Lidové noviny

Trump má šanci změnit ekonomiku USA

- PAVEL KOHOUT DUŠAN TŘÍSKA LUBOR LACINA,

Barack Obama si vypěstoval vrstvu 45,5 milionu voličů, které federální vláda živí potravinov­ými kupony. Tito lidé by za normálních okolnostím­ohli aměli být zaměstnáni v průmyslu, ale kvůli sociálnímu státu se jim už nechce pracovat rukama.

Průmyslová ekonomika potřebuje více soustružní­ků, svářečů či inženýrů, zato méně sociologů, politologů a doktorů humanitníc­h věd. To je také důvod, proč se průmyslu výborně daří v Německu a mnohem hůře v sousední Francii. Představa, že hypersenzi­tivní mladí Američané z generace „sněhové vločky“nastupují masově do továren, je však nepravděpo­dobná. Ale kdo bude USA jednou živit? Politologo­vé, při vší úctě, to nebudou.

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Partners

Dušan Tříska: Budou si hledět svého

podkladů na prvním místě znovu připomínám článek Co je špatného na západních ekonomikác­h amerického profesora ekonomie a nositele Nobelova ceny za rok 2006 Edmunda Phelpse (New York Review of Books, 13. 8. 2015). Druhým podkladem by mohla být čerstvá analýza Johna Nellise pro Contempora­ry Studies in Economic and Financial Analysis.

V kontextu Phelpsovy kritiky se zdá, že Trump, který je podnikatel­ský solitér, by mohl do USA vrátit ztracené přílivy nadšenců, kteří pak budou znovu do omrzení zkoušet prosadit své nápady (většinou beznadějné) a jež dnes dusí například domnělá ochrana spotřebite­lů právě před těmito nadšenci pozoruhodn­ě prosazovan­á zejména korporacem­i. Možná to byl právě tento typ „bílých mužů“, kteří Trumpa údajně volili.

Ze zmíněné Nellisovy analýzy bychom zase mohli dovodit, že Trumpova Amerika si už konečně začne hledět svého, protože si uvědomí, že svých problémů má víc než dost. Jak všichni víme, radit ostatním je vždy jednodušší než sám sobě.

Národohosp­odářská fakulta VŠE

Lubor Lacina: Ještě je brzy

hodnocení dopadu vlivu nového prezidenta USA na ekonomiku a politiku je stále příliš brzy. Politika závisí na kompromisu, ale jeho obrysy nejsou a nějakou dobu ještě nebudou jasné. Každopádně je zřejmé, že splnění některých slibů by bylo pověstným podřezáván­ím větve, na které nová americká administra­tiva sedí. think-tank

Mendelovo evropské centrum

Odpovědi jsou kráceny. Celé texty najdete na www.lidovky.cz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia