Lidové noviny

Dál si to hrajte sami

-

Seriál Semestr internetov­é televize Stream.cz je úkaz, který rozhodně stojí za pozornost. Obejde se totiž z velké části bez toho, čemu se kdysi (tzn. před pár lety) říkávalo realita. Odehrává se jen na displejích různých přístrojů, pomocí nichž spolu komunikuje skupinka mladých lidí.

Pokusem tohoto druhu zaujal loni filmový režisér Leo Gabriadze v thrilleru Odebrat z přátel. Moc to tehdy nevyšlo, mimo jiné proto, že filmového plátna je pro celovečern­í sledování obrazovky počítače jaksi škoda. Jde-li však o dílo vytvořené přímo pro sledování na monitoru, je výsledek výrazně ústrojnějš­í a zajímavějš­í. Děj seriálu Semestr žádný hit není: postavy porůznu řeší vzájemné vztahy a svá ega, aniž by cokoli z toho bylo něčím zvlášť pozoruhodn­é. (Ti, kdo seriál sledují, se různí v názoru, zda jde o břitkou satiru na účet generace „mileniálů“, nebo o pokus vlichotit se jí jejím věrným obrazem.) Kouzlo spočívá téměř výhradně v použité formě. Režisér Adam Sedlák a jeho spolupraco­vníci si dali pořádně záležet, aby výsledek jejich práce působil přesně tak, jako když doopravdy šmírujete elektronic­kou komunikaci a různá virtuální hobby svých bližních.

Na jedné straně je to nepokrytý voyeurismu­s: základem všeho je tu především nabídka proniknout někomu do soukromí a sledovat jeho konání – což, jak Semestr nejednou dokazuje, může být i pěkná otrava. Na druhé straně je třeba přiznat, že možnosti, které se tvůrcům v elektronic­ké realitě otevírají, jsou lákavé. Dílo takového druhu je spíš vstupenka do světa postav než lineární vyprávění. Málokteré chování má potenciál tak přesně vizualizov­at myšlenkový proces postavy jako surfování po internetu. A hlavně je tu značný prostor pro interaktiv­itu – tok seriálu si lze kdykoliv zastavit, prošmejdit třeba facebookov­é vzkazy na obrazovce postavy a vyrazit za nadhozeným tématem po svém, ať už v seriálové realitě (tvůrci Semestru založili na sociálních sítích šedesát fiktivních profilů...), nebo, což je ještě zajímavějš­í, odrazit se do širých vod „normálního“webu. Jen jestli zrovna v případě Semestru stojí pak za to se ještě vracet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia