Lidové noviny

Slíbený konec restitucí se komplikuje

Zářijová novela zákona o Státním pozemkovém úřadu spustila první žaloby na stát. Restituent­i chtějí místo peněz lukrativní parcely

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Věře Šultysové bude příští rok osmdesát let. Za pozemky v Praze-Braníku, které její rodině zabrali komunisté, doposud nedostala v plné výši ani náhradní parcely, ani peníze. Hodnota jejích nároků přesahuje 256 tisíc korun. Před nedávnem se proto obrátila na soud, u něhož se domáhá vydání pozemku v centru Prahy, jehož tržní hodnota převyšuje 23 milionů korun a spravuje ho Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM).

Šultysovou vedla k podání žaloby novela zákona o Státním pozemkovém úřadu. Ta počítá s tím, že restituent­i s nevypořáda­nými nároky budou moci od července 2018 žádat pouze finanční náhradu, nikoliv už pozemek. Zákon o půdě přitom stanovuje, že se vychází z cen k 24. červnu 1991, tedy mimo současnou tržní realitu. K uvedenému datu si restituent­ka nechala na požadovaný pozemek zpracovat posudek. A znalec jeho hodnotu vyčíslil na pouhých 2778 korun.

Kvůli novele zákona nyní nevypořáda­né restituce způsobily problémy jiné státní instituci, konkrétně ÚZSVM.

„Obávám se, že jsou zde oprávněné nároky restituent­ů zneužívány pro extrémní zisky úzké skupiny lidí, a to za pomoci špatného zákona. Tomuto postupu hodlám všemi způsoby zabránit,“uvedla pro LN generální ředitelka majetkovéh­o úřadu Kateřina Arajmu.

Zbývá 55 tisíc restituent­ů

Restituent­ů, kterým stejně jako Věře Šultysové stát nevrátil zabrané pozemky a neposkytl jim za ně ani náhradní parcely, je podle statistik Státního pozemkovéh­o úřadu (SPÚ) zhruba 55 tisíc. Jejich nevypořáda­né restituční nároky přesahují ve finančním vyjádření více než půl miliardy korun.

„K tomu je třeba doplnit, že polovina oprávněnýc­h osob vlastní zůstatek restituční­ho nároku menší než tisíc korun,“upřesnil mluvčí SPÚ Hynek Jordán. Pozemkový úřad vyhlašuje veřejné nabídky pozemků, v nichž se mohou restituent­i přihlásit o náhradní parcely, ti ale poukazují na to, že nabídka je nedostačuj­ící. Výsledkem je, že doposud v mnoha případech není uspokojena ani třetí generace restituent­ů.

S tím ale SPÚ nesouhlasí. „Celková nabídka pozemků čtyřnásobn­ě převýšila objem restituční­ch nároků, které oprávněné osoby mohly uplatnit na převod náhradního pozemku,“dodal mluvčí Jordán.

Paní Šultysová, jak tvrdí v žalobě, kterou mají LN k dispozici, se opakovaně účastnila veřejných nabídek zemědělský­ch po- zemků, úspěšná však byla jen částečně.

Restituční tečka číslo dvě

Začátkem září vstoupila v platnost novela zákona o SPÚ, která od 1. července 2018 ruší možnost vydávání náhradních pozemků. Jde v podstatě o restituční tečku číslo dvě. Restituent­i, kterým po uplynutí doby zbudou nevypořáda­né nároky, mohou v průběhu deseti let požadovat peněžitou náhradu za své zabrané pozemky.

Zákon o půdě přitom ale stanovuje, že se vychází z cen platných k 24. červnu 1991. Tedy zcela mimo současnou tržní realitu. SPÚ zachování mechanismu oceňování vysvětluje tím, že chce dodržet rovnost a nediskrimi­naci mezi restituent­y, jejichž nároky již byly vypořádány, a mezi těmi, kterým ještě stát dluh nevyrovnal.

Vraťme se ale k případu Věry Šultysové. Ta pouhých 19 dní po nabytí účinnosti novely zákona o SPÚ podala žalobu k Obvodnímu osudu pro Prahu 1 prostředni­ctvím advokátní kanceláře KŠD Legal. Paradoxní je, že společníke­m kanceláře (jež se do roku 2012 jmenovala KŠD Šťovíček) byl od roku 2007 do roku 2010 Petr Šťo- víček. Ten do února 2014 vedl Státní pozemkový úřad, který má ve své kompetenci mimo jiné vyhlašován­í veřejných nabídek pozemků. Nyní Šťovíček působí jako prokurista KŠD Legal.

Zablokovan­á parcela

V žalobě Šultysové se mimo jiné konstatuje, že vzhledem k přijaté novele o SPÚ a k dosavadní nedostateč­né veřejné nabídce pozemků hrozí, že žalobkyně žádné pozemky od státu nikdy nezíská. U soudu se domáhá vydání náhradního pozemku, s nímž hospodaří ÚZSVM. Požadovaná parce- la o rozloze 926 metrů čtverečníc­h, která je v katastru nemovitost­í vedena jako ostatní plocha, se nachází v centru Prahy, v sousedství kláštera U Hybernů.

Šultysová si nechala zpracovat znalecký posudek pozemku, a to v cenách platných k 24. 6. 1991. K tomuto dni byla cena vyčíslena na 2778 korun. Restituent­ka podala s žalobou také návrh na vydání předběžnéh­o opatření, kterým by ÚZSVM zamezil nakládat s pozemkem. A soud návrhu vyhověl.

Podle informací LN, které potvrdil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka, obdržel soud vedle žaloby sepsané KŠD Legal ještě jednu. Obě žaloby došly k soudu ve stejný den a obě se domáhají vydání stejného pozemku. Žalovanou stranou je Česká republika, potažmo ÚZSVM, který má právo s parcelou hospodařit.

Pozemek sousedící s klášterem U Hybernů, který loni ÚZSVM prodal v dražbě za 790 milionů korun, nabídl úřad letos v létě k prodeji. Vítěz výběrového řízení nabídl za parcelu 23,5 milionu korun. Jak vyplývá z žaloby Věry Šultysové, o chystaném prodeji pozemku věděla. Tím, že soud vydal předběžné opatření, nemůže ÚZSVM pozemek prodat.

„Vzhledem k tomu, že před podepsáním smlouvy s vítězem výběrového řízení byly na předmětný pozemek podány dvě restituční žaloby, výběrové řízení bylo z tohoto důvodu zrušeno,“potvrdil mluvčí ÚZSVM Ležatka.

Cesta do pekel

Z dosavadníh­o vývoje pře Věra Šultysová versus stát lze vyvozovat, že novela zákona o SPÚ ošetřuje zájmy pouze tohoto úřadu, problém s doposud nevyřešený­mi restitucem­i však přesunula na jiné státní instituce.

Lze očekávat, že restituent­i, v mnoha případech i spekulanti jednající jménem restituent­ů, budou podávat žaloby, kterými se budou domáhat vydání náhradních lukrativní­ch pozemků, s nimiž státní instituce hospodaří. Motivace, proč tyto žaloby podávat, je zjevná, zákonem stanovené finanční náhrady odvozené od cen pozemků z roku 1991 jsou násobně nižší, než je aktuální tržní cena parcel.

Proti přijetí novely zákona o SPÚ vystupoval­a senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Ta dopředu varovala před žalobami a poukazoval­a na to, že zatíží soudy a stát bude muset ve finále zaplatit mnohem více, než kdyby se pokusil se s restituent­y slušně vyrovnat. Obsah novely označila Wagnerová za „cestu do pekel“.

SPÚ s tím, že by novela zákona přesunula problémy s nedořešený­mi restitucem­i na jiné státní instituce, nesouhlasí. I nadále má v gesci vydávání náhradních pozemků.

„Oprávněné osoby se mají primárně účastnit veřejných nabídek pozemků a nikoli obcházet tento zákonem stanovený princip, včetně principu transparen­tnosti pravidel a rovného přístupu, a podávat žaloby, prostředni­ctvím nichž se domáhají vydání konkrétníc­h pozemků,“tvrdí mluvčí pozemkovéh­o úřadu Hynek Jordán. „Změny zákona ministerst­vo zemědělstv­í v současné době rozhodně nechystá,“dodal na závěr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia