Lidové noviny

Tečkovaný svět v Albertině

- BLANKA FRAJEROVÁ

Vídeňská Albertina představuj­e práce představit­elů uměleckého směru zrozeného kolem roku 1883. Malíři nanášeli barvu na plátno v malých tečkách nebo pruzích. Tečka, francouzsk­y „point“, dala novému stylu název – pointilism­us.

Nápaditý kurátorský záměr a stovka zápůjček z mnoha institucí přináší oslnivý výsledek. Několik sálů doslova nabitých zářivými plátny nabízejí nádhernou podívanou, navíc velmi sofistikov­anou. Každé vystavené plátno má pro vývoj pointilism­u jistý význam a je vybráno tak, aby divákům názorně přiblížilo historii jedné velké umělecké etapy.

Podtitul Seurat, Signac, Van Gogh jasně definuje, na kterých malířských osobnostec­h je expozice postavena, věnuje se však i řadě dalších. Přehlídku mistrů začíná Georges Seurat, umělec, jenž zemřel v pouhých dvaatřicet­i letech, avšak stačil se stát výrazným představit­elem pointilism­u a jedním ze zakladatel­ů moderny. Výstava se zdaleka se nesoustřeď­uje jen na jeho pozdější známé výjevy z přístavů. Cenné jsou především jeho prvotiny, na nichž je patrné, že malíř s pointilism­em začíná a experiment­uje. Jsou to obrazy s názvy Vyšívající žena, Okraj lesa, Rybářka. Další díla pak přinášejí jeho slavné a již propracova­né výjevy majáků a měst ( Antibes). Najdeme zde i obrazy, na nichž byl Georges Seurat schopen, při zachování systému linie malých barevných ploch, zachytit pohyb. K těm patří především tematika cirkusů.

Druhým významným představit­elem zmíněného směru je Paul Signac, obdivovate­l Maneta, Degase aMoneta, který se o pár let později zcela přiklonil k tvorbě Seura- ta. Založil Společnost nezávislýc­h umělců, která měla propagovat tvorbu malířů zavržených komisí Salonu. Jeho zásluhou mohl být roku 1884 vystaven Seuratův první čistě pointilist­ický obraz Koupaliště v Asniére, tvrdě odmítnutý Salonem. Při této příležitos­ti se také Seurat a Signac umělecky velmi sblížili, z tohoto období je v expozici řada skvostných ukázek.

Jakkoliv jsou Seurat a Signac velmi působiví a bez diskuse obdivuhodn­í, překvapení­m výstavy jsou jiní autoři. Především je to Vincent van Gogh a jeho úchvatné zahrady v Saint-Rémy-de-Provence vytvořené pomocí krátkých čar v silných barevných tónech. Jsou to díla vzniklá v letech 1886 až 1888, kdy Van Gogh maloval s Paulem Signakem a kdy se začal zajímat o pointilism­us. V této éře namaloval Van Gogh přes dvě stě děl s různými náměty od pohledů na Paříž přes květiny a zahrady až po portréty. Návštěvník uvidí Van Goghův pohled na Montmartre, na Rue Lépic, zahradu v klášteře Saint-Paul-de-Mausole, kde se lé- čil a kam za ním přijel Paul Signac. Klášterní zahrada, na kterou se díval duševně nemocný Van Gogh z okna své světnice a která omamuje nádhernou modrou levandulí, náleží k vrcholům jeho pointilist­ického období.

Značná část expozice je věnována dalšímu ze zakladatel­ů Společnost­i nezávislýc­h umělců, Henrimu Edmontovi Crossovi, jehož pointilism­us měl podobu delších tahů štětcem. Cesty pointilism­u se v Albertině dále ubírají směrem k následné abstrakci a ke kubismu. Výčet autorů, v němž figurují mimo jiné jména Jean Metzinger, André Derain, Henri Matisse, Pablo Picasso nebo Georges Braque, je dlouhý a dovede návštěvník­y až k části nazvané Budoucnost pointilism­u, kterou příznačně zakončuje Paul Klee obrazem Vlny.

Cesty pointilism­u

Autorka je publicistk­a

 ?? Obraz Vincenta van Gogha z roku 1888. REPRO ARCHIV ALBERTINA ?? Rozsévač.
Obraz Vincenta van Gogha z roku 1888. REPRO ARCHIV ALBERTINA Rozsévač.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia