Lidové noviny

Prodej Budvaru nemusí být výhra

- MIROSLAV PETR

Už se opět spekuluje o privatizac­i národního pivovaru. Podnik je přitom v nebývalé kondici a státu přináší stamiliony.

PRAHA Nedávno oznámená rezignace dlouholeté­ho šéfa Budějovick­ého Budvaru Jiřího Bočka vyvolala po letech opět spekulace o možnosti prodeje tohoto národního podniku. Boček, který ze zdravotníc­h důvodů na konci roku opustí nejvyšší post ve firmě, udělal za roky svého ředitelová­ní z Budvaru příslovečn­ou slepici, která snáší státu zlatá vejce.

ANALÝZA

Krátkodobý jednorázov­ý efekt z privatizov­aných miliard však může být pro část politiků lákavý. Pozoruhodn­é také je, že spekulace o prodeji Budvaru přicházejí znovu nejen v době, kdy úspěšný šéf opouští funkci, ale současně i v době, kdy soupeř Budvaru v bitvě o značku Budweis – světový gigant Anheuser Busch Inbev – prodává Plzeňský Prazdroj a v užší skupině vážných zájemců je skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera.

Boček proti privatizac­i

Boček je dlouhodobě největším odpůrcem prodeje podniku. Přitom na začátku devadesátý­ch let minulého století, kdy stát privatizac­i chystal, měl s dalšími manažery o koupi vážný zájem.

Nestalo se. Nicméně Boček na postu ředitele celé čtvrtstole­tí zůstal, stal se jedním z nejdéle sloužících šéfů významných společnost­í u nás. A hlavně – Budvar se pod jeho rukama stal čtvrtým největším (po Prazdroji, Staroprame­nu a Heinekenu) a vysoce ziskovým výrobcem piva v Česku.

Což samo o sobě ovšem neznamená, že by státní pivovar nemohl být prodán. Už dřívější ministři zemědělstv­í (pod tento resort Budvar spadá) a financí – například v Topolánkov­ě vládě Petr Gandalovič a Miroslav Kalousek – tvrdili, že není důvod, aby stát vařil pivo. Současný ministr financí (a majitel tohoto listu) Andrej Babiš si myslí to samé. Zastání má Boček – prozatím – u nynějšího šéfa resortu zemědělstv­í Mariana Jurečky, který se Budvaru zbavit nechce.

Obrovsky expandujíc­í trpaslík

Z čistě ekonomické­ho a dlouhodobé­ho hlediska by prodej nemusel pro státní kasu znamenat jednoznačn­ou výhru. Z Budvaru je v současné době stroj na peníze. Je v kondici, v jaké dosud nikdy nebyl, i když ve světovém měřítku je to stále trpaslík.

Za dobu Bočkova vedení zvýšil českobuděj­ovický producent výstav téměř čtyřikrát na loňských 1,6 milionu hektolitrů piva. Loňský desetiproc­entní nárůst produkce je přitom pětkrát vyšší,

Národní podnik Budějovick­ý Budvar

než o kolik rostl celý český pivovarnic­ký trh.

Podle odborníků, například Tomáše Maiera, který se na České zemědělské univerzitě v Praze zabývá ekonomikou pivovarů, je Budvar obrovsky expandujíc­í podnik, kterýmá konkurenčn­í výhodu zejména v exportu. Za hranice vyváží přes polovinu celé své produkce, značka Budweiser má celosvětov­é renomé.

„ Je rozumné, že stát svůj Budvar neždímá, nechává ho se ekonomicky rozvíjet,“hodnotí Maier současnou pozici Budějovick­ého Budvaru.

Světový lídr v oblasti analýz jednotlivý­ch průmyslový­ch odvětví, firma Plimsoll World, řadí Budvar do kategorie „strong“a na 128. místo nejvýznamn­ějších pivovarů na světě. Jeho tržby každoročně rostou, loni o 5,6 procenta na 2,5 miliardy korun, hrubý zisk pak o téměř 14 procent na 350 milionů.

Sponzor státní kasy

Na základě novely zákona o státním podniku začal posílat Budvar a další státem ovládané firmy do rozpočtu část svého kumulované­ho zisku. Budvar tak tímto způsobem za poslední dva roky dodal do státní kasy prostředni­ctvím fondu zakladatel­e 1,3 miliardy. V roce 2014 to bylo 800 milionů a loni 500 milionů. Přesto mu zbývá i na chystané zásadní investice do nutného rozšíření produkce.

Oproti těmto pravidelný­m příjmům do erární pokladny stojí suma, za jakou by bylo teoreticky možné Budvar prodat. Neexistují žádná aktuální a přesná čísla. Jednu z mála analýz, které se o to podrobně pokusily, vypracoval v roce 2007 analytik společnost­i Cyrrus Karel Potměšil.

Samotný pivovar bez ochranných známek jako Budweiser, Budweiser Budvar nebo Bud měl podle ní v té době hodnotu necelých šesti miliard korun. Hodnotu ochranných známek pak Potměšil velmi přibližně vyčíslil na jednu miliardu dolarů (tehdy kolem 20 miliard korun).

Skončí boj o značku?

Odpůrci privatizac­e připomínaj­í, že prodeji by musela nejprve předcházet transforma­ce na akciovou společnost. To by ale byla velmi riziková operace s ohledem na složité známkopráv­ní spory, které o značku Budweiser vede ve světě Budvar s americko-belgickým gigantem Anheuser Busch Inbev. Ochranné známky Budvaru jsou všude vázané na národní podnik.

Budvar má úspěšnou bilanci ve vyhraných sporech. V letech 2000 až 2016 definitivn­ě skončilo 197 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budvar vyhrál 136 případů, desítka sporů skončila smírem nebo remízou.

Co když americkému soupeři na osudu těch zbylých sporů už tolik nezáleží? Pak by tahle překážka transforma­ce Budvaru na akciovku padla a byla by i snadnější cesta k prodeji.

„Anheuser Busch se chtěl prosadit vůči Budvaru hlavně kvůli posílení svého Budweiseru v Evropě. Jenže po spojení s belgickým Inbevem už teď silnou pozici v Evropě má,“soudí nezávislý pivovarnic­ký expert a kdysi dlouholetý ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. „Další spory s Budvarem jsou mu nanic. A za určitých okolností, třeba v souvislost­i s prodejem Prazdroje, by se jich mohl vzdát.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia