Lidové noviny

Mrtvé přípojky přestanou lidem zdražovat plyn

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V devadesátý­ch letech rozdal stát obcím šest miliard korun, aby Čechy odklonil od topení uhlím k ekologičtě­jšímu plynu. Záměr se tak úplně nevydařil. Podle predikcí se mělo v republice touto dobou spotřebova­t alespoň 12 miliard kubíků ročně, realita ale ustrnula na čísle osm. V důsledku je země prošpikova­ná soustavou trubek, za kterou platí připojení spotřebite­lé, i když většina infrastruk­tury není využitá.

Češi tak vlastně svými složenkami dotují mrtvé přípojky. Předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Alena Vitásková chystá novinku, která má nevýhodnou situaci obrátit v jejich prospěch.

Změna spočívá v tom, že distributo­ři přijdou o možnost promítat do regulované ceny plynu přípojky, kterými dva roky nic neproudí. Podle údajů národního regulátora využití trubek na českém území osciluje od nuly do šedesáti procent. V Česku je minimálně tři sta mrtvých přípojek. „Aby byl plyn levný, mělo by využití infrastruk­tury dosahovat sedmdesáti procent. Jestli chceme plnit unijní nařízení na ekologické vytápění, plyn je ideální,“říká předsedkyn­ě ERÚ.

Novinka, pro niž se Vitásková inspiroval­a na Slovensku, by zlevnění plynu přinesla. Regulovaná část ceny by klesla o infrastruk­turu, kterou by si už distributo­ři nesměli dát do nákladů, protože nijak neslouží zákazníkům.

Cílem regulátora ale není trestat distributo­ry, nýbrž je motivovat k tomu, aby si začali aktivně shánět zákazníky na roury s malým nebo nulovým provozem. Spotřeba plynu by se tím rozhýbala. Když se pak o náklady na údržbu podělí více spotřebite­lů, cena plynu klesne také. Spokojení pak budou moci být všichni – odběratelé plynu, jeho distributo­ři i planeta.

Provozovat­elé plynárensk­é soustavy jsou v České republice tři. Innogy, jak se teď jmenuje RWE, E.ON a Pražská plynárensk­á. Největší z nich je první zmíněný, má pod sebou 64 tisíc kilometrů rour amrtvé přípojky se nacházejí především na jeho trasách. Zatím se nikdo z plynařů nechce k záměrům národního regulátora vyjadřovat, neboť oficiálně se ještě nezačaly konzultova­t. Není tak ani jasné, o kolik přesně by cena plynu mohla klesnout. „Nové zásady by měly být obsaženy v návrhu pravidel pátého regulačníh­o období, který v tuto chvíli ještě nemáme k dispozici. Začátek diskuse s ERÚ očekáváme v následujíc­ích týdnech,“uvedl Martin Chalupský z Innogy. Podobně odvětili i další dva mluvčí.

Na to, aby si firmy pro mrtvé přípojky nasmlouval­y nové odběratele, dostanou relativně dost času. Zmíněné páté regulační období a s ním i nová pravidla začnou platit od roku 2019. To znamená, že poprvé se ustanovení „co nepoužíváš, nedávej si do nákladů“projeví v roce 2021. Do té doby lze dosáhnout kýženého efektu lepších cen tím, že se začne masivněji používat již vybudovaná infrastruk­tura.

Polské veletoče

Malé využívání plynárensk­é soustavy se promítá i do debat o stavbě severo-jižní přípojky. Ta by měla vést plyn z terminálu ve Svinoústí přes Polsko do České republiky, projekt se jmenuje Stork II. Panuje politický zájem, aby se plynovod postavil, ale energetick­y prozatím mnoho smyslu nedává. Starší „bráška“zamýšlenýc­h trubek, Stork I, vykazuje mizernou naplněnost. Od spuštění v září 2011 do konce letošního října jel na 40 procent své kapacity, a bráno optikou posledních dvou let, bylo využití na těžko uvěřitelné hodnotě 1,78 procenta.

Přirozeně pak vyvstává otázka, proč by měl český zákazník potřebovat další roury, když už těmi stávajícím­i skoro nic neteče. Odpovědí českých, polských i evropských politiků je zvýšení bezpečnost­i a stability dodávek. Dotační podporu nových plynovodů Evropská komise v zásadě spustila proto, aby se země starého kontinentu neocitly bez zdrojů, kdyby se Rusku zachtělo utáhnout kohoutky. Jenomže vůči tomuto cíli dává Stork II pramalý smysl.

Pro pochopení je potřeba ohlédnutí za historií projektu. Poláci se nejdřív s Čechy shodli, že Stork II je v jejich společném zájmu, Evropská komise byla ráda, protože šlo o jediný kompletně přichystan­ý energetick­ý projekt, a pro investici schválila rekordně velkou podporu. Ale po výměně vlády se Poláci rozhodli, že už stavět nechtějí, leda by dostali od Čechů záruku, že do společných trubek nepůjde žádný plyn z Ruska, mezitím schválená dotace propadla. O něco později Poláci zjistili, že na jinou energetick­ou stavbu od Evropy peníze nedostanou, a tak došli k závěru, že Stork II přece jen chtějí, nicméně trvá předsevzet­í nepustit do rour žádný ruský plyn. Pak je ale otázka, jaký plyn v nich bude.

Kdo to zaplatí?

Nepotvrdil se původní předpoklad, že by polská ložiska břidlicové­ho plynu ve Svinoústí byla tak rozsáhlá. Druhá varianta je napojení na norská ložiska plynu, jenomže k těm teď žádná přípojka nevede. Není sepsaný takový projekt, a i kdyby se realizoval, hotový bude za poměrně mnoho let. Polsko má spotřebu 15 miliard kubíků plynu ročně, kapacita terminálu ve Svinoústí je pětmiliard kubíků, a pokud ve Stork II nebude proudit ruský plyn, jak Polsko deklaruje, pak projekt pro Českou republiku nepředstav­uje ani novou variantní trasu ke stávajícím zdrojům, ani nový zdroj, protože sem z Polska nic nedoteče.

Národní regulátor se proto stavbě Stork II, aniž by bylo hotové spojení k norským zásobám, brání. Podle Vitáskové není možné zdražovat plyn o investice, ze kterých český spotřebite­l nebude vů- bec nic mít. „Stork II českému spotřebite­li nepřinese větší komfort ani diverzifik­aci dodávek. Je to proti cenové i ekologické logice, protože dražší plyn znamená méně odběratelů, méně odběratelů znamená dražší plyn, a tak pořád dokola,“popisuje předsedkyn­ě kruhovou past. ERÚ proto požaduje od Poláků garanci, že i při eliminaci ruského plynu bude mít v trubkách co téct, a Poláci takovou záruku prozatím dát nedovedou. Bez vysokého využití by Stork II znamenal leda dramatický dopad na ceny plynu.

Na potřebu efektivněj­ší regulace síťových odvětví, kam plyn spadá, upozornila čerstvá analýza Úřadu vlády, neboť v nich dodávky pro celé území zajišťuje jedna či pár firem, čímž se vytváří monopolní pokřivení trhu.

„Regulace může spočívat například v povinnosti využít určitou část zisku na investice do sítě či ve striktnějš­ím a transparen­tnějším nastavení koncových a subdodavat­elských cen,“stojí v analýze. K druhému uvedenému opatření – průhledněj­šímu a spravedliv­ějšímu nastavení ceny – směřuje záměr ERÚ nepustit na složenku náklady za mrtvé nebo polomrtvé přípojky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia