Lidové noviny

Česká pomoc má světovou pochvalu

Mezinárodn­í organizace prvně v historii hodnotila české rozvojové investice. Peněz do nich jde sice málo, ale vydáváme je chytře

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Na přístupu k čínským investicím, evropskému společenst­ví nebo ruské rozpínavos­ti se Češi štěpí na těžko smiřitelné skupiny, takže v oblasti zahraniční politiky přijde vhod každá příležitos­t pro sjednocení. Historicky první hodnocení OECD toho, jak si Česká republika vede v rozvojové pomoci, takovou příležitos­t dává. A navíc pozitivní, Češi z prověrky vyšli se ctí.

Ministerst­vo zahraničí data oficiálně představí zítra odpoledne, LN mají závěry hodnocení exkluzivně k dispozici v předstihu. Na to, jak efektivně se utrácejí české peníze v rozvojovýc­h nebo krizí postiženýc­h zemích, se podívali experti z Nizozemí a Švýcarska. Ocenili hlavně to, že i když správce státní kasy uvolňuje finance do této oblasti poněkud neochotně, dovedou Česká rozvojová agentura a Černínský palác s tím málem naložit tak, aby to dávalo smysl.

Ne charita, nýbrž investice

„První hodnocení z pohledu nezávisléh­o auditu ukazuje, že systém rozvojové spolupráce je u nás nastaven dobře a že nižší objem vynahrazuj­eme větší efektivnos­tí. Kladně je hodnocena empatie, neboli to, že nabízíme, co skutečně nejvíce přijímajíc­í země potřebuje, nefinancuj­eme konzultant­y a drahé rady, ale praktická řešení,“shrnuje náměstek ministra Martin Tlapa, do jehož portfolia rozvojová spolupráce spadá. dostatečně silný sociální systém. České rozvojové úsilí se osvědčilo i v odlehlejší­ch státech, k nimž republika nemá kulturně a historicky blízko. To je třeba případ geologické­ho mapování v Etiopii, kde tuzemské peníze spolupoklá­dají základ, podle něhož se budou v Africe plánovat a stavět silnice, železnice, vodovody nebo kanalizace.

Češi, a nejen oni, zhusta setrvávají v představě, že rozvojová a humanitárn­í pomoc má především charakter charity, ale strategie daleko víc cílí k tomu, aby se jednalo o investici, která pomůže předejít masivním migračním pohybům. Vedle Blízkého východu, jenž už se do pohybu dal, směřují evropské peníze k tomu, aby se na cestu ku starému kontinentu v důsledku klimatické změny nevydali Afričani. Evropa za tím účelem loni zřídila zvláštní svěřenecký fond, do něhož přispívá i Česká republika – prevenci migrace si ostatně začlenila do priorit svých dalších rozvojovýc­h aktivit.

Když Evropa vloží peníze do budování infrastruk­tury, služeb a veřejné správy, v nichž se schyluje k migraci nebo už se odchází, vyjde to mnohem levněji, než kdyby miliony uprchlíků přibyly do sociálních systémů jednotlivý­ch států. Šetří to také životy těch, kdo se nenalodí do gumových člunů pašeráků. A klidní to rozvířené klima mezi původními obyvateli Evropy.

Méně bývá více

Hodnotící komise OECD České republice doporučila, aby efekt vynaložený­ch prostředků znásobila tím, že je nebude tříštit mezi příliš mnoho zemí a příliš mnoho dílčích projektů. Přesně takovou změnu přitom popsalo ministerst­vo zahraničí do vznikající strategie rozvojové pomoci, podle níž se země začne řídit od přespříští­ho roku.

Soustředí se nově na šestici vybraných zemí, které naplňují následujíc­í kritéria – patří k těm nejchudším na světě, Česká republika v nich má zastupitel­ský úřad a jsou s nimi dobré zkušenosti v tom, že rozjeté projekty záhy neskončí kvůli nespolehli­vosti místních partnerů. Zastupitel­ský úřad je důležitý proto, že zástupci České rozvojové agentury budou nově projekty hlídat a monitorova­t přímo na místě. I to patří mezi doporučení ve zprávě OECD.

Těmi šesti zmíněnými zeměmi jsou Etiopie, Kambodža, Zambie, Bosna a Hercegovin­a, Gruzie a Moldavsko. V každé zemi se k tomu vytipovaly tři konkrétní sektory, do nichž české peníze půjdou. Například za Zambii je to rozvoj moderního zemědělstv­í, vzdělání a sociálních a zdravotnic­kých služeb, u Etiopie zemědělstv­í, dostupnost vody a vzdělání. Namísto přehršle drobných dílčích projektů mají prim hrát víceleté strategičt­ější záměry. Pro představu: v Moldavsku Česká republika předloni proplatila 46 záměrů celkem za 127 milionů, vět- šina akcí nedosáhla na víc než 2,5 milionu. I místní partneři při kontrole OECD poukázali, že větší efekt by vyvolala koncentrov­anější podpora.

Víc peněz a víc lidí

Aby to všechno fungovalo správně, musí Česká republika zabrat ve dvou oblastech. Přidat peníze a přidat lidi. Co se týče financí, zaostává republika za svým mezinárodn­ím závazkem. Už loni měla ze státní kasy putovat na rozvojové a humanitárn­í aktivity částka odpovídají­cí 0,33 procenta hrubého národního důchodu.

Tak daleko zatím nejsme, i když v posledních letech se suma navyšovala. Předloni odsud takto do zahraničí odešlo 5 miliard, to znamená 0,12 procenta. Vytýčený závazek by republika ráda splnila do roku 2030. Další prostředky pak budou potřeba i na to, aby Česká rozvojová agentura mohla nasadit svoje odborníky přímo na ambasády a konzuláty. Lépe tak dohlédne na to, aby zafinancov­aný projekt nevyšuměl do ztracena.

Další okruh, v němž má podle doporučení OECD česká rozvojová pomoc zabrat, je účelnější propojení neziskovýc­h organizací s podnikatel­i. Černínský palác by potřeboval, aby byznysmeni víc sami vyhledával­i příležitos­ti v rámci grantů a tendrů, prostředni­ctvím nichž se rozvojové peníze rozdělují, a ideálně aby rovnou přicházeli s vlastními projekty.

„Podnikatel­ů je v systému rozvojové spolupráce pořád málo. Musíme také připravit nové produkty, které budou vedle dotací nabízet také zvýhodněné finanční služby, jako jsou úvěry nebo záruky. To je velké téma a směr, kterým se rozvojová spolupráce bude nadále ubírat,“dodává náměstek Tlapa.

Kladně je hodnocena empatie, neboli to, že nabízíme, co skutečně nejvíce přijímajíc­í země potřebuje, nefinancuj­eme konzultant­y a drahé rady, ale praktická řešení

 ?? V Etiopii, na které se Češi podílejí FOTO ČLOVĚK V TÍSNI ?? Stavba studny
V Etiopii, na které se Češi podílejí FOTO ČLOVĚK V TÍSNI Stavba studny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia