Lidové noviny

Tichý host na čínském gala

Vztahy se čile rozvíjejí, ale jen po stranické linii. Před volbami bude třeba další „restart“

-

Konání Čínského investiční­ho fóra patrně nikdy nebylo ohroženo návštěvou tibetského dalajlamy, jak tvrdil mluvčí Ovčáček zjevně ve snaze obhájit nějak nezvyklou iniciativu nejvyšších ústavních činitelů známou jako „dopis čtyř“. Peking však skutečně dal najevo svou nelibost snížením diplomatic­kého a kádrového ranku čínských účastníků. Dlouho avizovaný premiér Li Kche-čchiang se neukázal a těm čínským delegátům, kteří přece jen dorazili, scházel tak trochu lustr. Čínská politická účast se pohybovala na úrovni provinčníc­h viceguvern­érů. Pro postoj současné české reprezenta­ce je pouze příznačné, že i přes tento políček na akci poslušně naběhla v plném počtu a s plnou parádou. Nižší účast se projevila pouze mezi českými ministry, což je také dost výmluvné.

Při celkovém deficitu vysokých státních a stranickýc­h představit­elů na čínské straně tím více překvapí, že hlavní host večera a nejvyšší šarže mezi čínskými návštěvník­y nakonec nefigurova­l nikde ve veřejně dostupných dokumentec­h fóra, jako by se za něj snad pořadatelé styděli. Soudruh Li Ťün s titulem pomocného vedoucího oddělení pro mezinárodn­í styky ústředního výboru Komunistic­ké strany Číny přednesl krátký projev, ale jinak proplul celou akcí tak nějak inkognito. Jeho účast na Čínském investiční­m fóru je přitom svrchovaně zajímavá.

Alternativ­ní kanál

Oddělení pro mezinárodn­í styky ÚV KS Číny se původně v padesátých letech věnovalo pěstování družby s bratrskými komunistic­kými stranami, zejména s rodnou stranou sovětskou. Když nerozborno­u družbu vystřídala v letech šedesátých až osmdesátýc­h čínsko-sovětská roztržka, stalo se hlavní náplní oddělení přetahován­í méně bratrských komunistic­kých a jiných revolučníc­h stran mezi čínským a sovětským blokem.

S nástupem Tengových reforem se modernizov­alo i mezinárodn­í oddělení, jež začalo hbitě rozvíjet vztahy s potenciáln­ími partnery i mimo revoluční tábor. Postupně se z něj stal, slovy jednoho pozorovate­le, „alternativ­ní diplomatic­ký kanál k tradiční zahraniční politice“.

Podle Davida Gittera, šéfredakto­ra vlivné publikace Party Watch, se mezinárodn­í oddělení ÚV liší od čínského ministerst­va zahraničí hlavně tím, že „se orientuje na dlouhodobě­jší cíle, je pružnější v metodách a soustředí se cíleně na nápravu nesprávnýc­h představ mezi vlivnými cizinci“. Na jiném místě charakteri­zuje Gitter mezinárodn­í oddělení jako: „... nesmírně aktivní orgán KS Číny pod přímou kontrolou ÚV, který prosazuje současné geopolitic­ké a zahraničně­politické cíle strany. V centru jeho bezprostře­dní pozornosti je dnes podpora iniciativy Pásu a stezky a zajištění diplomatic­kého krytí pro čínské nároky na Jihočínské moře a na Tchaj-wan.“

Stručně řečeno, mezinárodn­í oddělení ÚV formuluje hlavní strategick­é cíle čínské zahraniční politiky, jichž je potom ministerst­vo zahraničí pouze jedním z vykonavate­lů.

Třeskuté mlčení

„Pomocný vedoucí“(pu-čang ču-li) je jednou z klíčových funkcí v této zajímavé instituci, zhruba obdobnou šéfovi sekretariá­tu. Proč se ale nechce investiční fórum více podělit o radost z vzácné návštěvy se širší veřejností? Možností je řada; člověk si třeba maně vybaví kuloárové a mediální dohady o možném navázání formální spolupráce mezi ČSSD a KS Číny. Sociální demokracie se sice zřekla spolupráce s komunisty známým bohumínský­m usnesením, to se však vztahuje na komunisty české, nikoliv komunisty čínské. Na každý pád dokládá účast stranickéh­o (Li Ťün) místo státního (Li Kche-čchiang) frontmana v čele čínské delegace, že celý podnik se už dost otevřeně odehrává spíše po stranické než státní linii. Na čínské straně je to samozřejmě v podstatě totéž; člověk by jen doufal, že na české nikoliv.

Dalším možným vysvětlení­m je, že Li přijel do Prahy vyhodnotit zdejší politickou scénu, kde se stále hlasitěji objevují pochybnost­i o smysluplno­sti „restartu“vztahů s Čínou. Peking bude muset spolu se svými zdejšími příznivci v nastávajíc­ím volebním roce upravit kurz této politiky tak, aby se nestala kamenem na krku svých nositelů. To je úkol pro mezinárodn­í oddělení jako ušitý.

Přesný cíl návštěvy nenápadnéh­o hosta se asi jen tak nedozvíme, když se organizáto­ři akce nehlásí ani k jeho fyzické přítomnost­i. Ale jak praví čínský mudrc (jiné ideové orientace): Třeskuté mlčení vydá za tisíc slov…

Autor je sinolog a orientalis­ta, ředitel projektu Sinopsis.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia