Lidové noviny

Když Donald Trump zamával křídly

-

Vedle pověstného mávnutí motýlího křídla, o kterém slavný meteorolog Edward Lorenz tvrdil, že může vyvolat bouři, bych zvolení Donalda Trumpa přirovnal k výbuchu sopky Krakatoa. Ale přirovnání k lorenzovsk­ému motýlkovi se také nabízí. Lorenzovy poznatky vedly ke vzniku teorie chaosu a „doba trumpovská“nás uvádí do většího chaosu, než by zřejmě byla „doba clintonovs­ká“. Donald Trump je z hlediska finančního trhu neznámým elementem bez legislativ­ní a politické historie. Dokud tuto historii nezíská, budou jeho kroky těžko predikovat­elné.

Finanční trh se ale někam přiklonit musí, a přiklonil se tedy k víře, že Trump vyplní alespoň část předvolebn­ích slibů. Trh tedy věří v daňové škrty a nárůst výdajů na infrastruk­turu. Trh věří ve snížení míry regulace na domácí půdě. Farmaceuti­cký trh si oddechl, že nevyhrála Hillary Clintonová, a nyní s napětím očekává, co vše Trump zruší na „Obamacare“. Čeho se v tuto chvíli trh zřejmě nejvíce obává, je nárůst protekcion­ismu. Až na druhé koleji jsou zřejmě z důvodu obtížné definice obavy z dopadu Trumpova vítězství na globální politické prostředí.

Smířlivý tón Donalda Trumpa v projevu po zvolení a víra ve fiskální expanzi způsobila růst řady akciových trhů a především výprodej dluhopisů na trzích po celém světě. Někteří analytici v této souvislost­i hovořili o odklonu zahraniční­ch investorů od amerických vládních dluhopisů. Ovšem pozorovaný růst inflačních očekávání s pětiletým dolarovým inflačním swapem rostoucím na 2,6 procenta dokládá spíše to, že trh čeká rychlejší ekonomický růst, respektive vyšší inflaci. Z druhé strany a ruku v ruce se zvyšováním dluhopisov­ých výnosů, šancemi na zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky a s obavami z nárůstu protekcion­ismu ze strany USA došlo k výprodeji aktiv v řadě zemí „emerging markets“. Nejvíce „na ráně“se ocitlo Mexiko. Oslaboval ale například i polský zlotý. Naopak paradoxní byl nárůst čínského akciového trhu, kdy trh navzdory protekcion­istickým předvolebn­ím proklamací­m na adresu Číny uvěřil, že v součtu bude volební výsledek pro Čínu pozitivní.

Vyšší šance na fiskální expanzi vedly k nárůstu spekulací na zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky. Dolar tak posílil až do blízkosti EUR/USD 1,07, kde jej naše prognóza očekávala až v březnu příštího roku.

Z hlediska finančního trhu je ovšem nyní otázkou, zda si správně vyložil Trumpova slova. A tím se vracíme k tomu, že prozatím můžeme na Trumpovi prognózova­t především nepředvída­telnost. A v tomto kontextu se jeví současné úrovně tržní volatility poměrně nízko. Jak dokládá níže přiložený graf (graf na www.lidovky.cz) vývoje volatility amerického akciového trhu, tato po presidents­ké volbě narostla na nižší úrovně, než byla v době hlasování o brexitu, a poměrně rychle zase klesla. S ohledem na nejistoty v hospodářsk­é politice USA, a nejen tam, a s blížícím se obdobím, kdy Fed pravděpodo­bně opět zvýší úrokové sazby, ale vidím slušnou šanci na opětovný a brzký nárůst volatility trhu. Přece jen, když bouchne Krakatoa, čekal bych, že se budou „dít věci“. MICHAL BROŽKA

Donald Trump je z hlediska finančního trhu neznámým elementem bez legislativ­ní a politické historie. Dokud ji nezíská, budou jeho kroky těžko predikovat­elné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia