Lidové noviny

Přijdete o rychlíky, varují ČD právníci

- MICHAL PAVEC

PRAHA Právní výklad, který si vedení Českých drah (ČD) nechalo zpracovat, vyznívá tvrdě a jednoznačn­ě: pokud se nezmění současný zákon o veřejných zakázkách, může být národní dopravce vyloučen z tendrů na rychlíky nebo regionální linky. Problém je v tom, že ČD mají akcie v jiné podobě, než vyžaduje norma, a podle ministerst­va pro místní rozvoj dráhy žádnou výjimku nedostanou. Šéf resortu dopravy Dan Ťok už naznačil, že řešením může být rychle prosazená novela.

Pasáž v zákoně, která činí drahám velké starosti, řešili jejich experti už v květnu. Po konzultací­ch s ministerst­vy pro místní rozvoj – do jehož gesce zákon o veřejných zakázkách spadá – a dopravy se však zdálo, že nešťastně sepsané paragrafy nebudou pro nikoho problém.

Minulý týden však nejvyšší vedení státního dopravce dostalo na stůl posouzení, které manažery ČD nepotěšilo. Externí právníci řekli, že například chystané soutěže na rychlíkové tratě můžou pro dráhy skončit fiaskem, protože je ministerst­vo dopravy může ze soutěže o vlakové linky vyloučit. Anebo může tendr oprávněně napadnout konkurence.

„Podle uvedených zákonů má objednatel veřejných služeb – tedy kraj i stát – novou povinnost vyloučit z nabídkovéh­o řízení vybraného dopravce, pokud nemá zaknihovan­é akcie,“stojí v materiálu, který mají LN k dispozici.

Novela zákona o zadávání veřejných zakázek přitom platí teprve od října. Výjimku kvůli podobě akcií v něm mají pouze firmy ve vlastnictv­í obcí či měst, státní podniky jako ČD nikoliv. Přitom dráhy mají podle zákona o ČD ak- cie v listinné podobě, tedy ve formě fyzických listin. Zaknihovan­é akcie jsou zanesené v registru jako záznam. Do této podoby lze listiny nechat přepsat, ne však v tomto případě – zákon o ČD to neumožňuje.

„Reálně hrozí, že aplikací nové povinnosti v nabídkovýc­h řízeních budou ČD vyloučeny ze všech nabídkovýc­h řízení a postupně budou vytěsněny z poskytován­í veřejných služeb s kompenzací veřejných rozpočtů. S ohledem na již provedené notifikace nabídkovýc­h řízení je hrozba bezprostře­dní s přímým dopadem do hospodařen­í ČD,“varuje právní materiál, který minulou středu projednáva­la i dozorčí rada státního dopravce.

Reálně hrozí, že aplikací nové povinnosti v nabídkovýc­h řízeních budou ČD vyloučeny ze všech nabídkovýc­h řízení a postupně budou vytěsněny z poskytován­í veřejných služeb s kompenzací veřejných rozpočtů

 ?? Dan Ťok zvažuje změnu zákona o veřejných zakázkách FOTO ČTK ?? Ministr dopravy
Dan Ťok zvažuje změnu zákona o veřejných zakázkách FOTO ČTK Ministr dopravy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia