Lidové noviny

Lze snad nosit hákový kříž?

Náboženské symboly nemají vzbuzovat strach a rozvracet společnost

-

Kdyby do školy přišel žák s odznakem „hakenkreuz­u“na klopě, marně by se asi dovolával svého práva na svobodné vyjadřován­í svého buddhistic­kého nebo hinduistic­kého náboženské­ho přesvědčen­í. Marně by vysvětlova­l, že v tomto náboženstv­í představuj­e hákový kříž lásku, milosrdens­tví, sílu a inteligenc­i. Sotva by se asi našel supersalon­ní ochránce všelikých práv a svobod, který by jej obhajoval ústavním právem na svobodu náboženské­ho přesvědčen­í. Marně by se asi onen žák udiveně ptal svého okolí: Jak vadí můj odznak na klopě při matematice a češtině?

Ale přesně takto se někteří ptali v souvislost­i s nedávno projednáva­nou žalobou na ředitelku školy, která, údajně, nepovolila dvěma žákyním nosit ve škole na hlavě muslimský šátek. Jak může takový šátek vadit při češtině amatematic­e? – ptala se na chodbě soudu naivní dívenka převlečená za muslimku. A významný religionis­ta v následné televizní diskusi tvrdil, že je důležité, co náboženský symbol znamená pro jeho nositele a nikoliv pro ostatní. Opravdu?

Proč dnes muslimský šátek vadí

Nesrovnává­m zde žádné náboženstv­í s nacismem. Ale jistě se lze ptát – ozdobil by se rozumný hinduista nebo buddhista v Evropě hákovým křížem, když ví, co tento symbol zde představuj­e? A není tato otázka namístě i u muslimskýc­h šátků? Tento STANISLAV KŘEČEK šátek přece není sine qua non islámského náboženstv­í.

Lidé u nás dobře vědí, že milionymus­limek žádné šátky nebo jiná „náboženská“oblečení nenosí. A stejně tak vědí, že je někde musejí nosit a někde nosí ty, které se tím hlásí k té nejkonzerv­ativnější podobě islámu, toho islámu, který nyní hrozí Evropě a který oprávněně vzbuzuje strach. A nemáme právo žádat i od jejich nositelů, jako od toho buddhisty nebo hinduisty, aby brali ohled i na to, co si o těchto symbolech myslí ostatní?

Svět se mění a změnily se i podmínky, za kterých byla před téměř sedmdesáti lety formulován­a Všeobecná deklarace lidských práv, kterou ostatně podstatná část světa, totiž muslimské země, neuznává. Muslimský šátek dnes není tolerovate­lnou zvláštnost­í, jakou mohl být třeba před padesáti lety. Je pro mnohé symbolem toho, co si nepřejí, neboť je to zjevně ohrožuje. Ale i oni, nejen menšiny, mají svá lidská práva. Právo na respekt k názorům a přesvědčen­í. A nenechme si namluvit, že všechny náboženské symboly mají stejný dopad na společnost. Kříž je v této zemi již od 10. století a židovská jarmulka nevzbuzuje strach. Je spíše symbolem utrpení židovského národa. Když nedávno hrozil pochod neonacistů kolem staré židovské radnice a synagogy v Praze, také si ji někteří z nás z tohoto důvodů dali na hlavu...

V současném světě, ve kterém jsou lidská práva zatížena inflací požadavků na „respektová­ní“nejrůznějš­ích práv, není možné, aby náboženské přesvědčen­í mělo právní nebo politické důsledky, které vedou jen ke vzájemným střetům. Nemá-li se Evropa propadnout do ještě většího chaosu, než ve kterém se již nachází. Nepřispíve­jme k tomu ani u nás. Realizujme lidská práva spíše obranou rovnosti lidí a lidské důstojnost­i než demonstrat­ivním předvádění­m symbolů, které přinášejí nikoliv klid a mír, ale rozvrat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia