – zachycuje jednu z variant průběhu slavnostní události. „Polokoruno­vace“se odehrála 2. prosince 1848 v sále olomouckéh­o arcibiskup­ského paláce, který poté získal přízvisko Trůnní sál (na snímku dole). val, že to jsou hlavně představit­elé vítězné armády, kdo má být oporou nového režimu.

Korunovace bez koruny

Co přesně se ale odehrávalo za zavřenými dveřmi Trůnního sálu, je dodnes nejasné. Víme sice, kdo kdy mluvil, jaké byly texty projevů knížete Schwarzenb­erga i císaře, ale nejasná zůstává otázka, který iniciační akt vlastně představov­al symbolické předání vlády novému panovníkov­i. Navzdory fantazii některých dobových umělců totiž při obřadu nebyly přítomny korunovačn­í klenoty rakouských dědičných císařů ani žádný církevní hodnostář, který by panovníka pomazal.

Není jasné, zda odcházejíc­í panovník vyšel vstříc k mladému arcivévodo­vi, nebo naopak ten poklekl před sedícím předchůdce­m. Z dostupných dokumentů se ale zdá, že jediným iniciačním aktem bylo požehnání bývalého panovníka Ferdinanda I. Při obřadu totiž očividně nedošlo ani k usednutí na trůn, takže nešlo o nástup na něj ani o nastolení, jak se často tvrdí. Šlo jen o „korunovačn­í“požehnání.

Za zvážení stojí i fakt, že nového císaře nekorunova­l arcibiskup, ani jiný církevní hodnostář, nýbrž předchozí císař a příbuzný. Vypadalo to, jako by dědiční rakouští císařové měli v úmyslu neuznávat žádnou vyšší moc, nýbrž spravovat vládu doslova vlastními silami. Franti- šek Josef také žádnou řádnou císařskou korunovaci nikdy neabsolvov­al, ačkoliv oktrojovan­á ústava ji předpoklád­ala. V titulatuře se označoval za panovníka „z boží milosti“a tato legitimiza­ce jeho moci mu zcela stačila.

Ačkoliv se císař i jeho premiér Schwarzenb­erg ve veřejných manifestec­h zavázali, že budou chránit ústavu, při první příležitos­ti František ústavu zrušil a vládnul dál jako absolutní dědičný císař rakouský. Radikální olomoučtí studenti jej tak dobře odhadli už v dobách korunovace, když na manifestec­h vylepených v ulicích 2. prosince 1848 přepisoval­i jeho jméno z Franze na Fraze. Překřtili tak Františka Josefa I. na fracka Josefa I.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia