Lidové noviny

Lékařů výrazně ubyde, varuje úřad

-

PRAHA Českých lékařů začne za čtyři roky výrazně ubývat, protože stárnou a nenahrazuj­e je dost mladých nástupců. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera řekl ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

I kdyby se zvýšil počet studentů na lékařských fakultách, projeví se to podle něj až za pět, šest let.

„Blíží se období demografic­kého hrbu, kdy v letech 2018, 2019 a 2020 dojde k daleko významnějš­ímu úbytku lékařů z důvodu toho, že překročí postdůchod­ový věk. My jsme pracovali v analýzách s hranicí 65 a 70 let,“řekl Dušek. V současnost­i sice úbytek lékařů pokrývají absolventi, ale až se počet odcházejíc­ích do důchodu zvýší, nebudou to fakulty stačit vykrývat. Z lékařských fakult ročně přichází do českého zdravotnic­tví 850 lékařů.

Pokud se už nyní mluví o nedostatku lékařů v Česku, je to podle Duška teprve začátek toho, co přijde v budoucnu. „Je pět minut po dvanácté, protože když teď navýšíme počet studentů na lékařských fakultách, tak se to projeví v systému za pět, za šest let,“řekl. „Nám tady za nějakých čtyři, pět let začne nominálně výrazně ubývat kapacita českých lékařů,“varoval Dušek.

Podle Duška je nutné omladit české lékaře o deset let. V některých lékařských specializa­cích je průměrný věk 59 let, což podle něj není udržitelné. Jak už LN informoval­y, u venkovskýc­h lékařů je průměrný věk dokonce kolem 65 let. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia