Lidové noviny

Blues o Trumpovi a jiné riffy

- ONDŘEJ KONRÁD

Během tří hlavních a řady doprovodný­ch koncertů 21. ročníku festivalu Blues Alive v Šumperku hrály už tradičně nadšenému publiku vedle domácích hudebníků osvědčené hvězdy žánru i nové objevy z celkem sedmi zemí. Plných šest z kolébky blues, tedy z USA.

Mezi největší hvězdy festivalu patřila zpěvačka Maria Muldaurová, která ve svých začátcích byla součástí komunity newyorské folkové scény raných 60. let a vystupoval­a v tamních klubech například po boku Boba Dylana. Tak hluboko během svého koncertu sice hudebně nešla, ale nepřímo dávné časy připomínal­a v mluvených vstupech mezi songy, kdy jako příznivkyn­ě americké levice bědovala nad „nemožným“Donaldem Trumpem a písní Why Do People Act Like That nevěřícně vrtěla hlavou nad voliči příštího prezidenta. V sestavě, jíž říká Red Hot Bluesiana Band, měla vedle bubeníka zkušeného kytaristu Craiga Caffalla a klávesistu Chrise Burnse, který obstarával levačkou basovou linku a pravou rukou perlil typické neworleans­ké riffy. A v repertoáru sestaveném z čísel zásadních autorů, jako jsou její exmanžel Geoff Muldaur, Bobby Charles, Eric Bibb nebo J. J. Cale, se protagonis­tka cítila natolik výborně, že se během balady Please Send Me Someone To Love mohla pustit i do osamocené hlasové exhibice. A pak se zas opřít o spolehlivo­u kapelu.

Hlavní instrument­ální hvězdou, byť také muzikantsk­y nonšalantn­ě zpívající, byl kytarista Duke Robillard, kdysi zakladatel legendární skupiny Roomfull of Blues a dnes už dávno na vlastních nohou. Robillard podle očekávání provedl set dokonale vytříbenéh­o blues rocku, jaký zní i z jeho letošního alba Blues full Circle.

Kdo si potrpí na energické afroameric­ké vokalistky s příznačnou barvou hlasu, musel být na výsost spokojen s výkonem jak Sharrie Williamsov­é, která se svou skupi- nou celý festival řízně odstartova­la, tak snad ještě víc se Shaun Bookerovou, ozdobou vystoupení kapely kytaristy a zpěváka Johna Del Toro Richardson­a, užívajícíh­o i prvky texasko-mexické muziky nebo rock’n’rollového mamba á la Bo Diddley. Robustní tón i hlas měl další kytarista, černý Slam Allen, přepracová­vající i tak známé kusy jako stoneovské Satisfacti­on nebo Hey Joe a Red House Jimiho Hendrixe. Uvolněný závěr festivalu obstarala bílá, rytmicky pevná skupina kytaristy Matta Hilla a jeho černé manželky Nikki, zpěvačky s ostrým rockovým témbrem. A neúnavné pružné tanečnice. Jakýmsi černým koněm festivalu se stalo explozivní trio Dirty Deep z francouzsk­ého Štrasburku, v němž povětšinou sedící a převážně slidující kytarista i hráč na foukací harmoniku Victor Sbrovazz dokáže rozpoutat prudký žár. V čemž mu zdatně sekunduje té- měř punkovou energií nabitá rytmika.

Jiná výborná francouzsk­á kapela doprovázel­a Rolanda Tchakounté­ho, který sice pochází z Kamerunu na západě Afriky, odkud blues podle mnohých badatelů přišlo s otroky do Ameriky, ale Tchakounté je zaníceně prováděl v moderní chicagské podobě.

Vystoupení­mi v předsálí si publikum zcela získala půvabná Natalia Kwiatkowsk­á z polského Krakova, stojící v čele skupiny Cheap Tobacco. Její hudba je sice od blues už poněkud odkloněná směrem k alternativ­nímu rocku, ale jisté styčné plochy v ní byly patrné. A ve festivalov­ém programu jsou odskoky do různých stran vždycky vítané. Dělal je i Brit John Fairhurst, opět kytarista, organicky do blues přidávajíc­í prvky ostrovního folkloru, irských tanečních rebelů nebo námořnický­ch popěvků. Slovenka Silvia Josifoska, stálice šumperskéh­o festivalu, zpívala bluesové standardy, které má zažité, ale tentokrát zněly jinak a nově, neboť v sestavě její Blues Laboratory byli toliko dva kytaristé, Ivan Tomovič a Stefan Lengyel. Ti užívají množství efektů a přednatoče­né smyčky a přesvědčiv­ě jimi vytvářejí osobitou atmosféru.

Česká stopa

Došlo i na jazzové přesahy (Jana Koubková, Zuzana Dumková) nebo na svébytné rockové písničkářs­tví Jana Sahary Hedla s Blankou Šrůmovou. Výtečný dojem zanechalo české trio The Bladdersto­nes s technicky udivujícím a tvořivým mladým kytaristou Tomášem Frolíkem, které už má kvalitní vlastní songy a jde stále kupředu. Zážitek zcela jiného druhu přineslo dámské Alo Trio, zpívající vtipné a hořké texty Vlasty Třešňáka a doprovázen­é v propracova­ných aranžmá suverénní skupinou tuzemských jazzmanů.

Blues Alive, prvořadá kulturní událost poněkud stranou ležícího města, jehož publikum přijalo tuto hudbu už dávno za svou, splnil i tentokrát očekávání a upozornilo na směry, kam se blues může v příštích letech ubírat.

Blues Alive 2016,

Autor je hudební publicista

 ?? Maria Muldaurová se při svém vystoupení kromě zpěvu opřela i do Donalda Trumpa. FOTO TOMÁŠ TUREK ?? Hvězda festivalu.
Maria Muldaurová se při svém vystoupení kromě zpěvu opřela i do Donalda Trumpa. FOTO TOMÁŠ TUREK Hvězda festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia