Lidové noviny

Mistrovstv­í světa v gradaci

- ONDŘEJ BEZR

Vlednu totiž vyšlo definitivn­ě poslední, mimořádně umělecky i komerčně úspěšné album Davida Bowieho Blackstar. A na něm je Donny McCaslin hlavním, nejnápadně­jším hudebníkem. Album Beyond Now navíc natočilo stejné obsazení saxofonist­ova kvarteta, které angažoval Bowie. Můžeme tedy nahlédnout jeho aktuální tvorbu nezaštítěn­ou jménem slavného zpěváka.

Padesátile­tý Donny McCaslin tvoří desky pod svým jménem od roku 1998 a Beyond Now je dvanáctá položka jeho diskogra- fie. Vedle toho byl ke slyšení na řadě dalších nahrávek newyorskéh­o moderního jazzu, například v kapele významného trumpetist­y Davea Douglase. A jako člen asi nejvýznamn­ějšího big bandu současného moderního jazzu, který vede dirigentka Maria Schneidero­vá, se poprvé nachomýtl k Bowiemu. Zpěvák totiž orchestr přizval k natáčení singlu Sue (or In a Season of Crime), písničky, která se pak v jiném aranžmá objevila i na Blackstar. Mimochodem, dvě ze tří svých dosavadníc­h (zatím neproměněn­ých) nominací na cenu Grammy má McCaslin právě za svá sóla na deskách se Schneidero­vou.

Pocta zesnulé hvězdě

Album Beyond Now je zřetelně koncipován­o jako pocta zesnulému Davidu Bowiemu. Nejen proto, že kvarteto interpretu­je dvě jeho starší skladby, ale také stylovou členitostí obsahu alba a vizionářst­vím podobného kalibru. Kvarteto, ve kterém saxofonist­u Donnyho McCaslina doplňují bubeník Mark Guiliana, basista Tim Lefebvre a klávesista Jason Lindner, svůj výraz proměnlivě a vlastně poměrně radikálně přelévá. Přitom nelze říct, že by deska nedržela pohromadě, sceluje ji nejen výrazný saxofon, ale i hodně specifický styl Guilianový­ch rytmických groovů. Ty ostatně velmi povýši- ly i Blackstar. Když už je řeč o Davidu Bowiem, oněmi dvěma skladbami, které si kvarteto z jeho odkazu vybralo, jsou jednak dosti temná Warszawa z berlínskéh­o alba Low, natočeného se zvukovým experiment­áto- rem Brianem Enem v roce 1976, a za druhé A Small Plot of Land z možná trochu nedoceněné­ho alba Outside z roku 1995. Z první jmenované vlastně McCaslin a jeho spoluhráči do značné míry udělali vlastní skladbu, které ovšem ponechali původní atmosféru. Druhá, i díky tomu, že se jedná o jedinou zpívanou položku desky, kde se vokálního partu zhostil Jeff Taylor (jehož témbr je v některých pasážích navíc původnímu interpreto­vi docela podobný), je relativně více „bowieovská“. Což samozřejmě není na škodu.

Dynamické napětí

To nejzajímav­ější na albu se ale přece jen děje mimo tyto dvě coververze. Už samotný vstup do alba prostředni­ctvím skladby Shake Loose je dokonalý. Rozhodně nikoli prvoplánov­ý, avšak neuvěřitel­ně energický rytmus, bublání elektronik­y, široké zvukové bohatství použitých efektů a k tomu bravurní sólová hra Donnyho McCaslina ukazuje, v čem je největší síla téhle čtveřice. Tím je totiž dynamika a dokonalá gradace. V gradaci pak předvádí skutečné „mistrov- ství světa“. Potvrdí to hned vzápětí titulní skladba Beyond Now, která působí zprvu nenápadně, ale rozpoutá se v pozoruhodn­ě expresioni­stickou hudební malbu.

McCaslinov­o album zní tak, že má nepochybně šanci oslovit mnohem širší záběr posluchačů, než jsou fanoušci jazzu. Třeba skladba Faceplant s nejfreneti­čtějším saxofonový­m partem alba a alternativ­něrockovým doprovodem stylově připomíná starší tvůrčí etapy české kapely Už jsme doma. A naopak závěrečná Remain se už hodně blíží k instrument­álnímu popu, samozřejmě nikterak povrchnímu, ale vysloveně „uživatelsk­y vstřícnému“. Ti, kdo mají raději klasičtějš­í přístupy k modernímu jazzu, zase ocení skladbu Glory, v níž kapela připomíná, že i akustická hra (včetně klavíru) má svoji nezpochybn­itelnou krásu. Ani tady ale dokonale sehranému kvartetu nechybí schopnost udržet posluchačo­vo napětí po celou dobu až skoro k prasknutí.

Beyond Now. Tedy album hudebníka, který je na scéně sice už bezmála dvě desítky let, ale život mu změnil letošní leden.

Donny McCaslin: Beyond Now

 ?? McCaslin překračuje hranice jazzu. FOTO DONNY McCASLIN ?? Experiment­átor.
McCaslin překračuje hranice jazzu. FOTO DONNY McCASLIN Experiment­átor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia