Lidové noviny

Velká říjnová vídeňská revoluce

-

adu politickýc­h a kulturních dějů českých novověkých dějin nelze pochopit, pokud se na ně nepodíváme v kontextu celé habsburské monarchie. Revoluce roku 1848 je toho skvělým příkladem. Klíčové boje revoluce, ze kterých jsme měli prospěch i my, se odehrávaly ve Vídni. Zatímco březnovou revoluci ještě Češi uvítali, květnovou už přijali poněkud rozpačitě a říjnovou odmítli úplně.

Opouštíme jeviště anarchisti­ckých zmatků

Podnětem k revoluci byla vzpoura vojáků, kteří neuposlech­li rozkaz jít bojovat proti maďarské revoluci. Vojsko, které je mělo přinutit k poslušnost­i, se jim podařilo porazit s podporou studentský­ch legií a národních gard. Při pouličních bouřích byl vojáky zadržen a ubit ministr války hrabě Latour, jeho obnaženou mrtvolu pak pověsili na pouliční svítilně.

Císařský dvůr město opustil a na vysvětleno­u zveřejnil v novinách oznámení, že hlavní město se změnilo „v jeviště anarchisti­c- kých zmatků“. Vídeň opustili také čeští poslanci říšského sněmu, zbytek poslanců se ale spojil do Centrálníh­o výboru demokratic­kých spolků a vyhlásil nerozpusti­telnost sněmu.

Mezitím se však nad revoluční Vídní začala stahovat mračna. K hlavnímu městu se blížila z Čech severní armáda pod velením polního maršála Windischgr­ätze a z Uherska jižní armáda, vedená bánem Jelačićem. Soustředěn­ý útok vojska začal 26. října a už po několika dnech velitel obrany Wenzel Messenhaus­er raději uzavřel příměří. Po mylné zprávě o údajném uherském vítězství ale boj opět obnovil, na což Windischgr­ätz odpověděl brutálním bombardová­ním civilních objektů na jižních předměstíc­h a 31. října vstoupil do Vídně.

Messenhaus­er byl pro porušení příměří zastřelen, stejný osud potkal poslance Roberta Bluma z frankfurts­kého sněmu a štvavé židovské novináře Alfreda Bechera a Hermanna Jellineka. Při bojích zemřelo asi 2000 lidí.

 ?? Ukazuje oběšenou mrtvolu ministra války Theodora Bailleta de Latoura (1780–1848) FOTO NÁRODNÍ ARCHIV ?? Dobový leták
Ukazuje oběšenou mrtvolu ministra války Theodora Bailleta de Latoura (1780–1848) FOTO NÁRODNÍ ARCHIV Dobový leták

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia