Lidové noviny

Poslanec: Zakažme kouření i vězňům

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Poslanec Rom Kostřica (TOP 09) má spadeno na kouření v českých věznicích. Chystá pozměňovac­í návrh, který by je zakázal.

PRAHA Cigarety ve věznicích platí za nejcennějš­í platidlo, zároveň ale v tomto prostředí představuj­í palčivý problém. Odsouzení jsou často vystaveni dlouhodobé­mu pasivnímu kouření.

Většina kuřáků si totiž zapaluje na celách, ve společných prostorech i na chodbách. Pozměňovac­í návrh protikuřác­kého zákona od poslance Roma Kostřici (TOP 09) proto počítá se zákazem kouření ve věznicích kromě vyhrazenýc­h prostor. Podobu zákona budou poslanci znovu projednáva­t na prosincové schůzi sněmovny. Proti tomu, že by se mohl Kostřicův návrh skutečně dostat do finální podoby protikuřác­kého zákona, však stojí fakt, že jej podle říjnové informace ČTK už dřív nepodpořil zdravotní výbor – na rozdíl od požadavku zakázat kouření v automobile­ch, v nichž cestují i děti, či návrhu na regulaci kouření i na restauračn­ích zahrádkách.

Kouření ve věznicích je přitom palčivým problémem. V dubnu letošního roku vysoudil na státu dvousettis­ícové odškodnění vrah Albert Žirovnický. Ve vězení si odpykával šestnáctil­etý trest.

Soud mu dal za pravdu a připustil, že mu bylo kvůli kouření spoluvězňů zasaženo do jeho základních práv s ochranou zdraví.

Podle informací serveru Lidovky.cz bude vězeňská služba zřejmě řešit i další žalobu jiného od- souvisejíc­ích souzeného, který si stěžuje na stejný nešvar.

Mezi vězni je totiž velké množství kuřáků a míst, kde se ve věznicích nezvedá cigaretový dým, není mnoho. Vězně kuřáky neodrazuje ani hrozící kázeňský trest za porušení nařízení ředitele věznice. Většina z nich je totiž na cigaretách závislá. A to nejen mentálně nebo fyzicky. „Nikotinové“krabičky jsou za mřížemi nejcennějš­ím platidlem, za nějž si mohou nakupovat nejrůznějš­í zboží.

Vyhrazené prostory

Zákaz kouření by podle Kostřicovy předlohy platil v klasických věznicích, vazebních věznicích i ústavech pro výkon zabezpečov­ací detence s výjimkou vnějších prostor, které by ředitel zařízení ke kouření vyhradil. Zákon by chránil jak vězně nekuřáky, tak zaměstnanc­e pracující v zařízeních vězeňské služby.

„Bylo prokázáno, že vězni jsou tabákovému kouři vystavován­i prakticky všude. Dochází tak k zásahu do jejich základních práv na nedotknute­lnost osoby a na ochranu zdraví podle Listiny základních práv a svobod, za což jim může být přiznána také peněžitá satisfakce,“řekl Kostřica serveru Lidovky.cz.

Stávající úpravu ukotvenou v zákoně z roku 2005 o zákazu kouření v budovách, které slouží jako sídla státních orgánů, považuje za ledabyle zpracovano­u.

Vězni jsou kouři vystavován­i prakticky všude. Dochází tak k zásahu do jejich práv na nedotknute­lnost osoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia