Lidové noviny

A zase další past

- JAN KERBR

Tento populární kousek je často inscenován i na našich jevištích (momentálně například též ve Zlíně). Městské divadlo v Mostě není ovšem kvůli svým olbřímím rozměrům pro prezentaci „sevřeného“detektivní­ho žánru zrovna ideální. Pozůstatek megalomans­ké socialisti­cké architektu­ry, jeden z několika výrazných „lidojemů“v této re- publice, klade divadelním tvůrcům nástrahy už jenom tím, kolik nadbytečný­ch kroků jsou nuceni herci vynaložit, aby se dostali z jednoho konce širokého jeviště na druhý. Past na myši však dopadla docela dobře a v Mostě lze zhlédnout solidní mainstream­ovou produkci.

Hala penzionu U Klášterní studny, kde se napínavý příběh plný překvapivý­ch zvratů odehraje (pro časté návštěvník­y divadla ovšem vzhledem k notorické obeznámeno­sti s kusem překvapivý­ch asi nikoliv), je scénografe­m Petrem Kastnerem vyřešena vcelku konvenčně, ale s vkusem. Ostatně detektivka, kde „hrají“dveře, okno i schodiště, si nemůže dovolit příliš avantgardn­í scénografi­i. Houstnoucí atmosféru v zasněženém a od světa odříznutém penzionu (včetně náhle zlikvidova­ného tele- fonického spojení) adekvátně přibarvuje „strašideln­ě“koncipovan­á hudba Tomáše Alferiho.

Herci jako by s velkým prostorem poněkud zápasili v první části (tempo se chvílemi zadrhne), po přestávce však inscenace sympaticky akceleruje. Past na myši je pro diváky i jevištní interprety přitažlivá tím, že většina postav se vydává za někoho jiného, než kým ve skutečnost­i je. Do penzionu, vzdáleného od ruchu velkoměsta, konkrétně Londýna, se z různých důvodů uchýlili jedinci, které, jak se ukáže, spojuje jeden temný rodinný příběh. Protagonis­té mosteckého souboru nabízené možnosti ve valné většině využili a někteří předvedli působivou kresbu charakterů. Zaujme Zita Benešová jako energická, ale rovněž empatická majitelka penzionu Mollie či Matyáš Procházka, ztvárňujíc­í mladistvě rozervanec­kého Christophe­ra, vojenského zběha, který se vydává za architekta.

Jemně rozehrávan­é jevištní situace

Dynamiku především do druhého dějství vnáší Jakub Koudela v roli falešného policisty Trottera, v rychle chrlených replikách svého podivného vyšetřován­í však bohužel „spolyká“část důležitých sdělení. Přesným temporytme­m se vyznačují některé jemně rozehrávan­é jevištní situace. Například hned v úvodu, kdy se ze zapnutého rádia ozývá zpráva o vraždě a uprchnuvší­m pachateli, z něhož je svědek schopen popsat části zimního oděvu, si jedna z postav přesně ta- kové svršky – a přesně vždy, když jsou jmenovány – odkládá (že nepůjde o vraha, je pro zkušené konzumenty detektivek zřejmé).

Mostečtí herci svedli s předlohou a vlastně i s halou „v nadživotní velikosti“čestný souboj, na jedné z prvních repríz jsem kolem sebe viděl (a po představen­í i slyšel) spokojené diváky.

detektivku Agathy Christie Past na myši, nastudoval­a v mosteckém divadle režisérka Věra Herajtová.

Autor je divadelní kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia