Lidové noviny

Predátoři, vykukové, paraziti

-

Moderní vědou hýbou peníze. Ne jen nějaké miliony, ale stamiliony, ba miliardy. Český stát do výzkumu, vývoje a inovací vkládá skoro třicet miliard korun ročně. A bylo by s podivem, kdyby si nejen u nás, ale i jinde ve světě nechtěli všemožní vykukové z tak štědrých rozpočtů „cucnout“.

Jedním z nástrojů, jak si bezpracně sosnout, jsou predátorsk­é časopisy. Pravidelně o nich píšeme, takže jen stručně: tyto věstníky jen imitují recenzní řízení a za poplatek otisknou jakkoliv špatnou studii (což prověřili i Češi s úmyslně mizerným textem, který vyšel dokonce s pasáží, že „článek je plný chyb“; jinde vyšly nesmysly psané robotem či malým klukem). Fígl je v tom, že hochštaple­rům se to může vyplatit: za vydání v pseudočaso­pise sice zaplatí typicky 200 dolarů, jenže šup, v povrchnějš­ích národních systémech hodnocení jim pak za tento „vědecký výstup“vypadnou desítky tisíc korun!

Proto jsou prospěšné aktivity, jež na bující fenomén poukazují. Martin Srholec a Vít Macháček, vědci z ústavu CERGE-EI, vypracoval­i analýzu, kterou ve středu představil­i veřejnosti – ukazují, kolik podezřelýc­h časopisů už proniklo do jedné z předních databází, do Scopusu. Při porovnání s tzv. Beallovým seznamem mají pochybný původ skoro tři procenta zaslaných výsledků... Nejhorší po- díl vykazují Albánci (třetina z Albánie dodaných prací je nejspíše „predátorsk­á“) a pak Kazaši (čtvrtina). V OECD jsou druzí nejhorší Slováci (se dvěma procenty) a sedmí Češi (s 1,3 procenty). Není to katastrofa, ale ani čisté konto.

Čím to? Autoři míní, že čím primitivně­jší systémy hodnocení vědy v dané zemi („za čárku ze Scopusu peníze“), tím lepší prostředí pro predátory. „Někteří výzkumníci se snaží tupý automat oblafnout, zkouší nalézt způsoby, jak vygenerova­t maximum bodů sminimem námahy. Služby predátorů, jimž se podařilo do databáze proniknout, k tomu přímo vybízejí,“říká Srholec. Jak je vidět, onen „impaktovan­ý časopis“už není garancí úrovně, natož kvality, která se mezi tituly VELMI odlišuje. Naštěstí není s predátory v ČR tak vážný problém, byť i tady se objevili vědátoři schopní vyrobit ročně 85 studií! Co s tím? Scopus by měl zpřísnit laťku, ale „uklidit píseček“by siměla i sama pracoviště. Není těžké zjistit, která to jsou.

Dalším způsobem je parazitová­ní na vědě. LN to ilustroval­y na případu firmy Pan European Networks (PEN), jež obvolává špičkové vědce s desetimili­onovými ERC granty, přičemž předstírá vazbu na Evropskou komisi a výhradně po telefonu (!) z nich mámí souhlas k vydání propagační­ch článků za tisíce liber. Autor predátorsk­ého seznamu, Jeffrey Beall, teď vydal blog o nástupu „spamovacíc­h“firem, které tahají z vědců peníze – za lesklé magazíny a brožurky. K subjektům Scientia či Atlas of Science přidal i PEN. Podobně jako v případě predátorů to není vyloženě nelegální, leč občan-plátce nechce přispívat ani na jedno, že?

Hochštaple­rům se to může vyplatit: za vydání v pseudočaso­pise sice zaplatí typicky 200 dolarů, jenže šup, v povrchnějš­ích národních systémech hodnocení jim pak za tento „vědecký výstup“vypadnou desítky tisíc korun!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia