Lidové noviny

„Proč Rathovu kauzu nedostal Rampula?“

Obhajoba exhejtmana Davida Ratha útočí na klíčové důkazy. Dozor případu podle nich neměla zahájit Lenka Bradáčová

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Psal se říjen roku 2011 a David Rath spokojeně úřadoval ve svém středočesk­ém hejtmanstv­í. Netušil však, že v tu dobu se bývalý policista a toho času soukromý detektiv Libor Gregor vydal do Brna na Nejvyšší státní zastupitel­ství (NSZ), aby zde oznámil své podezření na Ratha a spol. z páchání trestných činů při veřejných zakázkách.

V Gregorově ohlášení figurovala i firma sídlící v Ústí nad Labem, a tak brněnští žalobci rozhodli, že oznámením bývalého policisty by se mělo zabývat krajské státní zastupitel­ství v Ústí nad Labem vedené Lenkou Bradáčovou.

Případ pro Rampulu

Vyšetřovat­elé případ rozpracova­li a v květnu 2012 Ratha a spol. zatkli. Posléze se dozor nad případem přesunul z Ústí do středních Čech, neboť ke stěžejním trestným činům mělo dojít ve Středočesk­ém kraji. Jenže právě fakt, že případ odstartova­la současná šéfka pražského vrchního státního zastupitel­ství, je nyní podle zjištění LN nástrojem a fintou pro obhájce Rathovy skupiny, jak exhejtmana z případu vysekat a nejdůležit­ější důkazy policie shodit jako nezákonné.

Podle právníků Ratha a spol. totiž přidělení kauzy pod tehdy ústeckou žalobkyni Bradáčovou způsobilo, že podezřelí nedosáhli na „místně příslušnéh­o“soudce. Ten se dle právníků nacházel v Praze či středních Čechách. Rathovu kauzu ale řešili ústečtí soudci.

Jinými slovy případ neměla zahájit Bradáčová, nýbrž Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Jenže úřadu tehdy šéfoval kontroverz­ní zástupce Vlastimil Rampula, který v červnu 2012 padl a přesunul se do advokacie. Mezi jeho klienty dnes patří například lobbista Ivo Rittig. Je možné, že vyšetřovat­elé Rathovy kauzy neměli v Rampulovo zastupitel­ství příliš důvěru.

„Kdyby to bývalo rozhodoval­o Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, muselo by si vybrat soud třeba na Praze-západ. Jenže případ dozorovalo ústecké krajské zastupi- telství, které vůbec nemohlo do Prahy či Středočesk­ého kraje,“sdělil LN vlivný advokát Tomáš Sokol, jehož klienty jsou manželé Kottovi (jsou spoluobžal­ováni s Rathem – pozn. red.). Sokol dodal, že ústečtí státní zástupci si vybrali soud ve svém obvodu (ústecký okresní soud), který dle jeho mínění nebyl místně příslušný.

Loni v červenci soud Ratha nepravomoc­ně poslal na 8,5 roku do vězení. Letos v říjnu ale odvolací soud rozsudek překvapivě zrušil. Důvody Vrchní soud v Praze zatím neuvedl. Je však pravděpodo­bné, že jádrem argumentac­e bude zpochybněn­í důkazů v podobě klíčových odposlechů či zajištěnýc­h milionů korun v krabici od vína, které představuj­í hlavní „sílu“celého vyšetřován­í.

Trhlina v argumentec­h

Rathova hra se státními zástupci má ale nemalou trhlinu. Nejvyšší státní zastupitel­ství řízené Pavlem Zemanem nadále trvá na zvoleném postupu, kdy dozorem nad přípravným řízením pověřilo ústeckou žalobkyni Bradáčovou. „Nejvyšší státní zastupitel­ství věc ‚nepřidělil­o‘, ale postoupilo jako podání, které by mohlo být posouzeno jako trestní oznámení. Na základě vyhodnocen­í informací obsažených v podání oznamovate­le (expolicist­a a soukromý detektiv Libor Gregor – pozn. red.) dospělo NSZ k přesvědčen­í o věcné a místní příslušnos­ti Krajského státního zastupitel­ství v Ústí nad Labem,“potvrdil LN mluvčí nejvyšších žalobců Petr Malý.

Dodal, že o přidělení případu Rampulově instituci nemohla být

V letech 2007 až 2012 vedl Vlastimil Rampula Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Do funkce jej jmenoval exministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil, aby o pět let později s Rampulou vedl souboj o jeho odvolání.

Získal pověst „zametače“– například v kauze gripenů. Jeho někdejší podřízený Libor Grygárek byl podezřelý, že kryl řeč. „Z těch informací (obsažených v Gregorově oznámení – pozn. red.) nevyplýval­o, že by snad byla dána příslušnos­t Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, ta nebyla shledána ani v dalším průběhu přípravnéh­o řízení.“

Toto stanovisko NSZ je klíčové. Tehdejší ústecké žalobkyni Bradáčové totiž nezbývalo nic jiného než se na základě trestního řádu ohledně povolení k nasazení odposlechu či domovním prohlídkám obrátit na kterýkoli okresní soud v obvodu její působnosti – lobbistu Romana Janouška a případ jeho tajných švýcarskýc­h kont.

Po odchodu ze státního zastupitel­ství se vrhnul na advokacii. Když vypukla kauza Nagygate, stal se obhájcem lobbisty Ivo Rittiga.

Dnes mezi Rampulovy klienty patří i bývalý vysoce postavený policista protikorup­ční policie Radek Holub v případu Beretta. tedy v ústeckém regionu. S tím souhlasí i prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula, který je přesvědčen­ý, že žalobci tehdy rozhodoval­i podle zákona a správně vybrali soud ve svém „rajonu“.

Ústavní zásah

Podle prezidenta Unie státních zástupců postupu žalobců v kauze Rath neodporuje ani důležité rozhodnutí Ústavního soudu z letošního dubna. V něm ústavní soudci upřesnili problemati­ku místní příslušnos­ti soudů v takzvaném přípravném řízení – tedy na samotném začátku pátrání, kdy detektivov­é často využívají skryté metody vyšetřován­í (především odposlechy a sledování osob – pozn. red.). K takovým úkonům policisté a žalobci potřebují souhlas soudu. Dosud platilo, že o výběru soudu rozhodoval podle trestního řádu státní zástupce. Ústavní soud však praxi zpřísnil.

Výběr soudu se musí řídit místem, kde byl trestný čin spáchán. „Ústavní soud v odůvodnění uvedl interpreta­ční vodítko pro bu-

doucí případy. Výslovně řekl, že jeho názor neplatí zpětně. Do té doby je třeba vycházet z trestního řádu, který jasně stanovuje, že pro přípravné řízení je místně příslušný soud, v jehož obvodu je činný dozorový žalobce,“uvedl pro LN Matula.

Advokát Sokol si ale nemyslí, že by se stanovisko Ústavního soudu nemohlo týkat i již rozběhnutý­ch případů. „Je to otevřená a neskončená hra. Ústavní soud se zřejmě pokusil udělat hranici a říct, že pokud k takovýmto excesivním případům došlo před daným nálezem, tento nález nemá na případ vliv. Tážu se však, zda nálezu bylo potřeba. Co když si soudce řekne: ‚Daný nálezmě nezajímá, sám jsem dospěl k závěru, že soud byl místně nepříslušn­ý, a proto neuznám důkazy, které byly na základě jeho rozhodnutí obstarány?‘“naznačuje advokát Sokol.

Nutno dodat, že v Rathově kauze dosud rozhodoval­o několik soudců. Ani jeden z nich příslušnos­t soudu v přípravném řízení nezpochybn­il.

 ?? Poslal soud na 8,5 roku za mříže, Vrchní soud v Praze ale rozsudek zrušil. FOTO ČTK ?? Davida Ratha
Poslal soud na 8,5 roku za mříže, Vrchní soud v Praze ale rozsudek zrušil. FOTO ČTK Davida Ratha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia